iLikeIT analizează tehnologia 5G, provocarea unei generații. România, în primul val european

×
Codul embed a fost copiat

Tehnologia 5G. Nu a trecut prea mult timp de când am căpătat viteze rapide pe telefoanele mobile și iată că urcăm un etaj pe scara evoluţiei. Numai că, de data asta, facem otova pasul! 5G nu e DOAR o variantă...ușor mai rapidă ca 4G.

Bine, ca o paranteză, viteza de transfer creşte de cel puţin 50 de ori...

5G promite să construiască infrastructura pentru toate obiectele conectabile de pe glob. Scăpăm de cablurile de pe stradă și din casă şi primim o pânză de păinajen invizibilă...Gândiţi-vă la ea ca la o reţea de autostrăzi cu noduri interconectate.

Ce este 5G? Pentru cetățenii normali ai planetei Pământ, 5G înseamnă internet mai rapid, ca prin fibră, niciun cablu până-n casă și nelimitat pe toate dispozitivele. Iar semnalul invizibil e bun nu doar pentru descărcat filme, ci și pentru televiziune sau apeluri. Toate drumurile duc la Roma, nu așa era vorba?

Se vorbește mai mult ca oricând despre 5G și pe bună dreptate. E anul în care tehnologia va deveni comercial disponibilă. 5G aduce viteze de descărcare de până la maximum 10 gigabytes. Sincer, pe mobil, şi doi ajung. LAG 0 în BRAWL STARS! Până la urmă... la asta se rezumă totul. Transfer de date.

Citește și
autobuz
Un autobuz electric autonom 5G este testat într-un oraş din China. VIDEO
Ciclonul care afectează Europa ajunge și în România: „Ne așteptăm la un grad ridicat de instabilitate”. Regiunile vizate de furtuni

George Buhnici: ”Așa arată un apel video prin 5G. Și oricât m-aș strădui să explic, diferența importantă dintre 4G și 5G nu o puteți înțelege cu adevărat decât dacă ajunge s-o și folosim. Așa arată niște telefoane de teste care vor fi folosite pe parcursul anului 2019. Însă, cele din 2020 când le vom folosi în viață reală vor arată ceva mai subțiri. Dar, haideți să va arat o chestie la care țin de mult. Uite iconița. Așa arată iconița de 5G pentru un telefon mobil. Așa arată o antenă care hrănește un semnal, pentru că nu există o licență disponibilă. Tehnologiile de rețea 5G sunt diferite de tot ce era înainte, rețelele GSM, 2G, 3G și 4G. Întotdeauna am încercat să îmbunătățim rețelele pentru viteză, dar acum 5G încearcă să rezolve o problemă și mai mare. Viteză avem, dar cum facem să avem viteză pentru mulți și repede. Această este provocarea acestei generații.”

5G înseamnă o nouă generaţie de telefoane mobile. Ceva mai groase şi mai late-n...preţ. Chiar și cu vreo 300 de euro în unele cazuri. Sunt deja opțiuni pe piață, de la ZTE până la Samsung cu Galaxy S10 5G, LG V50 dar și cel mai nou care se îndoaie, Huawei Mate X.

George Buhnici: ”Acesta este Balong 5000, iar cei de la Huawei susțin că în momentul acesta este cel mai rapid modem 5G de pe planetă. Ai nevoie de un astfel de chip într-un telefon, într-un laptop, mașină sau frigider dacă vrei să-l faci 5G. Și nu este ieftin. Implementarea nu înseamnă doar chipul, ci toată infrastructura. De aceea, până când facem toate telefoanele și toate echipamentele din jurul nostru conectate am o idee, soluție și arătă cam așa. În primul rând acestea sunt CPE-urile pentru casă prin care facem wi-fi. Iar atunci când suntem în mișcare putem să folosim un astfel de hot-spot portabil. Are baterie și și modem 5G și face wi-fi de jur împrejur.

Bun. Încă un aspect, pe partea cu telefoanele. Upgrade-ul poate aştepta încă doi, trei ani măcar. Pentru că nu e vorba doar despre dispozitive, ci despre reţea în sine. În sensul că trebuie să existe, cu celule, cu tot... Dar... asta nu înseamnă că nu putem profita de viteze rapide în casă: de-acum mediaboxul și transcoderul operatorului pot fi fi înlocuite cu așa ceva.

George Buhnici: ”Această cutie se numește CPE și poate fi furnizată de toți operatorii care vor avea licențe 5G, pentru că înlocuiesc toate cablurile de care vei avea nevoie deodată. De-aici înainte, în loc de fibră sau cablu de rețea sau de televiziune, vei avea o astfel de cutie care va comunica cu stâlpul din apropiere sau localitate și o să-ți aducă în casă viteze comparabile cu fibră. Ceea ce până acum era imposibil prin tehnologie 4G. Aveam ceva viteză acolo, dar timpul de răspuns era destul de slabă. ”

5G funcționează mai degrabă că o pânză de păianjen. Pe aceeași celulă pot intra mai multe dispozitive.

