iLikeIT. Tot mai multe companii, victimele atacurile cibernetice. Care este diferența dintre ransomware și malware

Dată publicare: 08-07-2021 10:43
Dată actualizare: 08-07-2021 10:51


iLikeIT. Tot mai multe companii, victimele atacuri...
iLikeIT. Tot mai multe companii, victimele atacuri...

Tot mai multe companii dau piept cu atacurile cibernetice.

Hackerii se folosesc de șantaj pentru a se îmbogăți rapid. Blochează accesul la date până la plata anumitei sume. Doar în 2019 companiile au plătit peste 400 de milioane de dolari.

Dan Demeter, cercetător în securitate Kasperskya explicat acest fenomen, pentru că nu doar companiile sunt afectate, ci și autorități. În Irlanda, de exemplu, din cauza acestui atac, sunt persoane care nu pot obține certificatul de naștere pentru copil de săptămâni întregi. Dacă victimele plătesc cash în aceste cazuri, FBI-ul sau oricare altă autoritate poate să urmărească unde se duc banii, însă dacă plata este făcută prin criptomonede, este mai greu.

”Din păcate, în foarte multe cazuri plătesc, pentru că sunt oarecum obligate. Ransomware este un tip de atac informatic ce are scopul de a șantaja utilizatorii. Malware-ul va cripta fișierele, urmând ca utilizatorul să le poată accesa doar dacă plătește o sumă de bani. Atacurile de tip ransomware folosesc modalități de plată prin criptomonede. Nu am văzut să se folosească metode tradiționale de plată”, a explicat Dan Demeter.

Motivația principală a hackerilor sunt câștigurile financiare. Există două mode principale de atac: un mod oportunistic, în care atacatorii încearcă să găsească orice fel de țintă, orice fel de insitutție guvernamentală, privată, ONG-uri, spitale sau atacuri mai de amploare, targetate, țintite. 

Mai multe detalii, în video.