iLikeIT. Tot ce trebuie să știți despre noile produse Apple: MacBook Pro 2019, iOS 13 și iPadOS


Ultimul update: Sambata 08 Iunie 2019 11:55
Data publicarii: Sambata 08 Iunie 2019 11:42
Categorie: iLikeIT

Pentru cei care nu știu, săptămâna aceasta are loc conferinta dezvoltatorilor Apple. Compania le arată noi produse și servicii, toată lumea e-n extaz, se aplaudă ..

Lăsând gluma deoparte, s-au întâmplat, totuși, lucruri importante pe scena WWDC, cât să avem și noi de două minute-vorbă, la final de sezon.

Debutăm cu un sincer ”Aleluia!”, căci am primit un nou MacPro la 5 ani de la lansarea precedentului.

Să zicem că, dacă profesioniștii și-ar cumpăra o răzătoare pentru brânză… cam așa ar arăta. Bine, o răzătoare cu un preț de pornire de 6000 de dolari, gândită pentru editare video la superlativi, grafică 3D și randări-fulger.

Mac Pro poate primi pana la 1.5 terabytes memorie RAM și plăci video cât pentru 4 computere.

Trebuie spus că astfel de soluții sunt mult mai scumpe în varianta ”enterprise”. Trebuie servere de randare cu toate cele, o echipă dedicată pe mentenanță și operațiuni și așa mai departe. Așa că Apple știe foarte bine ce face deschizând o...nișă în nișă, dacă putem spune așa.

Recomandarea următoare este un monitor de 5.000 de dolari, o nimica toată! Nu avem HDR, căci, na, muritorii de rând lucrează sub alt logo, ci XDR - adică High eXtreme. Din nou, un dispozitiv pentru profesioniști, calibrat din fabrică pentru mai multe formate de imagine. Sincer, și ăsta-i un chilipir dacă ești interesat de așa ceva.

Pe de altă parte, ce ar fi Apple fără doza sa de aroganță caracteristică: după ce că dai o pălărie de bani pe monitor...nu vine cu stand. Prinderea Vesa e 200 de dolari, piciorul - 1000 de dolari. Doar pe la Supreme am mai văzut așa cotații, numai că acolo aveam o cărămidă, aici o bucată de aluminiu.

Înapoi pe Pământ, acum.

Primim, din toamnă, iOS13. Primim...adică telefoanele mai noi de generațiile iPhone SE sau 6S. Se va mișca mai rapid - iar îmbunătățirile merg și în zonele noi de tehnologie, FaceID va fi mai iute cu 30 de procente. Noutatea este însă prea mult întârziatul Dark Mode. Adică, de-acum display-ul va rula și sub această formă, ceea ce se cam impunea. Bineînțeles, ochii primesc repaus, însă și bateria are de câștigat.

Pe iPad, în schimb, iOS trece sub denumirea de iPadOS. Și vreau să punctăm asta pentru că e important. Tableta nu mai e doar ecran pentru Netflix, ci primește funcționalități pentru de-procrastinare - și asta o punctăm, că e de la Marian! - așa, plus sistem de fișiere pentru harduri externe și carduri de memorie.

Iată, deci, că ei spun, fără cuvinte, că viitorul în care tableta chiar poate să-nlocuiască un laptop e aici. De urmărit!

MacOS trece la Catalina, de la Mojave. Dispare iTunes, dar ... primim o funcție minunată, care ne permite să legăm un iPad la MacBook ca al doilea monitor. Testat deja, vă spun că merge bine cu laptopuri și iPad-uri mai vechi.

Notăm și WatchOS, care poate monitoriza de-acum și menstruația - o tendință în piața de wearables de cel puțin un an. Plus fețe noi și imbunatatiri pe monitorizarea activității.

Altfel, Apple vine cu și mai mult sprijin pentru dezvoltatorii de aplicații, cu îmbunătățiri pentru platforma de programare, Swift. Concret, e posibil ca soluțiile structurate pentru iPhone să meargă instant pe toate dispozitivele Apple.

Remarcăm din nou că Apple nu împinge spre funcții care vor fi folosite rar spre deloc, de dragul noutății. Ci mai degrabă mizează pe experiența de utilizare - de-asta țin în viață iPhone-ul 6s care a aparut acum 4 ani și va mai funcționa lejer un an, la parametri de operare maximi. Iar asta în condițiile în care Samsung nu a pus Android Pie pe un telefon de acum 3 ani.

Note 8 a primit ultimul Android abia în februarie, deși în august a fost lansat.

A început cea mai mare conferință dedicată dezvoltatorilor de aplicații. Ce noutăți aduce
A început cea mai mare conferință dedicată dezvoltatorilor de aplicații. Ce noutăți aduce
Cum arată mașinile viitorului. Tehnologia care le transformă în centre de divertisment
Cum arată mașinile viitorului. Tehnologia care le transformă în centre de divertisment
”Societatea nu este pregătită”. Cum va schimba tehnologia lumea în câțiva ani
iLikeIT. Jocurile săptămânii, prezentate de George Buhnici
iLikeIT. Motivele pentru care două telefoane pliabile încă nu au apărut pe piață
Aplicația care poate „citi” pulsul și tensiunea prin scanarea feței, cu ajutorul camerei foto
iLikeIT. Cum putem face bateria telefonului mult mai eficientă
i like it
iLikeIT. Cum putem să ne protejăm vederea cu câteva setări ale telefonului mobil