Ce este Right to Repair și de ce ar trebui să ne pese. Putem deja să ne reparăm unele telefoane singuri
Toată lumea este de acord că produsele pe care le folosim în fiecare zi ar trebui să țină mai mult și să fie ușor de reparat. Curând am putea avea legi care să protejeze aceste cerințe ale consumatorilor.
Right to Repair este un concept care susține dreptul proprietarilor de a repara singuri echipamentele lor, fără a fi nevoiți să meargă la producător sau la un service autorizat. Acest lucru ar însemna că producătorii ar trebui să ofere informații, piese și instrumente necesare pentru repararea echipamentelor. Reparațiile ar fi mai ieftine, și dispar și problemele legate de deșeurile electronice. Câteva state din SUA au aprobat această lege, în Uniunea Europeană și Australia încă se fac dezbateri.
Producătorii care susțin Right to Repair ar putea oferi manuale de service pe Internet pentru a permite proprietarilor să repare singuri echipamentele lor. Aceștia ar putea fi obligați nu doar să pună instrucțiuni pe Internet, ci și să faciliteze vânzarea de piese de schimb către utilizatori obișnuiți.
Cine oferă dreptul de a-ți repara singur dispozitivul
Pe piață au apărut și branduri care oferă produse ușor de reparat. Fairphone este un exemplu - alții pun la dispoziție inclusiv instrucțiuni de fabricat piese de schimb la imprimanta 3D, și astfel dispare și poluarea prin transport/logistică.
Chiar și Samsung ori Motorola oferă acum, pentru unele dintre modelele lor, posibilitatea utilizatorului de a-și repara singur dispozitivul, prin platforma iFixit, și există chiar și o tentativă, deocamdată firavă din partea Apple, pentru un model de Macbook Air.