iLikeIT. Interviu cu ”Îmblânzitorul de roboți”. Prima piesă de teatru cu un robot industrial
Un robot a fost actor pe o scenă de teatru. Asta au reușit să facă, în premieră în România, un grup de entuziaști și pasionați de artă și ... tehnologie.
Andrei Mitișor, supranumit ”îmblânzitorul de roboți”, a fost invitat în emisiunea iLikeIT, pentru a povesti despre acest eveniment care a avut succes, spectacolul fiind ”sold out”.
Andrei este co-fondator al studioului de artă și tehnologie H3, iar spectacolul-instalație aflat la granița dintre teatru și tehnologie se numește "Who Am I? A human-robot performance".
De altfel, ”Who Am I? A human-robot performance” reprezintă o colaborare în premieră între un teatru din România, respectiv Teatrul Odeon, și un ... robot.
Spectacolul a fost jucat pe o scenă atipică, oferind o ”experiență multisenzorială imersivă”, asistată de tehnologia realizată de H3.
”Am reușit să facem asta cu coregrafa Andreea Gavriliu, care este ... o să mai spun. Am avut un mare noroc, pentru că și ea este un fel de roboțel, aare capacitatea să facă coregrafiile de fiecare dată la fel, dar cu delicatețe și eleganță, contrast cu robotul, care nu este gândit să facă chestia asta. Și, cumva, ce vedeți în mișcarea fluidă și elegantă a robotului este ce a reușit să învețe de la ea.” - spune Andrei, invitat la iLikeIT.
Se poate spune că roboții au început să înlocuiască actorii?
”Nu, nu putem spune chestia asta. Nici gândul nu este să înlocuiască actorii, ci să aducă nuanțe. Să înceapă un dialog, să înceapă o poveste în care actorii, oamenii, încep să înțeleagă că există, de fapt, roboții, în spate.” - explică specialistul în robotică.
”Roboții se programează. În cazul nostru am mers mai departe și l-am animat. Este pe ideea de creație cinematografică, în care noi am creat coregrafia, animând-o în softuri de animație.” - mai spune Andrei Mitișor.
Următorul spectacol va avea loc la Teatrul Odeon în perioada 12-18 octombrie.