Ce este ACTA. Acordul care a fost semnat "in secret" si care "cenzureaza Internetul"

×
Codul embed a fost copiat

ACTA este, deocamdata, doar un document care "ameninta" confidentialitatea informatiilor de pe Internet. Acest acord a fost semnat de 22 de state ale UE (printre care si Romania), insa, pentru ca prevederile sale sa se aplice, trebuie sa fie votat in PE.

Primele discutii in Parlamentul European pe marginea ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) vor fi declansate in luna mai, cand comisiile de specialitate vor analiza textul proiectului de lege, urmand ca in luna iunie sa fie organizata o dezbatere publica.

Reprezentanti din 22 de state membre UE si Uniunea Europeana au semnat pe 26 ianuarie, la Tokyo, Tratatul Comercial Anti-Contrafacere (ACTA): Austria, Belgia, Bulgaria, Republica Ceha, Danemarca, Finlanda, Franta, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Polonia, Portugalia, Romania, Slovenia, Spania, Suedia si Marea Britanie.

De asemenea, pe 1 octombrie 2011, au mai semnat acest tratat: Australia, Canada, Japonia, Coreea de Sud, Maroc, Noua Zeelanda, Singapore si SUA.

Potrivit Parlamentului European, scopul acestui tratat este de a consolida respectarea drepturilor de proprietate intelectuala, inclusiv online, si de a combate contrafacerea si pirateria pentru bunuri precum haine de lux, muzica si filme.

Citește și
Megaupload
Unul dintre cele mai mari website-uri de fisiere ilegale, MEGAUPLOAD, a fost inchis de politie
UN ALT NUME SONOR a fugit din țară. Avea o pedeapsă de 12 ani de închisoare

Dintre tarile membre UE, statele care NU au semnat acest tratat sunt: Germania, Olanda, Cipru, Estonia si Slovacia. Astfel, documentul nu va putea intra in vigoare daca NU este aprobat la nivelul intregii Uniuni Europene. Votul va avea loc in luna iunie, iar daca documentul va fi respins, adeziunile celorlalte 22 de state care au semnat ACTA nu vor avea niciun efect.

Ce este ACTA si de ce se tem utilizatorii de Internet

Access este o "miscare organizata la nivel global, care pleaca de la premisa ca politicile si apararea drepturilor omului in secolul 21 cresc dependenta de accesul la internet si alte forme ale tehnologiei." Sloganul acestei organizatii este "Mobilizing for global digital freedom" ("Mobilizare pentru libertatea digitala globala", trad., n.r.)

Iata cateva concluzii ale Access despre impactul negativ al ACTA, in cazul in care acest tratat va fi adoptat:

-► "ACTA duce lipsa de credibilitate democratica, deoarece tratatul a fost negociat in secret, subminand principiile democratice de baza ale transparentei decizionale".
-► "ACTA reprezinta o amenintare la dreptul la libera exprimare si accesul la cultura, deoarece, printre altele, incurajeaza companiile private sa isi urmareasca angajatii pe internet, intr-un demers similar politiei".
-► "ACTA ameninta spatiul privat si confidentialitatea, deoarece orice provider de Internet va fi obligat sa urmareasca fiecare miscare a user-ilor."
-► "ACTA ar putea avea un efect de incetinire al inovatiei, prin incurajarea comportamentului anti-competitie".
-► "ACTA va incuraja concurenta neloiala, oferind SUA o structura competitiva avantajoasa in comparatie cu celelalte tari, creand astfel bariere in comertul international".

De asemenea, Asociatia pentru Tehnologie si Internet din Romania a intocmit un document in care scoate in evidenta toate punctele negative, controversate, ale ACTA:

-► Modalitatea in care s-a realizat negocierea Acordului il priveaza de credibilitate democratica si de claritate juridica. Daca va fi ratificat, Acordul va avea implicatii majore pentru libertatea de exprimare, accesul la cultura si viata privata, va afecta comertul international si va reprezenta un obstacol in calea inovarii.
-► ACTA a fost negociat in spatele usilor inchise, excluzand majoritatea tarilor in curs de dezvoltare și fara transparent democratica la nivelul ONU, UE sau la nivel national.
-► ACTA isi propune sa creeze o noua institutie, “Comisia ACTA”, fara sa defineasca insa obligatiile sau garantiile necesare pentru ca acest organism sa functioneze intr-o maniera deschisa, transparenta si inclusiva, care sa permita exercitarea unui control public asupra actiunilor sale.
-► Interesele detinatorilor de drepturi de proprietate intelectuala sunt puse mai presus de libertatea de exprimare, viata privata si alte drepturi fundamentale.
-► ACTA va lasa reglementarea libertatii de exprimare in mainile companiilor private, intrucat impune obligatii referitoare la monitorizarea continutului online de catre terte parti, cum ar fi intermediarii Internet, care nu sunt insa in masura sa reglementeze formele de exprimare in mediul online.
-► ACTA poate impiedica utilizarea patrimoniului cultural al societatii, intrucat sporeste sanctiunile si riscurile de natura penala pentru utilizarea operelor ai caror proprietari sau detinatori de drepturi de autor sunt dificil sau imposibil de identificat sau localizat (asa numitele opere orfane).
-► Prevederile din versiunea finala a Acordului, al caror inteles nu va fi clarificat inainte de ratificarea ACTA, sunt vagi si risca sa fie interpretate in moduri care ar putea permite incriminarea unui numar mare de cetateni, pentru delicte triviale.
-►Extinderea raspunderii intermediarilor ii va determina pe furnizorii de Internet sa desfasoare activitati de supraveghere la nivelul retelelor proprii si sa implementeze mecanisme intruzive de identificare a presupusilor
infractori, cum ar fi monitorizarea la scara larga a comunicatiilor prin utilizarea procedurii de “deep packet inspection”, permitand astfel incalcarea grava a vietii private a utilizatorilor.

