Amenintate cu disparitia, camerele foto se reinventeaza. Cat de performante sunt acum compactele
Cand o industrie e amenintata cu disparitia din cauza smartphone-urilor, e clar ca e nevoie de o reinventare. Asta fac acum producatorii de camere foto, in incercarea de a rezista pe piata.
Compactele, adica aparatele mici pe care le folosim cei mai multi dintre noi, sunt de-acum mult mai performante.
Cat de mare trebuie sa fie camera foto ca sa faca o poza profesionala? Tehnologia de top incape de acum in buzunar. Camerele se numesc compacte, dar ascund sub carcasa tehnologie aproape... extraterestra.
Cea mai noua compacta care incearca sa reinventeze fotografiile turistilor se numeste Sony RX1 R. E atat de desteapta incat se recomanda camera de vacanta a profesionistilor... cu dare de mana. Costa cat o Dacia Logan la mana a doua, pentru ca ascunde in carcasa un senzor atat de performant incat captureaza imagini ca un om cu vedere perfecta.
Si Nikon face o camera mica cu senzor mare, ca pe surorile mai mari din seria D7000. Se numeste Coolpix A.
Canon vine cu cel mai bun pret, de 2500 de lei pentru super-compacta G1X. Camera e deja apreciata de fotografi, care o folosesc pe post de rezerva.
Cea mai ieftina compacta de pe piata este un Olympus de 500 de lei fara pretentii.
Care e mai buna? Ne vor spune trei fotografi profesionisti.
Nikonul Cool PixA si Sony RX1R nu se lauda cu zoom. Au lentile senzationale, dar gandite pentru detalii. Avantajul vine cand vedem culorile vii ca intr-un tablou. Nici G1X de la Canon nu sta rau mai ales in mod macro, adica la super detalii. Camera cea mai ieftina, Olympus-ul, s-a apropiat cel mai mult de detalii.
Nicio camera nu a dat gres la pozele in miscare. SonyRX1R a iesit cel mai clar. La Nikon, Focus-ul n-a fost tocmai pe obiectul in miscare. Canon a punctat perfect cu fundalul neclar, ca la raliuri.
Stropii de apa sunt o provocare pentru zoom. Detaliile sunt surprinzatoare pe toate camerele.
Senzorul Full-Frame de la Sony a vazut cele mai bune detalii. Pixelii apar imediat la Nikon Coolpix A, Canon G1X si Olympus.
Zambetul a iesit cel mai bine tot cu RX1R si Coolpix A, cu un fundal usor neclar, ca pe camerele profesionale. Culorile nu sunt la fel de vii pe Olympus. Fotograful Canon-ului primeste un punct pentru creativitate.
Toate filmeaza Full HD, cu exceptia Olympusului, iar asta se vede. Stabilizarea este foarte buna, pe toate camerele.
Dar cine e clientul tipic de compacta? Evident, turistul de profesie si vanatorul de instantanee.
Pe piata exista sute de camere compacte. Orice camera alegeti, veti bate la calitate telefoanele mobile. Diferenta o face insa inspiratia si sansa de moment.