Acțiunile Apple, în declin, după ce angajaților guvenamentali chinezi le-ar fi fost interzis să mai folosească iPhone
Acțiunile Apple au scăzut joi cu peste 3%, după un declin de 4% miercuri, în urma mai multor relatări care sugerează că angajaților guvernamentali chinezi le-ar fi fost interzis să folosească iPhone.
Restricțiile, care nu au fost anunțate public de guvernul chinez, ridică îngrijorări că produsele Apple ar putea fi prinse în tensiunile internaționale dintre SUA și China.
China, inclusiv Hong Kong și Taiwan, reprezintă a treia piață ca mărime a Apple, reprezentând 18% din veniturile Apple din 2022, de 394 miliarde de dolari. Este, de asemenea, locul unde este asamblată marea majoritate a produselor Apple. Reprezentanții Apple au refuzat să comenteze, transmite CNBC.
Guvernul chinez a ordonat oficialilor din agențiile guvernamentale centrale să nu aducă iPhone-uri la birou și să nu le folosească la serviciu, a relatat miercuri The Wall Street Journal, deși nu era clară amploarea la care au fost emise aceste interdicții. Măsura s-ar putea extinde și la alte companii de stat și agenții susținute de guvern, a relatat joi Bloomberg News.
În timp ce o interdicție pentru toți angajații guvernamentali ar putea reduce vânzările de iPhone în China cu până la 5%, a scris analistul Toni Sacconaghi de la Bernstein într-o notă de joi, ar fi o amenințare mai mare pentru Apple dacă interdicțiile ar trimite un semnal către cetățenii chinezi obișnuiți că ar trebui să folosească telefoane produse de companiile chineze.
„Poate și mai important, utilizarea restricționată a iPhone-urilor în rândul angajaților guvernamentali ar putea avea un impact negativ asupra vânzărilor în rândul consumatorilor (membri ai familiilor, apropiați, populația generală) și ar putea face parte dintr-o mișcare mai amplă a guvernului chinez de a promova utilizarea tehnologiei naționale", a scris Sacconaghi.
Dan Niles, manager de portofoliu la Satori Fund, a declarat joi că și-a vândut participația la Apple și că acum nu mai are acțiuni, vorbind despre posibilitatea unei interdicții guvernamentale a iPhone-urilor și a creșterii concurenței din partea Huawei.
Cât costă vârful de gamă Huawei
Săptămâna trecută, mai mulți retaileri chinezi au început să preia comenzi pentru noul telefon Huawei Mate 60 Pro, care a devenit rapid un subiect fierbinte pe rețelele de socializare din această țară.
Prețul telefonului pornește de la 6900 RMB, adică aproximativ 954 USD, și folosește un cip fabricat în China de către filiala de cipuri a Huawei, HiSilicon. Primele teste sugerează că telefonul poate ajunge la viteze 5G, deși paginile cu specificații ale Huawei nu menționează acest lucru.
Huawei a fost plasată pe lista restricțiilor din SUA în 2019, din cauza temerilor că tehnologia sa ar putea oferi guvernului chinez acces neautorizat la comunicații. Măsura impune companiilor americane, precum Google și Qualcomm, să obțină permisiunea guvernului american înainte de a furniza echipamente si software către Huawei. Sancțiunile au împiedicat în mod semnificativ afacerile cu telefoane ale Huawei, care erau în creștere înainte de sancțiuni, forțând-o în ultimii ani să renunțe la unele dintre mărcile sale de telefoane (Honor, n.r.) și ducând la un deficit de 12 miliarde de dolari în 2020.
Noul telefon al Huawei are un cip, fabricat în China continentală, care utilizează procesul de producție de 7 nanometri. Procesele de producție la scară micro tind să se traducă prin cipuri mai rapide și mai eficiente. Se așteaptă ca viitorul iPhone din acest an să utilizeze un proces de 3 nm, fabricat de Taiwan Semiconductor, iar Apple a folosit pentru prima dată un proces de producție la 7 nm, pentru a produce cipurile A12, care au fost utilizate în noile iPhone-uri din 2018.
Dar cipul Huawei ridică întrebări cu privire la cât de bine funcționează restricțiile separate privind tehnologia de fabricare a cipurilor, care au ca scop să împiedice companiile chineze să producă procesoare de ultimă generație.