Elevii din România pot participa la o nouă probă de olimpiadă: securitatea cibernetică. Materia nu se predă în școli
Elevii din România pot participa la o nouă probă de olimpiadă: securitatea cibernetică.
Această materie nu doar că pregătește viitori specialiști într-un domeniu esențial, dar poate să contribuie și la siguranța națională în fața noilor amenințări informatice.
În studioul iLikeIT a fost invitat Mihai Rotariu, director DNSC, pentru a ne oferi detalii despre acest eveniment.
Marian Andrei: Ce înseamnă practic această olimpiadă? Că se face olimpiadă la o materie care nu există, nu se predă nici în școli și nici în licee.
Mihai Rotariu: ”Exact. Trebuie să mulțumim Ministerul Educației pentru deschiderea de care a dat dovadă pentru lansarea, într-adevăr, a unei olimpiade unde nu există practic materie predată în școli, dar există, știm foarte bine, destui de mulți tineri pasionați deja de domeniu cyber security, iar asta am văzut-o inclusiv la Campionatul Național de Securitate Cibernetică. Și să nu uităm faptul că Echipa Națională de Securitate Cibernetică a României în 2019 a fost campioană europeană”.
Marian Andrei: Spune-mi un pic cum se desfășoară această olimpiadă, pentru că bănuiesc că e nevoie de un calculator.
Mihai Rotariu: ”Da, se desfășoară pe un format clasic de olimpiadă, așa cum ne-am obișnuit și noi. Momentul în care participam la olimpiade, mergeam la o etapă județeană, mergeam ulterior la o etapă națională. Practic, cu asta începem cu o etapă județeană, care va avea loc pe pe 2 martie, după care fiecare elev din fiecare județ, deci practic cel mai bun de pe locul 1 din fiecare județ, se califică la etapa națională, care va avea loc on-site în perioada 23-24 mai, în București”.
Marian Andrei: Dacă avem în momentul acesta elevii interesați să participe, cu siguranță sunt destul de mulți dintre cei care ne urmăresc, cum se pot înscrie?
Mihai Rotariu: ”Se înscriu pe o platformă care se cheamă Cyber-edu.ro. Platforma pe care se desfășoară inclusiv Campionatul Național de Securitate Cibernetică, care, fac aici o paranteză, își desfășoară cele două etape, etapa online și etapa finală concomitent cu sau, mă rog, în aceleași date cu cele ale Olimpiadei naționale de Securitate Cibernetică. Practic, dacă aș fi în locul unui elev, mi-aș calcula foarte atent șansele de a pătrunde în echipa națională de securitate cibernetică.”
Mai multe detalii găsiți pe site-ul Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC).
Sursa: Pro TV
Etichete: ilikeit, olimpiada, securitate cibernetică, myimpact,
Dată publicare:
20-02-2024 09:44