Roboții cuceresc și industria de cinematografie. Bolt X, folosit cu succes în serialul Clanul
Roboții cuceresc și industria de cinematografie. Nu este vorba despre Robocob sau Transformers, ci la cei care au fost proiectați să filmeze pe platouri.
Super talentați, super rapizi, ei sunt secretul pentru unele dintre cele mai spectaculoase imagini din reclame, filme sau promo-uri.
Am avut ocazia să lucrăm și noi cu un astfel de operator pe platourile de filmare de la Clanul.
La aceste comenzi nu reacționează doar actorii serialului Clanul, ci și robotul Bolt X. Fioros, dar doar prin aspect. Altfel, face doar ce i se spune.
Conceput inițial să sudeze ori să construiască mașini într-o fabrică din Japonia, Bolt X este operator imagine, acum.
Cosmin Fericieanu, Cutare FILM: "Este un robot industrial la bază. Acesta este chiar unul japonez modificat de firma Mark Roberts. Marele lui atuu este că poți să linkuiești orice device care să se sincronizeze cu el. De la lumini la explozii. Poți să faci o grămadă de lucruri."
Compania mamă are și un Oscar câștigat în 1999 pentru modelul Milo, folosit și azi pe platourile de filmare.
Bolt X este varianta mai nouă. Mai stabilă, mai rapidă și cu un braț care se întinde 3,2 metri. Plus o cale ferată pe care se poate mișca rapid. Tot sistemul este plug-and-play și nu necesită multă pregătire. Poate fi montat pe set în mai puțin de două ore. Apoi e gata de treabă.
Proprietar Bolt: "Camera are deja 4 ani, senzorul este făcut de un român. Cel mai bine la aceste viteze. Niciunul dintre producătorii de camere de cinema nu mai dezvoltă ceva în acest sens, pentru că Vision Research a devenit un brand mult prea puternic.”
Această cameră poate să înregistreze până la 25.000 de cadre pe secundă. Acum, dacă matematica noastră este corectă, asta înseamnă că o filmare de o secundă poate fi redată în 17 minute și 35 de secundă.
Avem așadar o cameră care poate înregistra super slow-motion instalată pe un robot care se mișcă rapid. Tocmai această combinație îl face pe BOLT un succes în lumea cinematografiei. Rezultatele vorbesc de la sine:
Fiecare mișcare a brațului robotic este programată dinainte, inclusiv focusul pe subiect. Poate să meargă cu până la 35 de kilometri pe ora pe această cale ferată. Viteză pe care o prinde instant. Specială este și camera folosită pentru filmare pentru că știe să tragă la 4K până la 1000 de cadre pe secundă. Practic, face timpul să stea în loc.
Acest setup de sute de mii de euro este folosit astăzi pentru clipuri scurte de promovare pentru serialul Clanul.
Vasile Alboiu - creative director PRO TV: "Ajută foarte mult la efecte speciale. Se exportă foarte ușor mișcarea camerei și noi putem să preluăm apoi în software-ul de Visual Effects și să adăugăm lucruri, facem chroma ușor. Este extrem, extrem de bine pentru oamenii care se ocupă de grafică. "
Așadar, fiecare mișcare este programată, cu punct de start, punct final și eventual niște puncte intermediare. Pentru focalizare este măsurată cu un laser distanța de la senzor până la subiect, pentru fiecare punct. Și dacă toate aceste puncte sunt corecte, robotul poate să facă aceeași mișcare de sute de ori, de mii de ori la fel.
Vasile Alboiu - creative director PRO TV: "Dincolo de toate acestea este mișcarea cinematografică, mișcarea foarte rapidă, filmează 4K. Să filmezi 4K la 400 de frame-uri pe secundă este extraordinar, poți să recadrezi, poți să faci zoomuri fără să pierzi din calitate. E foarte, foarte bun.”