Franța vrea control parental obligatoriu pentru minorii sub 15 ani care vor să intre pe rețelele sociale
Adunarea Națională a Franței a votat introducerea controlului parental obligatoriu pentru minorii de 15 ani care vor să intre pe rețelele sociale.
Proiectul de lege, inițiat de deputatul Laurent Marcangeli, a fost adoptat aproape în unanimitate (82 de voturi la 2) în primă lectură, într-o atmosferă de armonie devenită rară la Palais Bourbon, scrie Le Figaro.
Adunarea a votat joi obligativitatea ca rețelele de socializare precum TikTok sau Snapchat să verifice vârsta utilizatorilor lor și acordul părinților pentru înregistrarea copiilor sub 15 ani, cu sancțiuni în cazul încălcării acestei reguli.
Respingând orice „discurs moralizator”, Laurent Marcangeli a apărat „garanțiile esențiale” care trebuie puse în fața „precocității în creștere a pubertății digitale și a puterii instrumentelor puse la dispoziție tinerilor noștri”.
Pornografie, cyberbullying, standarde de neatins de frumusețe sau chiar procese de dependență pentru a capta atenția: în timpul dezbaterilor, deputații au enumerat diferitele riscuri împotriva cărora minorii trebuiau protejați.
”Majoritatea numerică” la 15 la care se referă textul nu este nouă: a fost introdusă în Franța în 2018, în aplicarea legislației europene, care a lăsat posibilitatea fixării acesteia între 13 și 16 ani.
Companiile riscă o amendă de 1% din cifra de afaceri dacă încalcă regula
Dar acest prag se referă în sens mai larg la vârsta sub care consimțământul părintesc este necesar pentru ca datele personale ale unui minor să fie prelucrate. Neaplicat cu adevărat, nu a avut impact în ceea ce privește accesul copiilor la rețelele de socializare.
Pentru a remedia acest lucru, textul votat acum stabilește obligația ca rețelele de socializare „să pună în aplicare o soluție tehnică de verificare a vârstei utilizatorilor finali și a acordului deținătorilor de autoritate părintească” pentru cei sub 15 ani, soluție care va trebui să fie certificat de autorități. În cazul unei încălcări, companiei i se poate aplica o amendă de până la 1% din cifra de afaceri mondială.
Textul, care a fost dezbătut în cadrul unei zile rezervate grupului Orizonturi (aliat al macroniştilor), oferă şi părinţilor posibilitatea de a cere suspendarea contului unui copil sub 15 ani. O constrângere a fost adăugată prin amendament în timpul dezbaterii, prin care se precizează că părinții nu își puteau da acordul pentru înregistrarea copiilor sub 13 ani, cu excepția platformelor etichetate.
Pe rețelele de socializare, prima înregistrare „are loc în medie pe la 8 ani și jumătate, iar acolo sunt prezenți mai mult de jumătate dintre copiii de 10-14 ani”, potrivit datelor CNIL citate de deputați.
„Se acumulează dovezi științifice ale legăturilor de cauzalitate între utilizarea nestăpânită a rețelelor sociale și sănătatea mintală a copiilor și adolescenților” , a subliniat ministrul delegat pentru tranziția digitală Jean-Noël Barrot, care a susținut textul votat.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Franta, copii, retele sociale, acord parental,
Dată publicare:
03-03-2023 13:48