Ministrul Sănătăţii: O companie specializată în securitate cibernetică oferă gratuit, timp de un an, asistenţă spitalelor
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, miercuri, la Slobozia, că o companie specializată în securitate cibernetică oferă gratuit, timp de un an, asistenţă spitalelor din ţară.
Anunţul vine după ce mai multe spitale din ţară au fost afectate de un atac cibernetic.
„În legătură cu acest atac informatic care a afectat mai mult de 20 de spitale din ţară şi a dus şi la deconectarea altora, cei de la Directoratul Naţional pentru Securitate Cibernetică ne-au notificat că timp de un an de zile toate spitalele din România pot primi gratuit protecţie din partea Bitdefender, deci trebuie doar o simplă solicitare. Până atunci o să reuşim şi proiectul de digitalizare (...) care să prevină, atât cât se poate, pentru că nu există niciun sistem invulnerabil, vedeţi că se întâmplă peste tot în lume astfel de atacuri. Important este să reducem cât de mult riscurile şi, ceea ce este cel mai important, să protejăm datele personale ale pacienţilor", a precizat ministrul Sănătăţii.
Un număr de 21 de spitale care folosesc platforma informatică Hipocrate au fost afectate de atacul cibernetic executat cu aplicaţia ransomware Backmydata, un virus din familia ransomware Phobos, care a criptat datele din serverele acestor unităţi, informa luni Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC).
Unităţile afectate de atacul cibernetic au fost: Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău, Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă "Sf. Apostol Andrei" Constanţa, Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti, Spitalul Militar de Urgenţă "Dr. Alexandru Gafencu" Constanţa, Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara, Spitalul Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" Baia Mare, Spitalul Municipal Sighetu Marmaţiei, Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte, Spitalul Clinic Colţea, Spitalul Municipal Medgidia, Institutul Clinic Fundeni, Institutul Oncologic "Prof. Dr. Al. Trestioreanu" Bucureşti (IOB), Institutul Regional de Oncologie Iaşi (IRO Iaşi), Spitalul de Ortopedie şi Traumatologie Azuga, Spitalul orăşenesc Băicoi, Spitalul Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri Bucureşti, Spitalul de Boli Cronice ''Sf. Luca'', Spitalul Clinic C.F. nr. 2 Bucureşti şi Centrul medical MALP SRL Moineşti.
Problemele în utilizarea sistemului informatic Hipocrate, afectat de atacul cibernetic, s-au remediat la unele dintre unităţile sanitare, a anunţat, marţi, Rafila.
Sursa: Agerpres
Etichete: ministerul sanatatii, atac cibernetic, alexandru rafila, spitale,
Dată publicare:
14-02-2024 17:55