SCANDAL la nivel european din cauza ACTA

Raportorul PE al Acordului international pentru combaterea contrafacerilor (ACTA), francezul Kader Arif, a demisionat vineri, anuntand ca lanseaza "un semnal de alarma". El a caracterizat negocierile cu privire la acest text controversat drept o "mascarada".

Kader Arif a declarat ca "nu a mai vazut niciodata pana acum asemenea manevre" din partea oficialilor care pregatesc tratatul. "Condamn intregul proces care a condus la semnarea acestui acord, si anume lipsa consultarii societatii civile, lipsa transparentei inca de la inceputul negocierilor, intarzieri repetate ale semnarii textului fara nicio explicatie, respingerea recomandarilor Parlamentului asa cum au fost formulate intr-o serie de rezolutii", scrie Arif, motivandu-si demisia.

"Acest acord poate avea consecinte majore asupra vietii cetatenilor", scrie Arif. "Cu toate acestea, se face totul pentru a impiedica PE sa isi spuna cuvantul. Vreau sa lansez un semnal de alarma puternic opiniei publice despre aceasta situatie inacceptabila. Nu voi lua parte la aceasta mascarada", subliniaza el.

Tratatul a produs controverse inca de cand WikiLeaks a publicat, in 2008, o versiune a textului, la doi ani dupa inceperea negocierilor. Detaliile relevate au fost confirmate ulterior, in 2010. In cazul in care va fi ratificat, acesta propune consolidarea "aplicarii drepturilor de proprietate intelectuala" in tarile participante. El sugereaza crearea de standarde internationale in abordarea incalcarilor copyright-ului si masuri preventive cu inchisoarea si amenzi.

Demisia sa survine dupa o serie de proteste in Polonia, unde mii de demonstranti au iesit in strada pentru a denunta semnarea acordului, cu banere pe care se putea citi "Nu cenzurii" si "Internet liber". La inceputul saptamanii, hackerii au atacat site-uri ale Guvernului polonez, inclusiv al premierului Donald Tusk.
 

Grupul Anonymous a adresat, vineri, un al doilea mesaj romanilor, pe fondul protestelor care afecteaza tara de doua saptamani, atragand atentia asupra legii ACTA care, potrivit hackerilor, va limita libertatea de exprimare.

Articol recomandat de sport.ro
Belgienii ironizează un român după tragere: "Bani aruncați pe fereastră! Lukaku îi va face sandvici"
Belgienii ironizează un român după tragere: "Bani aruncați pe fereastră! Lukaku îi va face sandvici"
Citește și...
Hackerii de la Anonymous avertizeaza Romania:
Hackerii de la Anonymous avertizeaza Romania: "ACTA este un pas catre dictatura pe Internet"

Grupul Anonymous a adresat, vineri, un al doilea mesaj de romanilor, pe fondul protestelor care afecteaza tara de doua saptamani, atragand atenția asupra legii ACTA care, potrivit hackerilor, va limita libertatea de exprimare.

Unul dintre cele mai mari website-uri de fisiere ilegale, MEGAUPLOAD, a fost inchis de politie
Unul dintre cele mai mari website-uri de fisiere ilegale, MEGAUPLOAD, a fost inchis de politie

Guvernul SUA a inchis site-ul de content sharing megaupload.com, acuzand fondatorii lui si mai multi angajati de incalcare grava a copyright-ului.

Pedeapsa exemplara pentru un student acuzat de piraterie online. Risca acum 10 ani de inchisoare
Pedeapsa exemplara pentru un student acuzat de piraterie online. Risca acum 10 ani de inchisoare

Un student britanic risca sa stea 10 ani intr-o inchisoare americana de maxima securitate, dupa ce a furnizat pe site-ul sau linkuri prin care utilizatorii puteau descarca gratuit filme si emisiuni.

Recomandări
34 de ani de când România a scăpat de dictatură. Cercetător: „Ceaușescu este expresia unei aberații istorice, comunismul”
34 de ani de când România a scăpat de dictatură. Cercetător: „Ceaușescu este expresia unei aberații istorice, comunismul”

Se împlinesc 34 de ani de la Revoluţia care ne-a schimbat destinul. Peste trei decenii de la care am avut așteptări mari şi despre care avem, fiecare, o opinie. Decenii în care s-a depus însă praful uitării peste ceea ce s-a întâmplat cu adevărat.

VIDEO. Imagini cu Cătălin Cherecheș în Budapesta, după ce a fugit din țară. Filmat într-un magazin de cartele
VIDEO. Imagini cu Cătălin Cherecheș în Budapesta, după ce a fugit din țară. Filmat într-un magazin de cartele

O nouă înregistrare video cu primarul fugar Cătălin Cherecheș a fost dată publicității. El a fost filmat în timp ce își cumpăra două cartele de telefon dintr-un magazin din Ungaria, pentru a putea vorbi fără să fie localizat.  

Bugetul pe anul viitor va fi prezentat în Parlament pe 18 decembrie, cu două luni întârziere față de ceea ce prevede legea
Bugetul pe anul viitor va fi prezentat în Parlament pe 18 decembrie, cu două luni întârziere față de ceea ce prevede legea

Proiectele bugetului de stat şi al asigurărilor sociale pe 2024 vor veni în Parlament în 18 decembrie, estimându-se ca votul final în forul legislativ să fie dat pe 22 decembrie, a precizat, luni, deputatul PNL Florin Roman, conform Agerpres.