Cel puțin șapte din zece locuitori ai planetei au un telefon mobil în buzunar. Care sunt însă restricțiile
Telefonul mobil este omniprezent pe glob, astfel că trei sferturi dintre locuitorii planetei au în buzunar un asemenea aparat. Dacă rata de penetrare a tehnologiei este foarte mare, există însă și un dezavantaj: o treime din populația mondială nu are acces la internet.
Aproape trei sferturi din locuitorii globului cu vârsta de peste 10 ani aveau în 2022 un telefon mobil, a anunţat miercuri Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor (ITU), transmite AFP.
„Telefoanele mobile sunt cea mai folosită cale pentru utilizarea Internetului, iar rata de deţinere a unui telefon mobil serveşte drept indicator al disponibilităţii şi accesului la Internet", au comunicat reprezentanții ITU în raportul lor anual cu privire la conectivitatea mondială, potrivit Agerpres.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Cu toate acestea, nu toţi utilizatorii de telefoane mobile au acces la Internet, în special în ţările cu venituri mici, unde internetul în bandă largă rămâne deseori mult prea scump. Potrivit cifrelor colectate de ITU, în ţările bogate rata de penetrare a telefoniei mobile este de 95% în timp ce în ţările defavorizate rata de penetrare scade la 49%.
Accesul la Internet progresează mai puţin rapid, după saltul înregistrat în timpul pandemiei de Covid şi izolările care au fost introduse atunci, care au forţat sute de milioane de persoane să lucreze şi să studieze online.
În prezent se estimează că 5,3 miliarde de persoane, adică 66% din populaţia mondială, utilizează Internetul. Cvasi-totalitatea celor care nu sunt conectaţi la Internet sunt în ţările cele mai sărace.
„Accesul la Internet creşte, dar nu suficient de rapid şi de egal la nivel mondial pe cât ar fi nevoie", a declarat noul secretar general al ITU, Doreen Bogdan-Martin.
Indicatorul de referință pentru ponderea internetului
Un indicator de referinţă cu privire la accesul la Internet este preţul mediu al serviciilor de internet mobil în bandă largă, care în acest an a scăzut de la 1,9% până la 1,5% din venitul naţional brut per capita. Chiar şi aşa, costurile rămân mult prea ridicate pentru un mare număr de consumatori din ţările cu venituri reduse, unde cel mai simplu abonament de date mobile costă în medie 9% din venitul mediu. Este mult mai mult decât procentajul plătit în ţările bogate pentru servicii similare, subliniază ITU, care a cerut tuturor ţărilor să garanteze accesul la internet în bandă largă la un preţ mai mic de 2% din venitul naţional brut per capita.
Pe lângă decalajul digital care există între ţările bogate şi cele sărace există şi un decalaj între sexe. Chiar dacă femeile reprezintă jumătate din populaţia mondială, numărul femeilor care au acces la Internet este cu 259 de milioane mai mic decât cel al bărbaţilor şi doar 63% dintre femei au utilizat Internetul în 2022 comparativ cu 69% în cazul bărbaţilor.
Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor este organizaţia internaţională din sistemul Naţiunilor Unite specializată pentru tehnologiile informaţiei şi comunicaţiilor.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: comunicatii, internet, telefon mobil,
Dată publicare:
30-11-2022 16:07