Posibilă fraudă la Casa de Ajutor Reciproc a angajaților din Poliția Capitalei. Vizate sunt șefa instituției și fiica ei
Suspiciuni de fraudă de o jumătate de milion de euro la Casa de Ajutor Reciproc a angajaților din Poliția Capitalei.
Cazul este investigat de ofițerii și procurorii bucureșteni, după ce au descoperit zeci de contracte de împrumut făcute în numele unor foști polițiști, fără ca aceștia să fi cerut ori să fi văzut vreun ban. Vizate în acest dosar sunt fosta șefă a Casei de Ajutor Reciproc și fiica ei, pâna de curând ofițer de poliție.
Fost polițist: „Mi s-au înmuiat picioarele când m-am dus și am văzut suma respectivă pe care au scos-o de la CAR pe numele meu. Eu nu știam chiar nimic”.
Ancheta Serviciului de Investigare a Criminalității Economice a pornit după un denunț al noii conduceri a Casei de Ajutor Reciproc a salariaților din Poliția Capitalei. Ar fi fost descoperite zeci de contracte de împrumut făcute în numele unor foști polițiști care spun că erau total străini și de bani, și de documentele pe care s-au bazat împrumuturile. Unul dintre păgubiți se pensionase cu doi ani înainte de împrumut.
Fost polițist: „M-am prezentat la ofițerul respectiv, mi-a arătat și pe numele meu era din 2018 un împrumut, eu nu știu nimic despre el, în sumă de 30.000 de lei, 300 de milioane vechi. Nu era scrisul meu, semnătura nu era a mea și i-am spus ofițerului de investigații că nu cunosc despre această sumă de bani”.
Denunțul, susțin surse din Poliția Capitalei, ar viza-o pe fosta șefă a Casei de Ajutor Reciproc, însă verificată este și fiica acesteia, până de curând ofițer în Poliția Capitalei. Numele ei ar figura ca girant al împrumutului controversat.
Ofițerii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au început urmărirea penală în acest caz, dar deocamdată doar IN REM, adică pentru fapte. Și fac cercetări pentru două posibile infracțiuni extrem de grave: fals în înscrisuri sub semnătură privată și delapidare cu consecințe deosebit de grave.
Reporter: Sunt mai mulți colegi în situația dvs, foști polițiști, în aceeași situație, să se fi făcut împrumuturi în numele lor?
Fost polițist: „Da. Am înțeles că e o sumă foarte, foarte mare și mai sunt colegi cărora le-au scos sume și mai mari, de 40 de mii de lei”.
Prejudiciul estimat în această posibilă fraudă este de 2 milioane și jumătate de lei. Ar fi fost produs între 2017 și 2020. Iar numărul contractelor de împrumut posibil false ar fi aproximativ o sută.
Cele două persoane vizate de anchetă au refuzat să comenteze cazul.