Parlamentul European a decis să înceapă procesul de elaborare a primei legi de reglementare a Inteligenței Artificiale
Parlamentarii UE au votat pentru adoptarea unui text cheie, care va sta la baza unei viitoare legi care să reglementeze sistemele de inteligență artificială, precum ChatGPT, urmărind în același timp să încurajeze inovarea în această tehnologie.
Potrivit AFP, negocierile privind legea finală vor începe în cursul zilei de miercuri, 14 iunie, între Parlamentul European și cele 27 de state membre ale UE.
Dacă Bruxelles-ul își va atinge obiectivul ambițios de a ajunge la un acord până la sfârșitul anului, aceasta va fi prima lege din lume care reglementează Inteligența Artificială (IA).
Deși planurile UE datează din 2021, proiectul de norme a căpătat o mai mare urgență atunci când ChatGPT s-a lansat anul trecut, arătând progresele amețitoare ale IA și posibilele riscuri.
Există, de asemenea, o cerere tot mai mare de reglementare a IA peste Atlantic, pe măsură ce crește presiunea asupra guvernelor occidentale pentru a acționa rapid în ceea ce unii descriu ca fiind o bătălie pentru protejarea umanității.
În timp ce susținătorii AI salută tehnologia pentru modul în care va transforma societatea, inclusiv munca, asistența medicală și activitățile creative, alții sunt îngrijorați de potențialul acesteia de a submina democrația.
Au existat o serie de exemple impresionante de utilizări ale inteligenței artificiale, inclusiv un "ultim disc al trupei Beatles" creat cu ajutorul acestei tehnologii, în timp ce ChatGPT, chatbot-ul OpenAI din SUA, a trecut cu succes examenele de afaceri, de drept și de medicină.
Chiar dacă obiectivul legislativ ambițios al UE este atins, legea nu ar intra în vigoare decât cel mai devreme în 2026, ceea ce ar obliga UE să facă presiuni pentru un pact provizoriu voluntar cu companiile de tehnologie.
Legea ar urma să reglementeze IA în funcție de nivelul de risc: cu cât este mai mare riscul pentru drepturile sau sănătatea persoanelor, de exemplu, cu atât mai mari sunt obligațiile sistemelor.
Lista de risc ridicat propusă de UE include IA în infrastructura critică, educația, resursele umane, ordinea publică și gestionarea migrației.
Parlamentul a adăugat condiții suplimentare la aceasta, înainte de a fi îndeplinită clasificarea de risc ridicat, inclusiv potențialul de a afecta sănătatea, siguranța, drepturile sau mediul înconjurător al persoanelor.
Există, de asemenea, cerințe speciale pentru sistemele de inteligență artificială generativă - cele precum ChatGPT și DALL-E, capabile să producă text, imagini, coduri, audio și alte medii - care includ informarea utilizatorilor că o mașină, nu un om, a produs conținutul.
Legiuitorii au propus, de asemenea, interdicții pentru sistemele de inteligență artificială care utilizează supravegherea biometrică, recunoașterea emoțiilor și așa-numita poliție predictivă.
Un eurodeputat care se ocupă de lege în parlament, Brando Benifei, a declarat marți jurnaliștilor că există discuții pentru a lua în considerare dacă să se accelereze implementarea legii sau să se introducă mai devreme reguli pentru IA generativă.
"Am putea, de asemenea, să luăm în considerare un calendar redus pentru o parte din IA, de exemplu modelele de fundație și IA generativă", a spus Benifei.
În raționamentul său, el a subliniat planurile Bruxelles-ului și ale Statelor Unite de a publica un cod comun de conduită privind IA pentru a dezvolta standarde între democrații.
Legiuitorii au salutat proiectul lor de lege ca fiind "istoric" și au ripostat împotriva criticilor care spun că planurile UE ar putea dăuna mai degrabă decât să încurajeze inovarea.
Comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, a salutat votul și a insistat că "nu mai este timp de pierdut".
"Inteligența artificială ridică o mulțime de întrebări - din punct de vedere social, etic, economic. Dar acum nu este momentul să apăsăm niciun "buton de pauză", a declarat Breton. "Dimpotrivă, este vorba de a acționa rapid și de a ne asuma responsabilitatea".
Sursa: AFP
Etichete: parlamentul european, inteligenta artificiala, ChatGPT,
Dată publicare:
14-06-2023 15:05