Țările din Europa, cele mai sceptice cu privire la siguranța și eficiența vaccinurilor. HARTĂ INTERACTIVĂ

Ultima actualizare: 12-09-2020 18:45
vaccin
Getty

O hartă interactivă creată de specialiștii din Marea Britanie, Statele Unite și Belgia dezvăluie numărul persoanelor care sunt sceptice cu privire la un potențial vaccin împotriva noului coronavirus.

Cercetătorii au adunat date din sondaje efectuate pe aproape 300.000 de persoane din 149 de țări, pentru a identifica zonele în care sunt cei mai mulți care ar refuza să se vaccineze, transmite Daily Mail.

În urma analizării și intepretării datelor, ei au aflat că țările din Europa sunt cele care se clasifică pe primul loc, doar o persoană din cinci fiind de acord să se vaccineze, spre exemplu, în Lituania și Albania.

În Ucraina și Turcia, trei sferturi din populație consideră că vaccinul le-ar putea face rău pe termen lung.

În Marea Britanie s-a înregistrat o creștere a nivelului de încredere în ultimul an, 52% dintre cetățeni fiind de acord cu vaccinarea.

În SUA, Canada și Australia, un procent de 60% din populație a precizat că are încredere în programele de vaccinare.

Polonia a fost una dintre țările europene care a prezentat pierderi semnificative în ceea ce privește încrederea în siguranța vacinurilor, o scădere de la 64%, cât se înregistra în noiembrie 2018, la 53%, în decembrie 2019.

În Afganistan, Azerbaidjan, Nigeria, Indonezia, Pakistan și Serbia un număr mare din populație este împotriva vaccinării.

Cercetătorii au descris scăderea nivelului încrederii ca fiind o „tendință îngrijorătoare”, cu atitudini negative care reflectă instabilitatea politică și extremismul religios.

La polul opus, în țări precum Marea Britanie, Finlanda, Franța și Irlanda, oamenii au început să aibă tot mai multă încredere în vaccinuri.

În 2019, Organizația Mondială a Sănătății a afirmat că atitudinea ostilă față de vaccinuri este una dintre primele 10 amenințări la adresa sănătății la nivel global.

Pe măsură ce cursa pentru găsirea unui vaccin Covid-19 continuă, experții susțin că evaluarea atitudinilor oamenilor în mod regulat și luarea de măsuri rapide atunci când încrederea scade „trebuie să fie prioritatea maximă pentru a oferi cele mai bune șanse de a asigura adoptarea de noi vaccinuri salvatoare de vieți.”

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO