”Seamănă cu tine!” și ”Apari în acest videoclip!”. Ce trebuie să faci dacă primești aceste mesaje în privat
"Seamănă cu tine!", "Apari în acest videoclip!" - sunt mesaje-capcană care circulă de o lună de zile pe rețele sociale și vă invită să urmăriți un filmuleț.
Nu dați click pe linkul atașat pentru că puteți pierde date importante, chiar financiare, spun specialiștii. Dacă, totuși, l-ați accesat, schimbați imediat parola contului și scanați dispozitivul cu un program antivirus.
Românii au fost în această lună ținta hackerilor internaționali. Aceștia au împrăștiat pe rețelele sociale mai multe mesaje înșelătoare: "Apari în acest video" sau "Tu ești în acest video", alături de un link. Sunt mesaje care nu trebuie deschise niciodată.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Dacă totuși ați făcut acest lucru, foarte important este să nu introduceți date personale sau parole, dacă vi se cer. În spatele acestor linkuri sunt hackeri care vă pot închide conturile, pot accesa contactele sau alte date private sau vă pot instala în telefon sisteme care să le ofere inclusiv acces la aplicațiile bancare.
Cu siguranță, nu va fi ultimul atac pe internet
Puteți primi aceste mesaje în privat chiar de la prieteni ale căror conturi au fost infectate, după ce au intrat și ei din curiozitate, să vădă dacă apar într-adevăr în imaginile respective.
Silviu Stahie, specialist în securitate informatică: ”Rezolvarea imediată este instalarea unei soluții de securitate care scanează telefonul și care șterge amenințările informatice imediat. Ideal ar fi să avem aceste soluții de securitate instalate înainte, pentru că simplul fapt că instalezi din magazinul oficial Google nu înseamnă că îți instalezi o aplicație sigură”.
Experții spun că acesta nu este singurul tip de mesaj care circulă pe internet în aceste zile și nu va fi nici ultimul. Așadar, trebuie să fiți mai atenți când accesați un link pe care îl primiți. Dacă bănuiți că ar putea fi un virus este recomandat să îl ștergeți imediat.
Silviu Stahie, specialist in securitate informatică: ”Cu siguranță nu se vor opri aici, vom vedea în continuare amenințări, și așa cum vedem acum, sunt din ce în ce mai bine optimizate”.
Dacă vreți să vă asigurați că ați eliminat orice pericol, specialiștii IT recomandă scanarea dispozitivului cu un program de antivirus.