iLikeIT. Cum ne-a schimbat tehnologia în ultimul deceniu
Pe termen scurt, tehnologia ne face să spunem wow.
Pe termen lung ne schimbă radical viețile. Spunem asta din 2011 la iLikeIT și tot de atunci urmărim evoluția tehnologiei în primul rând prin revoluția smartphone. Îi spunem revoluție pentru că lumea în care trăim s-a schimbat și se schimbă în continuare mai repede decât credem noi, aici, în România.
Smartphone-ul a democratizat aproape tot ce facem iar schimbarea a venit la schimb cu dispariția unor mărci sau industrii, în timp ce alte mărci și alte industrii s-au ridicat precum vrejul de fasole din poveste.
Haideți să le luăm pe rând. Comunicațiile.
Puțini își amintesc cât de scumpă era factura la telefon doar pentru voce și sms. Cei mai vorbăreți plăteau sute sau mii de euro. Astăzi, să vorbești la telefon nelimitat este gratuit doar cu o conexiune la internet sau dacă ai deja orice fel de cartelă de la 5 euro. Cu oricine din lume.
Între timp am descoperit însă, cu toții, că e mai confortabil să ne scriem, ori să ne trimitem mesaje vocale, emoji, poze sau filmulețe prin internet. Telefonul fix aproape a dispărut, iar poșta nu prea mai transporta scrisori sau vederi. Au dispărut de prin birouri telexul sau faxul. Urmează imprimantele și multifuncționalele. Copacii apreciază asta.
Legat de mesajele instant, Whatsapp a apărut exact acum 10 ani. Avem rețele sociale și știm ce fac ceilalți, fără să mai vorbim cu ei. Paradox. Fotografii și video. Planeta face zilnic miliarde de poze și clipuri video cu telefonul.
Acum zece ani, pozele erau fotografii, iar social media ca Facebook era doar pentru hipsteri.
În 2019 vă putem spune fără rețineri, că nu mai aveți niciun motiv să cumpărați o cameră foto sau video, dacă nu sunteți fotografi sau videografi profesioniști.
Telefoanele lansate în ultimul an fac poze impecabile și ziua și noaptea, super largi sau cu zoom până la lună. Telefoanele au sărit de la 8giga la 1TB, plus că de acum avem și cloud. Back-up non-stop la toate fotografiile noastre. Gratuit, dar la schimb cu date personale.
Muzică. Încă mai sunt vreo 2-3 tarabe prin Obor de unde poți cumpăra CD-uri, dar cine mai face asta? Mai țineți minte Napster sau DC++? Câte filme trăgeam toți de pe torenți, câți o vor mai face? Piratăm tot mai puțin pentru că e mai comod să dăm 20-25 de lei pe un abonament lunar pe Spotify, Apple Music sau YouTube pentru acces la peste 50 de milioane de melodii.
Discurile de aur sau de platină se dau acum pentru numărul de streamuri și totul a început de la iPhone.
Filme. Din nou, pirateria dispare pentru că avem Netflix, HBO Go și Amazon Prime, Apple TV+ și Disney+. Filmele se încarcă instant pe televizorul deștept de acasă și poți să le vezi la calitate 4K, mai bine ca la cinema, inclusiv în tramvai sau la metrou.
eHealth. Nu există acest cuvânt când ne-am apucat de iLikeIT. Vă amintiți când pulsul se lua cu tensiometrul sau stetoscopul? Acum avem senzori de puls pe brățări de 10$ și ne putem detecta aritmia cu un ceas inteligent încă de anul trecut. Avem dozatoare automate de insulină cu aplicație de mobil, implanturi care îi ajută să audă și să vadă pe unii oameni pentru prima dată, doctorii de top operează cu roboți și ne pregătim pentru implanturi neuronale care ne vor salva de boli grave sau poate ne vor salva conștiința atunci când corpul va ceda. Și cu toate acestea, încă ne căutăm simptomele pe Google, iar unii refuză vaccinurile, ori cred că pământul e plat.
