Instagram impune măsuri stricte pentru protecția minorilor în mediul online. Cum vor fi implicați părinții
Protecția minorilor în spațiul online este luată în serios de autorități, care le impun companiilor din domeniu să ia măsuri.
Astfel, în curând, conturile de Instagram ale adolescenților vor deveni private, pentru protejarea lor. Firma mamă, „Meta”, promite o tehnologie care să detecteze utilizatorii minori, chiar dacă aceștia au declarat o vârstă falsă la crearea contului.
În multe cazuri, copiii au cont de Instagram, deși nu au, în momentul în care își creează contul, vârsta minimă — de 13 ani.
Copil: „Folosesc Instagram, dar nu postez prea des. Dar când postez, postez din străinătate și cam atât”.
Copil: „Pur și simplu mă uit și stau cu prietenii”.
Instagram pregătește actualizarea conturilor de adolescenți. Profilul utilizatorului cu vârsta mai mică de 18 ani va fi setat automat pe privat și vor exista setări mai stricte de mesagerie. Conturile pot rămâne publice dacă părintele este implicat, le dă celor mici permisiunea și supraveghează contul.
Copiii vor primi o notificare după ce au petrecut o oră pe zi folosind aplicația. Aceasta va intra în „modul de somn” între orele 22 și 7 dimineața, timp în care notificările vor fi inactive și va trimite răspunsuri automate."
Instagram va limita, de asemenea, cine poate eticheta adolescenții în fotografii. Vor fi menționate în comentarii doar persoanele pe care le urmăresc.
Pentru că adolescenții pot să nu își declare vârsta reală la crearea unui cont, Meta lucrează la o tehnologie care să încerce să stabilească vârsta adevărată a copilului.
Alexandru Negrea, consultant social-media: „Se pot uita la conținutul pe care-l urmărești, dacă e conținut dedicat copiilor. Cred că mai degrabă pe bază de conexiuni, colegi de clasă, prieteni, poți să-ți dai seama de niște lucruri. Cu trăsăturile feței sunt niște probleme în UE, sunt niște legi care interzic recunoașterea facială. Se pare că o să dispară încet-încet, poate pentru această cauză specială, pentru protecția minorilor, să poată fi folosită în continuare."
Tot pentru a restricționa accesul minorilor la informații și imagini nepotrivite vârstei, Comisia Europeană obligă trei mari platforme cu conținut pentru adulți să restricționeze accesul minorilor.