Un autobuz fără șofer este în teste finale în SUA. Sistemul e menit să prevină accidente

Ultima actualizare: 06-09-2020 09:40

Un vehicul autonom pentru transportul pasagerilor este testat pe străzile mai multor oraşe americane. Nu are volan şi este condus de o "echipă" formată doar din senzori şi un computer de bord.

După ce pasagerii sunt la locurile lor, cu o apăsare de buton, se închid uşile. Răsună sunetul de avertizare, apoi clopoțelul care anunță pornirea. Şi vehiculul fără şofer pleacă la drum.

Sunt testele finale cu acest vehicul autonom pentru transport în comun. Computerul de bord şi senzorii realizează aproape instantaneu o "hartă" a străzii, identifică maşinile din trafic, pietonii sau orice eventual obstacol. Sistemul este menit să prevină coliziunile.

Semnele care marchează traseul reprezintă un alt indicator că nu va mai trece multă vreme până când astfel de mijloace de transport vor efectua curse regulate cu pasageri.

Potrivit Administraţiei Americane pentru Siguranţa Traficului Rutier, 30 de companii au făcut solicitări pentru vehicule fără şofer în ultimii patru ani. Deja 34 de vehicule autonome au primit aprobări preliminare pentru curse pe drumurile publice în zeci de oraşe. Şi mai sunt candidaţi.

Accidente au apărut încă din timpul testărilor. Acum doi ani, un pieton a fost lovit şi a murit în Arizona pentru că o maşină autonomă nu a frânat la timp.

Iar anul acesta, autorităţile au oprit, temporar, testările, în Ohio şi Utah, după ce doi pietoni au fost izbiţi de vehicule pentru transport călători fără şofer. Au fost situaţii care au necesitat oprire de urgență, iar impactul nu a putut fi evitat.

Deocamdată, reglementările prevăd prezența la bord a unui şofer sau a unui tehnician, care să intervină dacă sistemele automate nu au - să spunem - "reflexe bune".

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
ShARE ÎN BUCATE
Păstrăv cu morcovi și sos cu gogonele

33:36
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 10 octombrie 2021

42:19
Alt Text!
Hai să fim super!
Best Of Hai sa fim Super!

25:12
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 7 Octombrie 2021

27:26
Alt Text!