Tentativele de fraudă de pe Facebook capătă dimensiuni macabre. Tâlharii online inventează chiar și moartea unui apropiat
Circulă pe internet noi tentative de fraudă, cu produse scumpe vândute cu câteva zeci de lei sau cu mesaje care anunță pe Facebook decesul cuiva apropiat.
Este sezonul concediilor, dar și al scam-urilor pe internet. Sunt o mulțime de tentative de phishing și de a păcăli oamenii pe internet. Ca să ne explice mai multe și să ne spună ce e bine și ce nu e bine să facem, îl avem pe Mihai Rotariu - director comunicare Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC).
Sunt foarte multe atacuri de phishing care se amestecă între ele- unele sunt cu oferte greu de imaginat, altele cu vedete.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Dacă ar fi să grupăm toate aceste tipuri de atac, scam-uri, phishing, este ciudat că în ultimul timp foarte multe dintre ele sunt propagate prin intermediul rețelelor sociale. Practic, atacatorii ce fac: au compromis unele conturi și lansează postări sponsorizate, în care promit diferite oportunități de investiție, prin care tu ai putea câștiga foarte mulți bani, într-un timp foarte scurt.
Trebuie să fim foarte atenți, pentru că nu orice ofertă deosebită este și adevărată, trebuie să privim totul cu un dram de scepticism.
Atacuri prin etichetarea în mesaje alarmiste
Totodată, și-au păstrat și tendința de a folosi oameni publici, cu o reputație în România sau chiar companii. Practic, când primim un astfel de post, dacă accesăm link-ul din postare, suntem redirecționați către un articol. Un articol în care ni se explică cum putem câștiga foarte mulți bani de acasă, lucrând doar câteva ore.
Dacă suntem convinși, ne vom da mai departe date personale, ulterior datele cardului, desigur, pentru că este necesară o investiție inițială pentru a obține banii respectivi. Iar toate datele respective intră în posesia atacatorului, pentru că noi introducem acele date pe niște pagini controlate de ei.
Mai sunt alte tipuri de atacuri care se folosesc de posibilitatea etichetării conturilor de Facebook. Vedem că suntem etichetați într-un mesaj destul de alert, că cineva, un prieten, a murit într-un accident, și, desigur, ne stârnește panică, curiozitate și avem tendința de a apăsa pe acest link.
Informațiile complete pot fi aflate din video-ul atașat acestui articol.