Apple și-a lansat propriul chip pentru laptopuri. Ce înseamnă asta pentru companie

Ultima actualizare: 11-11-2020 12:53
macbook air
Shutterstock

Apple și-a anunțat în vară decizia de a dezvolta propriile chipuri și pentru laptopuri și calculatoare, așa cum o face deja pentru telefoane și tablete. A venit acum momentul, în noua generație de produse ale companiei.

Noul chip M1, dezvoltat de inginerii de la Apple, de fapt un procesor prezent pe orice dispozitiv, care după ultimele tendințe integrează și placa grafică, a fost dezvăluit de oficialii companiei, urmând a funcționa pe mai multe computere și laptopuri, MacBook Air, MacBook Pro de 13 inch și Mac Mini, relatează publicația Business Insider.

Apple anunțase încă din iunie că urmează să renunțe la Intel, unul din cei mai mari fabricanți de procesoare din lume, pentru a-și dezvolta propriile chipuri.

Au mai fost și alți jucători de pe piața gadgeturilor care au făcut mișcări similare, dar performanțele tehnice ale produselor scoase pe piață făceau ca acestea să se descurce mai greu cu sarcini mai dificile și intensive pentru procesor, precum codările video.

O dată cu noul său chip M1, Apple susține că nu mai este cazul, iar performanțele sunt chiar mai bune decât cele de la Intel.

În afară de Apple, și Microsoft a făcut o mișcare similară, dotând dispozitivele sale Surface cu chip-uri ARM. Și alte companii, precum Lenovo ori Samsung, au mers în aceleași direcții pentru unele din dispozitivele fabricate, fără însă a înceta complet colaborarea cu Intel, sau cu rivalul său, AMD.

Cunoscute pentru echilibrul dintre eficiența energetică și puterea de procesare, chipurile ARM sunt cunoscute mai ales pentru rolul lor în revoluția smartphone-urilor, dar mai recent pot fi găsite cam peste tot, de la drone la centre de date.

În laptopuri, aceste procesoare sunt prezente în dispozitive Windows precum Samsung Galaxy Book S, Yoga 5G de la Lenovo și Surface Pro X de la Microsoft. Acestea sunt dispozitive ultra-subțiri care sunt destinate să aducă confortul unui telefon sau tabletă împreună cu versatilitatea unui laptop mai tradițional.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO