Digitalizare și roboți chirurgicali de ultimă generație în spitalele viitorului
Expresia "precizie chirurgicală" capătă alte înțelesuri odată cu apariția noilor roboți folosiți în sălile de operații.
Expresia "precizie chirurgicală" capătă alte înțelesuri odată cu apariția noilor roboți folosiți în sălile de operații. Au fost prezentați la o conferință pe teme medicale, găzduită la Oradea, la care au participat aproximativ 200 de medici. În spitalele viitorului, și fișele medicale vor fi în format electronic.
Astfel, pot fi văzute în timp real de mai mulți medici, care își pun la comun experiența, spre binele pacientului.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Un robot chirurgical de ultimă generație le-a fost prezentat medicilor reuniti la conferința găzduită la Oradea. Costă în jur de 1 milion și jumătate de euro, dar le ofera șansa de a opera la standarde înalte.
Reprezentant firmă medicală: „Lucrăm cu o precizie mult mai mare, ca și cum am avea încheietura mâinii înăuntrul pacientului. Înainte, prin laparoscopie, aveam doar instrumente drepte, și puteam să ne apropiem doar din față.”
dr. Adrian Coțea - medic primar chirurg: „Robotul chirurgical reprezintă cea mai avansată tehnică chirurgicală, care există pe piață, la ora actuală.”
Medicii spun că sunt pregătiți să învețe din mers cum functioneaza noile aparate.
Doctoriță: „Minunat! Sigur că e nevoie de o curbă de învățare, dar oferă foarte multe beneficii.”
dr. Dănuț Dejeu - șef secție Chirurgie Oncologică: „Un spital smart înseamnă o digitalizare, înseamnă un sistem bine pus la punct, în care pacientul știe, în fiecare moment, ce se va face și ce urmeaza”
Elena Ovreiu - doctor în tehnologie medicală: „România este în urmă, față de ce se întâmplă în afară. Noi ne dorim să aducem aceste tehnologii mai aproape de medici.”
Un spital "smart" nu inseamna doar aparatura performanta. Schimbările trebuie să înceapă cu modul in care sunt stocate informatiile-cheie despre pacienti.
prof. Marco Zenati - șef secția de chirurgie Harvard: „Hârtia este bună, dar are o problemă: poate fi utilizată doar de un doctor pentru un singur pacient. Dar fișierele digitale, pot fi folosite de mai mulți oameni, în același timp, și oferă posibilitatea unei colaborări. "
George Haber - mentor conferință: „Orașul Oradea și România vor beneficia enorm să îmbrățișeze tehnologia asta de inteligență artificială.”
dr. Gheorghe Carp - manager Spitalul Județean de Urgență Oradea: „Fără digitalizare și fără tehnologizare, spitalele nu mai pot funcționa. Și inteligența artificială ne va ajuta să fim mult mai eficienți.”
Conducerea spitalului orădean spune că negociază deja cu furnizorii pentru achiziționarea unui robot chirurgical.