Concurs internațional de robotică la București. Creațiile elevilor
În România, țara în care analfabetismul funcţional atinge o rată alarmantă, de 40%, câteva zeci de tineri ne demonstrează că fizica, informatica şi electronica pot naşte pasiuni uriaşe, iar acestea, la rândul lor, tehnologii inovatoare.
I-am găsit pe viitorii IT-iști sau ingineri la cel mai mare concurs de robotică din Europa, organizat zilele acestea la Facultatea de Electronică din Bucureşti.
Alexandru este elev în clasa a 12-a la Colegiul Naţional Tudor Vianu şi se pregăteşte să devină programator. Între timp, însă, a construit un robot capabil să realizeze hărţi 3D.
Alexandru: "Am făcut harta 3D a mediului în care se află robotul, deci scările şi cei 2 oameni.”
Dacă ştiinţele exacte rămân o enigmă pentru mulţi elevi români, aşa cum arată şi rezultatele testelor Pisa, unii profesori dedicaţi reuşesc, totuşi, să îi facă pe copii să devină interesaţi de fizică, informatică ori chimie.
Constantin Voiniciuc, profesor la Liceul Internațional de Informatică: "Le faci un experiment în clasă şi îi atragi, iei o lămâie, bagi doi electrozi şi le-ai arătat cum creezi electricitate."
Elev: "Dacă ai o foaie de hârtie şi un laptop, normal că te atrage mai mult laptopul. Trebuie să faci totul, nu neapărat mai digital, dar mai interactiv."
Pasiunea pentru robotică s-a născut pentru cei mai mulţi tineri din copilărie, fie că dezmembrau maşinuţe sau construiau obiecte din lego. Ulterior, cunoştinţele de fizică şi informatică dobândite la şcoală i-au făcut pe aceşti puşti să dezvolte, de exemplu, maşinării capabile să urmeze un traseu, conform unei programări.
Constantin Voiniciuc: ”Un robot de urmărire a liniei. Se poate trece mai departe spre a construi o maşină autonomă, să meargă în mediul industrial."
Profesorii spun că ieşirea din mediul şcolar şi participarea la astfel de concursuri de robotică este o parte importantă în dezvoltarea puştilor pasionaţi de tehnologie.
La Bucureşti, participă concurenţi din toate colţurile lumii.