Roboți care culeg struguri, folosiți în California. Fermierii spun că vinul are astfel o calitate superioară
Renumită pentru podgoriile sale, California are acum o mare problemă: duce lipsă de muncitori care să culeagă strugurii.
Cercetătorii au conceput un sistem care preia cu succes munca oamenilor. Există mai multe avantaje: costurile sunt mai mici pe termen lung, iar ... strugurii au o calitate superioară dacă activitatea e mecanizată, susțin oamenii de știință.
Podgoriile din California sunt amenințate de secetă, dăunători, incendii de pădure și, mai nou, de lipsa forței de muncă. Toate astea provoacă îngrijorare printre fermieri.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Peste Ocean e vremea recoltei, dar nu prea sunt culegători.
Prof. Kaan Kurtural/UC Davis Viticulture and Enology Dept: „Potrivit estimărilor noastre, avem cu două treimi mai puțini muncitori prezenți acum în podgorii.”
Forțați de situație, tot mai mulți fermieri apelează la tehnologie pentru a-și culege recoltele.
Prof. Kaan Kurtural/UC Davis Viticulture and Enology Dept: „Sunt semi-autonome. Le instalăm pe un tractor, apoi șoferul controlează mașinăria respectivă. Avem și tractoare care se pot conduce singure.”
Investiția se amortizează după două sezoane, spun specialiștii Universității din California, inventatorii acestei tehnologii. Și nu e singurul beneficiu al întreținerii mecanizate a podgoriilor.
John Aguirre/Pres., CA Association of Wine Grape Growers: „Strugurii sunt mai sus față de sol, așa că au o aromă mai bună, au o culoare mai bună, ceea ce-i interesează pe producătorii de vin.”
Prof. Kaan Kurtural/UC Davis Viticulture and Enology Dept: „Veți obține o aromă mai bogată de la aceste soiuri de viță de vie. Calitatea este mult, mult mai bună.”
Podgoriile din California reprezintă cea mai mare cultură agricolă a acestui stat american. Industria viticolă de aici aduce 6 miliarde de dolari pe an.