Ancheta in cazul Colectiv. Procurori: Artificiile folosite la concertul Goodbye to Gravity erau interzise in spatii inchise
Procurorii care ancheteaza cauzele in care s-a produs incendiul devastator din clubul ''Colectiv'' au descoperit ca artificiile folosite in noaptea tragediei nu puteau fi folosite in spatii inchise.
Acest lucru era precizat clar, in instructiunile de utilizare, pe care cel mai probabil nu le-a tradus nimeni, pentru ca erau in limba bulgara. Pirotehnistii trimisi in club s-au bazat doar pe experientele anterioare cand nu au inregistrat niciun incident.
Chiar si dupa aceasta descoperire anchetatorii au decis sa ceara joi doar prelungirea arestului la domiciliu pentru unul dintre pirotehnisti si pentru sefii companiei care a livrat artificiile. In schimb pentru patronii clubului, doresc mentinerea in arestul politiei.
Informatiile apar in referatul cu propunere de prelungire a masurii arestarii preventive a celor trei patroni ai Colectiv si a masurii arestului la domiciliu in cazul patronilor si pirotehnicianul firmei care a furnizat artificiile din clubul din Capitala, informeaza HotNews.
"De mentionat ca pe eticheta atasata pe elementul pirotehnic (fantana de scena) sunt mentionate instructiunile de utilizare in limba bulgara, iar traducerea efectuata de catre traducatorul autorizat este "ATENTIE! Se utilizeaza numai in spatiul deschis (in aer liber)! Utilizarea gresita poate sa duca la ranire sau la incendiu! (...) Fixati produsul pe verticala pe o suprafata dura si neteda. Efect: Vulcan 15 secunde- 3 metri", se arata in referatul procurorilor PICCJ.
Anchetatorii mai sustin ca achizitia produselor pirotehnice de catre Daniela Ioana Nita, administratorul firmei Golden Ideas Fireworks Artists, care a furnizat artificiile din Colectiv, nu a fost insotita de fisa de instructiuni si utilizare, iar continutul etichetei nu a fost tradus.
"(...)In aceste conditii, fara efectuarea vreunui minim instructaj privind modul de folosire al produselor pirotehnice si fara un instructaj privind noul loc de munca (incinta clubului Colectiv), administratorul Nita Daniela i-a insarcinat pe pirotehnistii Moise Marian si Zaharia Viorel sa monteze si sa actioneze elementele pirotehnice intr-un spatiu inchis, respectiv incinta clubului Colectiv, cunoscand faptul ca, la evenimentul organizat vor fi prezente numeroase persoane", mai arata anchetatorii in documentul citat.
Conform referatului procurorilor, "exista probe din care rezulta ca jerbele incandescente propulsate orizontal, respectiv oblic s-au intersectat si s-au autopotentat reciproc, astfel incat gazele expulzate si particulele inflamabile s-au cumulat, realizandu-se astfel impactul cu stalpul de sustinere pe care era atasat burete antifonant".
"(...) Rezulta ca cei doi pirotehnisti autorizati, respectiv Moise Marian (in prezent internat in stare grava, transportat la unitate spitaliceasca din Belgia la data de 06.11.2015) si Zaharia Viorel, care au instalat efectele pirotehnice (focul de artificii) pe stalpii pasarelei metalice, orientati spre stalpii de sustinere, nu au luat toate masurile necesare de prevenire, in vederea evitarii unui incendiu, desi aveau pregatirea si avizarea necesara, dand dovada de grava neglijenta", se mai arata in referatul anchetatorilor.
Procurorii Parchetului instantei supreme au cerut Judecatoriei Sectorului 4 prelungirea masurii de arest preventiv a celor trei patroni ai clubului Colectiv, Alin Anastasescu, Paul Gancea si Costin Mincu, pentru 30 de zile, de la 03 decembrie 2015 pana la data de 01 ianuarie 2016, inclusiv.
Sursa: hotnews.ro
Etichete: colectiv, artificii, goodbye to gravity, referat,
Dată publicare:
27-11-2015 17:27