Prețurile benzinei și ale motorinei au început, din nou, să crească. Care sunt explicațiile specialiștilor și ce ne așteaptă
După câteva luni în care ne-am bucurat de mici ieftiniri la benzinării, prețurile benzinei și ale motorinei au început, din nou, să crească.
Motorina a trecut iarăși de opt lei și este încă mult mai scumpă decât benzina. Care sunt explicațiile și la ce să ne așteptăm în lunile următoare, aflăm la „iBani”.
Au crescut prețurile la pompă în weekend, după ce ne-am obișnuit cu reveniri, și sunt așteptări să mai crească în perioada următoare.
Alegeri 2024
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
Cum arată prețurile acum
În medie, un litru de benzină este șase lei și 64 de bani, iar un litru de motorină trece de opt lei. Deci sunt câțiva bani în plus față de săptămâna trecută, nu foarte mult.
Iată, însă o diferență din ce în ce mai mare între benzină și motorină, o diferență care nu s-a mai văzut în trecut, a ajuns la un leu și 40 de bani și sunt mai multe explicații. Pe de o parte, vorbim de o creștere a prețului motorinei, pentru că și cererea este mai mare în această perioadă. La fel ca în primăvară, sunt activități agricole și contribuie la această cerere ridicată, în special în regiune, și războiul din Ucraina. Vehiculele militare au nevoie de carburant, ceea ce face și motorina din ce în ce mai scumpă.
Despre diferența de preț tot mai mare, ne vorbește analistul Claudiu Cazacu.
Claudiu Cazacu, consultant strategie, XTB: „Este un trend, din punctul nostru de vedere, care pare pe termen scurt să nu se oprească. Asta înseamnă cerere mai mare de motorină și, în același timp, avem o ofertă mai redusă, pentru că și România, ca și Europa, în general, importă motorină. În România, avem cam o treime din motorina consumată în țara importată”.
De ce cresc prețurile la benzinării
La scumpirea din ultima vreme a carburanților, contribuie și creșterea prețului barilului de petrol, pe piețele internaționale. Destul de mult, într-un timp scurt. Vedem deja un plus de 15%, doar săptămâna trecută. Asta înseamnă că barilul de petrol se apropie, din nou, de 100 de dolari.
Prețul a fost propulsat de decizia recentă a statelor exportatoare de petrol de a reduce abrupt producția. Asta a făcut ca și prognozele analiștilor să se înrăutățească pentru următoarele luni. Barilul de petrol va continua să se scumpească, spun ei, cu încă 10-15 procente până anul viitor.
O necunoscută este cum se va adapta piața din decembrie, când vor fi restricții pentru importurile de petrol din Rusia, și mai depindem și de evoluția dolarului. Prețurile ar putea crește și mai mult de atât, însă dacă e să vedem nu doar partea goală a paharului, ci și partea plină, chiar criza prin care trecem, scumpirile în magazine și riscul de recesiune, ar mai putea pune frână și prețurilor la pompă.
Am văzut o scădere deja a cererii în trimestrul al doilea și, cu siguranță, de la un punct, în momentul în care bugetul este limitat, bugetul familiei, bugetul personal, ne gândim de mai multe ori dacă să utilizăm mașina sau nu, dar nu numai asta, ci și activitatea economică, în general, care înseamnă distribuție, transport, trasport de bunuri intermediare pentru producție, toată această cerere de transport este în scădere atunci când consumul este în scădere.
O cerere mai redusă este rezultatul unei economii care încetinește sau se oprește, chiar și asta este ceea ce așteptam să se petreacă, temperând prețul carburanților la pompă. Atunci când crește prețul barilului de petrol, creșterea se vede și la pompă, în scurt timp, poate fi și o saptămână, depinde de la o benzinărie la alta.
E bine de știut, însă că doar o parte din prețul benzinei și cel al motorinei depinde de barilul de petrol, în rest sunt accize, transport și așa mai departe.
Cum puteți verifica prețurile înainte de a face plinul mașinii
În concluzie, am mai putea vedea scumpiri, însă de câteva procente în lunile următoare, nu atât de mari ca acum câteva luni. Indicat ar fi să verificați prețurile înainte de a face plinul mașinii. Și puteți face comparații cu ajutorul aplicațiilor, cum este aceasta, Monitorul Prețurilor. Este gratuită și puteți vedea prețurile în timp real. La acestea se adaugă și reducerea de 50 de bani, măsură care a fost prelungită de Guvern până la finalul acestui an.
O comparație poate fi utilă pentru că orice sumă economisită este binevenită, mai ales în aceste vremuri.