Inteligența artificială. E peste tot astăzi, de la cele mai banale produse până la smartphoneurile de la capitolul 1. Nu e ca în filme, adică nu e încă și robot ca locotenentul Data din Star Trek. Probabil ne e teamă ca Spot sau Atlas să devină conștienți. Inteligența artificială, în formă invizibilă, are azi cel mult o voce, uneori împrumutată de la actori sub forma de Alexa, Google Assistant ori Siri. E deja în viețile noastre când ne minunăm de pozele cu mâncare, cu luna sau cerul mai albastru ca în realitate. Același AI traduce perfect din chineză în orice limbă pe un device chinezesc (iFlytek), potrivește calendarul sau intuiește ce vom răspunde prin email, conectează pasagerii în curse de car pooling în marile orașe sau dă diagnostice foarte precise în anumite ramuri medicale, cum ar fi oncologia. În viitor, să nu lăsăm acest AI să ne ajute. Va fi la fel de demodat sau păgubos ca un apel de urgență la pompieri prin telegramă.
Transporturile. Credeți sau nu, revoluția mașinilor electrice a fost accelerată tot de smartphone. Bateriile cu litiu au devenit mai bune datorită miliardelor investite în cercetare de marii producători de telefoane. Tot mai multe orașe scapă de fum și zgomot datorită autobuzelor, taxiurilor sau scuterelor electrice. Aceleași telefoane îi ajută pe șoferi să își scurteze călătoriile, iar telecomunicațiile 5G plus inteligența artificială și camerele moderne vor desființa încet dar sigur și volanul cu tot cu pedale. Build your Dreams, adică BYD, cel mai mare producător chinez de mașini electrice a început să dezvolte mașini pentru că avea deja tehnologia pentru baterii. Deci, BYD face autobuze dar a început cu telefoane pentru Nokia și Motorola. Auzim tot mai des și de rîde-sharing, să faci bani cu mașina ta, ducând străini la destinație. Și ăsta-i doar începutul. Robo-taxiurile ne vor duce peste tot aproape gratis, ca în Total Recall înainte de 2030.
Banii. În forma lor clasică, pe hârtie încep să dispară. Dar și cardul. Îl scot tot mai rar din buzunar când știu că pot plăti cu Apple sau Google Pay, cu telefon sau ceas ori cu aplicația băncii. Până la urmă, banii ce sunt? Cifre. Ce este banca? Un gestionar de încredere al cifrelor mele. Așadar, tot aici aș băga și criptomonedele. Bitcoin a făcut miliardari din săraci și miliardari, milionari, dar promite să elimine dependența de încredere pentru bănci prin criptografie. Apropo, există deja servicii financiare care nu au sucursale bancare și te lasă să scoți fără comision de la orice bancomat din lume. Cu o limită. Ne interesează mai tare însă tehnologia blockchain, care poate fi împrumutată de bănci pentru plăți sigure și instant, dar și de guverne pentru a desființa adeverințele stupide. Da, 99% din sistemul birocratic poate fi eliminat prin tehnologie înainte de 2023 și avem români deștepți care o pot face. Aș vota pentru asta.
Educația. Poate cea mai importantă dintre toate, educația încă așteaptă să fie transformată din temelii. Carnetul de note pe mobil sau unele teme făcute pe tabletă sau calculator sunt doar începutul. Oricine poate învăța astăzi gratuit orice de la limbi străine și programare la gătit sau construcții de case sub pământ. Se zice că omul încetează să trăiască din clipa în care nu mai învață. Așadar, care-i scuza ta să nu înveți ceva nou și să evoluezi ca om, ca profesionist? Dar care e scuza sistemului nostru care dă ieftin creiere la export în loc să antreneze vizionari? S-au schimbat atât de multe în ultimii 8 ani de când facem iLikeIT că ne e greu să spunem cum vor arăta următorii ani. Știm însă, că nu avem de ales decât să ne adaptăm și să evoluăm cu tehnologia. Avem un nas mai antrenat pentru idei interesante dar inutile și ce înseamnă gratis. Și-ntre timp avem și jocuri la nivel de consolă pe telefoanele mobile.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!