Invață să ții sub control cheltuielile de sărbători. Cum funcționează cardul de cumpărături
Suntem în luna faptelor bune și a cadourilor, dar și luna cu cele mai mari cheltuieli din an, pentru mulți români. Specialiștii în educație financiară ne sfatuiesc să stabilim de la început bugetul de sărbători.
Și dacă vrem să ne încadrăm și să nu intrăm cu datorii în noul an, indicat este să facem o listă de cumpărături și să o respectăm. În plus, putem chiar reduce cheltuielile. De exemplu, dacă facem noi cadouri personalizate sau gătim, în loc să cumpărăm mâncare deja gătită.
Dacă se întâmplă să ne întindem cu cheltuielile și apelăm la cardul de credit, este important să rambursăm banii la timp, pentru a nu plăti dobânzi.
Cum funcționează cardul de cumpărături și cum ținem sub control cheltuielile de sărbători explică Nicoleta Deliu-Pașol, coordonator Școala de Bani, în cadrul emisiunii iBani, prezentată de Ștefana Todică.
Ștefana Todică: Câți bani ar trebui să cheltuim de sărbători? Ar trebui să ne punem niște limite de la început?
Nicoleta Deliu-Pașol: Ideal, da, pentru că dacă nu ne impunem limite ajungem să cheltuim tot ce avem și e bine în decembrie, dar vine ianuarie, vine februarie, și alea sunt în general niște luni oricum destul de grele și din punct de vedere psihologic, dacă mai adăugăm și greutatea datoriilor o să ne fie foarte greu. Cheltuielile pentru sărbători se planifică din timp, dar ideal ar fi să ai deja strânși niște bani care să te ajute, în perioada asta în care ne dorim să cumpărăm cadouri pentru cei dragi.
Planifică-ți cadourile:
- Alocă un buget fix pentru fiecare persoană din familie;
- Gândește-te la cadouri handmade, mai ales făcute împreună cu copiii;
- Vorbește cu familia despre cadourile copiilor, ca să fie utile și să nu se dubleze.
Ștefana Todică: E o lună în care mulți români primesc prime sau mai vin niște bani în plus. Cum facem să nu exagerăm?
Nicoleta Deliu-Pașol: Știi că noi avem o regulă, bugetul se imparte conform formulei 50/30/20. 50% pentru nevoi, 30% pentru dorințe, 20% pentru economii. Regula asta se aplica pentru primele pe care le luăm, indiferent de perioadă. (...) Să pun măcar 20% pentru mine, e cadoul meu pentru viitor.
Tu știi cel mai bine câți bani disponibili ai, dar gândește-te că orice cheltuiești acum în plus, trebuie să se scadă de undeva. Nu te împovăra pe tine în viitor foarte mult pentru că există o grămadă de modalități de a te bucura de perioada asta fără să îți atârne această greutate. Fă-ți o listă, asta e foarte important, de cadouri pe care vrei să le iei. Alocă un buget maxim, se adună pentru că fiecare dintre noi avem cel puțin 15 persoane cărora vrem să le luam ceva. Dacă pun câte 100 de lei pentru fiecare, deja ajung la 1.500 de lei. Încape în buget suma asta sau nu încape? Asta e foarte, important, să te uiți întotdeauna la toată suma, nu doar la bucățele.
Cum să eviți excesele:
- Fă-ți o listă clară de cumpărături;
- Gândește-te la cadouri cu un impact scăzut asupra mediului;
- Fii tu bucătarul de sărbători.
Ștefana Todică: E o perioadă în care mulți oameni apelează la cardul de cumpărături. Cum funcționează?
Nicoleta Deliu-Pașol: Cardul de cumpărături poate să aibă niște avantaje importante și poate să fie de mare ajutor în perioade când avem cheltuieli mai mari, cum sunt perioadele de sărbători. Ce este foarte important e să ținem cont de caracteristica principală a cardului de credit: cardul de credit oferă o sumă de bani fără dobândă cu condiția să respecți termenul de plată. (...) Un alt avantaj pe care îl mai au cardurile de credit și te poate ajuta dacă ești disciplinat este că în general cumpărăturile mai mari de 100-200 de lei pot fi împărțite în mai multe rate lunare, ceea ce înseamnă că nu plătești dobândă atât timp cât ai grijă să alimentezi cardul de credit până la data respectivă.
Hai să spunem că faci o cumpărătură de 450 de lei. Poți să împarți în trei rate egale. Primești un sms, fiecare bancă funcționează în felul ei. Ca tu să nu plătești dobândă la banii ăștia trebuie ca până pe 25 ianuarie să plătești primii 150 de lei, până pe 25 februarie încă 150 de lei și până pe 25 martie să plătești ultima rată de 150 de lei. Dacă nu respecți aceste termene o să începi să plătești dobândă și la cardurile de credit dobânda este destul de mare. Numai că tot timpul trebuie să ne gândim că și ăștia sunt bani pe care îi luăm cu datorie, nu sunt banii noștri, trebuie să fie foarte clar acest lucru.
Cum să folosești cardul de cumpărături:
- Nu-l folosi la cumpărături de valori mici (alimentare & alte achiziții mici);
- Nu retrage bani de la bancomat. Ai și comision de retragere, și dobândă din prima zi!;
- Plătește ratele la timp, pentru a nu fi încărcat cu dobândă;
- Nu depăși perioada de grație, pentru că încep să îți fie percepute comisioane.
Articol susținut de BCR