Alianta Medicilor: Romania nu are conditii de a trata marii pacienti arsi. Banicioiu si Arafat au incercat sa musamalizeze
Alianta Medicilor, "asociatie care reprezinta interesele medicilor din Romania", a acuzat luni printr-un comunicat ca Romania nu are conditii "de a trata marii pacienti arsi", insa autoritatile au incercat sa ascunda acest lucru.
Alianta Medicilor ii acuza pe Nicolae Banicioiu si pe doctorii Ioan Lascar, Raed Arafat si Enescu Mircea Dan ca "au incercat sa musamalizeze situatia reala si competenta" sistemului sanitar din Romania in ceea ce priveste tratarea victimelor incendiului din clubul Colectiv.
Redam aici comunicatul integral:
Alegeri 2024
11:53
Diana Şoşoacă a făcut o filmare în cabina de vot. Și-a adăugat numele cu pixul pe buletinele de vot și a pus ștampila
11:34
Traian Băsescu: Îi rog pe români să vină la vot şi să opteze pentru ce vor în continuare. În turul I este de fapt finala
11:23
Cristian Diaconescu: Este un moment crucial prin care vom trece ca ţară. Avem nevoie de oameni profesionişti să ne reprezinte
11:22
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
"In ultima perioada se discuta intens despre ce trebuia si nu trebuia facut in legatura cu victimele din incendiul de la Clubul Colectiv.
Asociatia noastra, ca asociatie care reprezinta interesele medicilor din Romania, protesteaza public fata de modul in care este gestionata aceasta criza. Dorim sa spunem public ca avem un deosebit repect pentru tot personalul medical care se ocupa direct de acesti pacienti, care i-au ingrijit in ultimele zile. Ei sunt eroii nenumiti in ciuda problemelor provocate de managerii sanatatii romanesti.
Dorim sa protestam public fata de liderii politici informali si formali care au creat confuzie in randul opiniei publice, oameni care nu au facut altceva decat sa stea in fata camerelor de filmat si au facut lobby unor politicieni pentru beneficii vremelnice.
In primul rand noi ca stat nu avem conditii de a trata marii pacienti arsi si nu am avut niciodata. Nu avem dotari, camere sterile, unitati de arsi. Nu suntem pregatiti cu personal si nu intelegem de ce nu s-a detasat personal de la unitatile spitalicesti din Romania pentru a suplini deficitul din Bucuresti. Iar daca ne cunoastem acest deficit de ce nu s-a cerut ajutor din prima clipa din strainatate? Dotarile nu se rezuma doar la materiale sanitare, e nevoie de conditii aseptice ridicate pe care, din pacate, nici un spital public din Romania nu le are.
Transferurile pacientilor s-au facut doar la insistenta ONG-urilor din Romania care au pus presiune pe Ministerul Sanatatii si pe managementul spitalelor. Nu a existat niciun fel de intentie din partea guvernantilor de a transfera pacientii sau a cere ajutor. Aproape tot sprijinul a venit prin mobilizarea societatii civile, a cetatenilor romani din diaspora.
Faptul ca pacientii au fost bine tratati, cat de bine s-a putut, e meritul personalului care a facut eforturi supraomenesti, fara dotari cu multe ore de munca si care au inceput sa fie epuizati.
Protestam public impotriva ministrului demisionar – Nicolae Banicioiu, Prof. dr. Ioan Lascar, dr. Raed Arafat, Prof dr. Enescu Mircea Dan – care din motive necunoscute noua au incercat sa musamalizeze situatia reala si competenta noastra ca tara.
Alianta Medicilor pentru Modernizarea Sistemului de Sanatate din Romania"
Cine este Alianta Medicilor
Potrivit site-ului asociatiei, www.aliantamedicilor.org, Alianta Medicilor a fost fondata de Dr. Coriu Letitia, Medic Primar ATI, dr in stiinte medicale – Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, Dr. Ilie George, Medic Primar ATI, Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, Dr. Copaciu Elena, Conf. Dr. UMF Carol Davila, Medic Primar ATI. Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti iar presedintele ei este dr. Bogdan Tanase, Medic Primar Chirurgie Generala, Institutul Oncologic Bucuresti.
"Noi suntem prima asociatie independenta a medicilor din Romania – Alianta Medicilor pentru Reforma sistemului de sanatate. Am inceput ca o miscare online, pe facebook, iar acum ne constituim ca o miscare offline, in viata reala.Ne dorim sa schimbam fundamental actul medical in Romania astfel incat sa fie un act medical calitativ, echitabil si de inalta calitate, atat pentru noi medicii, cat si pentru pacienti. Dar pentru asta e nevoie sa schimbam fundamental organizarea sistemului, atat legislativ cat si ca finantare" se arata pe site, la prezentare.