OMS, despre stoparea testelor vaccinului anti-COVID de către AstraZeneca: "Este un apel de trezire"

Ultima actualizare: 11-09-2020 10:32
Vaccin anti-covid
Profimedia

Pauza anunţată de AstraZeneca în studiile clinice ale vaccinului său experimental reprezintă "un apel de trezire", însă nu ar trebui să-i descurajeze pe cercetători, a declarat un reprezentant al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

"Acesta este un apel de trezire pentru a recunoaşte că există urcuşuri şi coborâşuri în studiile clinice şi că trebuie să fim pregătiţi", a declarat joi Soumya Swaminathan, coordonatoarea departamentului ştiinţific din cadrul OMS.

"Nu trebuie să fim descurajaţi. Aceste lucruri se întâmplă", a mai spus aceasta.

Guvernele caută cu toate forţele un vaccin care să ajute la oprirea pandemiei de COVID-19, care a provocat peste 900.000 de decese şi o criză economică globală, iar OMS a considerat vaccinul AstraZeneca, dezvoltat împreună cu Universitatea Oxford, ca fiind cel mai promiţător.

Cu toate acestea, grupul farmaceutic britanic a suspendat săptămâna aceasta studiile clinice după ce un participant la studiu, din Marea Britanie, a dezvoltat o ''boală potenţial inexplicabilă'', posibil un efect secundar grav.

Vaccinul dezvoltat de AstraZeneca şi Universitatea Oxford, unul dintre proiectele occidentale cele mai avansate, este testat pe zeci de mii de voluntari din Regatul Unit, Brazilia, Africa de Sud şi, din 31 august, Statele Unite, în cadrul celei de-a treia şi ultima fază a testelor clinice, pentru verificarea siguranţei şi eficacităţii.

"Este o cursă împotriva acestui virus şi este o cursă pentru a salva vieţi. Nu este o cursă între companii şi nu este o cursă între ţări", a adăugat Mike Ryan, şeful OMS pentru situaţii de urgenţă.

Contract pentru 300 milioane de doze cu CE

 

Comisia Europeană a anunţat la sfârșitul lunii august semnarea, în numele statelor membre ale UE, a unui contract cu compania farmaceutică britanico-suedeză AstraZeneca pentru achiziţia a 300 de milioane de doze din vaccinul împotriva COVID-19 aflat în prezent în fază experimentală, a anunţat executivul comunitar.

Contractul survine după semnarea unui pre-acord de achiziţie în luna august. Acesta este primul contract semnat de UE pentru cumpărarea unui potenţial vaccin împotriva noului coronavirus. Contractul prevede şi opţiunea cumpărării a 100 de milioane de doze suplimentare.

Peste 27,95 milioane de persoane au fost infectate cu COVID-19 la nivel global.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO