Calea Victoriei a fost transformată într-un muzeu de new media art. Aveți nevoie doar de o aplicație și multă imaginație

×
Codul embed a fost copiat

Calea Victoriei a fost transformată într-un muzeu de new media art. Un muzeu imersiv în aer liber. Și îl puteți vizita și voi, gratuit, începând de luni.

Aveți nevoie doar de o aplicație și multă imaginație. 

Artlink se numește aplicația pe care trebuie s-o descarci pentru a te bucura de acest spectacol. O soluție digitală gratuită folosită și de mulți artiși. O găsești atât în App Store, cât și în Play Store.

Bogdan Topârceanu: ”Vor fi pin-uri puse pe toată Calea Victoriei. Dacă dai click pe ele o să-ți deschidă două opțiuni. Una va fi Google Maps, care te duce în punctul cheie, unde trebuie să vezi experiența, iar cealaltă va fi să deschizi galeria, cu experiența respectivă. Și voi practic vă folosiți de geolocație pentru asta, dar trebuie să ai notificările pornite pe telefon sau pe tabletă. Da, oricum atunci când îți instalezi aplicația îți cere permisiunile pentru notificări cu geolocație”.

Vorbim de o expoziție de new media art în aer liber. Traseul începe la Ateneul Român și continuă spre Biserica Kretzulescu până spre Teatrul Oden și apoi Cercul Militar, unde găsiți ultima lucrare interactivă de pe traseu.

Citește și
Cât de bogată e Gabriela Firea. Fără a avea pe numele său vreun teren sau casă, ea are această sumă în conturi

Bogdan Topârceanu: Noi folosim hărțile 3D de la Google. Google practic tot ce a scanat cu Google Car-ul a transformat într-un nor de puncte, care acum poate fi utilizat pentru a plasa pe clădiri, în acel mediu virtual, tot felul de experiențe. Problema este că între harta inițială scanată de ei există o eroare de câțiva metri, să zicem 5-6 metri. Și atunci noi am făcut în aplicație o interfață pentru noi în care mergem la locație și reglăm latitudinea, longitudinea, înălțimea în așa fel încât să se suprapună perfect pe ceea ce vedem în realitate”.

Scenariul și animațiile sunt create de foști și actuali studenți înscriși în programul Animation Worksheep. Un proiect finanțat de AFCN – Administrația Fondului Cultural Național.

Vlad Ilicievici, fondator "Animation WorkSheep": ”Ce face proiectul ăsta, Animation Worksheep, încă din 2008 este să-i aducă pe tinerii animatori într-un spațiu cât se poate de profesionist şi apoi să-i pună în legătură cu studio-urile active din domeniu ăsta pentru ceea ce s-ar numi cu recruting pe bune”.

Vlad Pop, co-organizator și trainer: Personajele au pornit de la un research al participanţilor legate de folclorul și mitologia românească. Proiectul având la bază această justapunere, intre folclor și mediul urban și cotidian cu care ne confruntăm cu toții. Ca direcție principal a fost să ne se folosească direct legendă sau mitul sau personajul așa cum ar trebui să fie, doar mutat într-un alt context și activităţile personajului să aibă legătură cu locul în care se întâmplă. De exemplu, avem un personaj care se numeşte pricoliciul, care este un personaj fantastic care încurcă sau păcălește drumeţii sau oamenii care au o activitate de făcut, pe care ne-am gândit să-l amplasăm în trafic, într-o intersecție intens circulată și dezbătută de șoferii care participă la trafic”.

Artiștii ne și recomandă să interacționăm cu aceste lucrări digitale. Practic atunci când ajungem în una dintre locațiile de pe hartă tot ce trebuie să facem este să ne pozăm sau să ne filmăm în timp ce interacționăm cu aceste figurine și ulterior putem posta imaginile pe rețelele sociale.

Vlad Ilicievici:
”Ce ne interesează pe bune este să facem diverse bucăți de mitologie sau bucăţi de unviers fantastic care să aibă la baza mitologie românească și de ce nu chiar bucăți din istorie, fără nici cea mai mică conotaţie naționalistă, ci mai degrabă încercăm să descoperim personaje şi bucăţi de lume specifice, particulare și de ce nu unice”.

Un proiect asemănător a fost realizat și pentru publicul din Lisabona. Creatorii spectacolului s-au folosit de aceleași tehnologii.

Bogdan Topârceanu: Noi folosim resurse open source și au devenit din ce în ce mai evoluate. Toate resursele astea la care poți să ai acces fără să plătești abonament și datorită acestei evoluții tehnologice am putut să aducem din ce în ce mai multe experiențe mai imersive în aplicația noastră”.

Mii de oameni au descărcat deja aplicația ArtLink și o folosesc de fiecare dată când sunt în desfășurare astfel de spectacole. Atât în România, cât și în alte țări.

Expoziţia imersivă de pe Calea Victoriei poate fi admirată începând de astăzi. Orice accesare a aplicației contribuie la susținerea acestor proiecte bazate pe imaginație și realitate augmentată.

Articol recomandat de sport.ro
OFICIAL Plecare definitivă de la FCSB! A semnat deja cu noua echipă
OFICIAL Plecare definitivă de la FCSB! A semnat deja cu noua echipă
Citește și...
Roboții vor avea piele ce imită finețea celei umane. Cu ce îi va ajuta
Roboții vor avea piele ce imită finețea celei umane. Cu ce îi va ajuta

Oamenii de știință de la Universitatea din Texas, Austin, au creat o piele artificială ce imită finețea epidermei umane.

 

Cât de multe informații poți obține despre locația unei persoane prin aplicația Whatsapp
Cât de multe informații poți obține despre locația unei persoane prin aplicația Whatsapp

WhatsApp, una dintre cele mai populare aplicații de mesagerie din întreaga lume, se actualizează continuu pentru a-și îmbunătăți experiența pentru cei peste două miliarde de utilizatori activi.  

Cum îi pot ajuta roboții software pe cei care lucrează în vânzări, marketing sau social media
Cum îi pot ajuta roboții software pe cei care lucrează în vânzări, marketing sau social media

Cei care lucrează în vânzări, marketing sau social media ar putea fi mult mai productivi cu ajutorul unor personaje fictive.

Recomandări
Teroare în Rusia. Forțele ucrainene lovesc puternic teritoriul țării lui Putin. Ținta vizată de armata Kievului
Teroare în Rusia. Forțele ucrainene lovesc puternic teritoriul țării lui Putin. Ținta vizată de armata Kievului

Opt persoane au fost rănite, iar zeci de clădiri rezidențiale și mașini au fost avariate în Belgorod, în urma unui atac aerian lansat de forțele ucrainene în noaptea de miercuri spre joi, a anunțat guvernatorul regiunii ruse, informează Reuters.

"I-am spus lui Bibi!". Biden anunță o reacție dură a SUA în cazul în care Israelul va lansa o ofensivă majoră în Rafah

Președintele SUA, Joe Biden, a avertizat miercuri, pentru prima dată, că "nu va livra" anumite arme Israelului, în special "obuze de artilerie", în cazul unei ofensive majore la Rafah, relatează AFP şi Reuters.

 

Cât de complicată este, de fapt, situația lui Florin Piersic. Medicii sunt pe cale să ia o decizie neașteptată
Cât de complicată este, de fapt, situația lui Florin Piersic. Medicii sunt pe cale să ia o decizie neașteptată

Florin Piersic ar urma să fie transferat la un alt spital din București, spun surse medicale.