Marian Andrei: ”Promisiunea 5G nu este doar de viteză pe telefonul mobil, ci și că poți conecta multe dispozitive la internet într-o rețea mică. Vorbesc de sute, chiar mii de dispozitive, cum ar fi mașini, semafoare sau chiar haine, ca mașinile, de exemplu, să vadă unde sunt muncitorii. Și dacă toate aceste lucruri vi se par science-fiction, să nu uităm cât de repede am trecut de la 3G la 4G și de la FullHD la 4K...

Iată, spre exemplu, un demo de mașină autonomă conectată la o rețea din generația a cincea. Acest muncitor are o geacă cu cip 5G, iar mașina poate vedea în timp real unde este pe drum și-l poate ocoli. 5G va revoluționa inclusiv industria medicală. Chirurgii pot opera de la distanță, fără întârziere în cazurile urgente, aşa cum s-a întâmplat recent, în China, unde veterinarii au salvat, cu ajutorul 5G, un căţel aflat la 50 de kilometri distanță. În același timp, în Coreea de SUD există drone care îi supraveghează pe suporterii care vin la meciuri de fotbal…”

Tranziția către 5G va fi progresivă, prin ofertele operatorilor, așa cum s-a întâmplat și cu 4G. O să avem trafic nelimitat la bani mai puțini. Iar partea şi mai şi e că România va fi în primul val din Europa. 

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Un europarlamentar intră în acționariatul lui CFR Cluj: ”Nu poți să refuzi o astfel de ofertă!”
Un europarlamentar intră în acționariatul lui CFR Cluj: ”Nu poți să refuzi o astfel de ofertă!”
Citește și...
iLikeIT. Cum poate revoluționa tehnologia 5G industria muzicală
iLikeIT. Cum poate revoluționa tehnologia 5G industria muzicală

5G este cel mai important subiect de discuţie de la Mobile World Congress 2019.

Un autobuz electric autonom 5G este testat într-un oraş din China. VIDEO
Un autobuz electric autonom 5G este testat într-un oraş din China. VIDEO

Un autobuz autonom asistat de reţea mobilă 5G este testat în oraşul chinez Chongqing, a anunţat un fabricant de autovehicule din sud-vestul ţării şi autorităţile locale, citate joi de agenţia Xinhua, conform Agerpres. 

Droguri în valoare de 2 milioane de dolari au fost confiscate în Arizona
Droguri în valoare de 2 milioane de dolari au fost confiscate în Arizona

Autoritățile din Arizona au confiscat metamfetamină și marijuana în valoare de 2 milioane de dolari. Trei dintre cei patru suspecți care transportau drogurile au fost reținuți, relatează Fox News.

Țara care vrea să blocheze folosirea telefoanelor Huawei pentru 5G. Invocă motive de securitate
Țara care vrea să blocheze folosirea telefoanelor Huawei pentru 5G. Invocă motive de securitate

Germania ia în considerare să blocheze folosirea produselor Huawei pentru viitoarea tehnologie 5G.

iLikeIT. Cele mai importante tendințe din tehnologie în 2019
iLikeIT. Cele mai importante tendințe din tehnologie în 2019

Care este cel mai bun telefon? Sau cel mai bun laptop? Sau cea mai tare dronă? Lăsăm deoparte răspunsurile imposibile, pentru că... nu prea mai există ”cel mai bun”.

Recomandări
De ce vicepremierul Slovaciei nu a preluat până acum atribuțiile oficiale ale prim-ministrului Fico, împușcat în stradă
De ce vicepremierul Slovaciei nu a preluat până acum atribuțiile oficiale ale prim-ministrului Fico, împușcat în stradă

Bărbatul arestat pentru tentativa de asasinare a premierului slovac a apărut, sâmbătă, pentru prima oară în fața judecătorului.

Cum a fost filmată bona de 69 de ani lovind copilul de un an aflat în grijă. „Treci și bea lăptic! Taci! Taci! Gata!”
Cum a fost filmată bona de 69 de ani lovind copilul de un an aflat în grijă. „Treci și bea lăptic! Taci! Taci! Gata!”

O femeie de 69 de ani, angajată bonă de o familie din București, a fost reținută de poliție și acuzată că a lovit copilașul de 1 an și două luni, pe care trebuia să-l îngrijească. Acum este cercetată sub control judiciar.

Mircea Geoană: sistemul de vot din România, cel mai primitiv din Europa. De ce l-a invocat pe Bill Gates
Mircea Geoană: sistemul de vot din România, cel mai primitiv din Europa. De ce l-a invocat pe Bill Gates

Sistemul de vot din România este cel mai primitiv din toată Europa, crede Mircea Geoană. Secretarul general adjunct al NATO a vorbit despre „democratizarea votului”.