Ce este bursa, soluția de investire tot mai populară în România. Ghid pentru începători
Bursa este una dintre soluțiile de investire tot mai populare și în România.
Atrași de câștigurile pe care le pot obține, numărul investitorilor la Bursa de Valori București a crescut cu 35% în ultimul an.
Radu Hanga, președintele Bursei de Valori București, a fost invitatul Ștefanei Todică la emisiunea iBani, unde a vorbit despre ce înseamnă bursa, ce poți tranzacționa și cum poți investi. Cu alte cuvinte, un ghid pentru începători, pentru cei care vor să investească sau pur și simplu să înțeleagă cum funcționează.
Ce este bursa?
Ștefana Todică: Ce este bursa?
Radu Hanga: Bursa este o platformă, e asociată ca termen cu piața de capital. Bursa este o piață, un loc în care se întâlnesc companiile care au nevoie de bani, care au nevoie de capital, cu deținătorii capitalului, investitorii care pot să fie instituționali: companii, fonduri de investiții sau persoane fizice. Deci, bursa este pur și simplu o platformă care face legătura între aceste două categorii de jucători și e un element esențial care ajută capitalul să ajungă din mâinile celor care îl dețin la companiile care vor să se dezvolte, să ofere servicii mai multe, vor să crească, vor să dezvolte economia.
Ștefana Todică: De ce se spune că “joci la bursă”? Sună ca și cum ar ține de noroc.
Radu Hanga: Nu ține neapărat de noroc sau nu ține doar de noroc. Jocul, ca idee, a existat cu noi oamenii de când existăm noi pe pământ. Nouă ne place să ne jucăm. În era tehnologiei se discută tot mai mult despre gamification. Toate companiile vor să transforme cumva ceea ce fac într-un joc. Deci, faptul că bursa în sine e asociată cu un joc sau poate fi asociată cu un joc nu este un lucru rău. Până la urmă depinde de tine ca investitor cum te uiți la Bursa de Valori București atunci când vrei să investești. Cu siguranță, dacă ne uităm la partea de companii, pentru companiile care se listează nu e deloc un joc. Bursa este un loc, o platformă de unde își iau capitalul pentru a se dezvolta. Bursa este o scenă de pe care companiile pot să transmită spre piață mesajul legat de ceea ce fac ele, de planurile lor, de produsele lor. (...)
Investitorii se pot uita la Bursa de Valori București ca la ceva foarte serios, adică poți să analizezi companiile, poți să te uiți la profitabilitate, la vânzări, la cum evoluează sau poți să tratezi investițiile ca pe un joc până la urmă. Prețul acțiunii se mișcă, crește, scade.
Termenul de noroc e un termen dur, adică nu e vorba de noroc neapărat. Pe măsură ce timpul evoluează și te uiți după, înțelegi de ce lucrurile s-au întâmplat cum s-au întâmplat, înțelegi explicația norocului.
Ce poți cumpăra ca investitor la bursă
Ștefana Todică: Ca investitor la bursă ce poți cumpăra?
Radu Hanga: Cam tot ce îți dorești. Mă refer în primul rând la acțiuni. Când vorbim de acțiuni vorbim despre companiile cele mai importante din România, pe care le vezi în fiecare zi pe stradă. De asemenea, poți investi în obligațiuni. Cum spuneam, companiile se finanțează fie cu capital, fie cu credit. Creditul acela poate veni de la o bancă sau poate veni printr-o emisiune de obligațiuni, adică e tot un fel de credit pe care nu ți-l dă o bancă, e un credit pe care îl ai tăiat în bucățele, cărora le spui obligațiuni și pe care le vinzi la o mie de investitori care cumpără fiecare o bucățică din acel credit. După aceea, există obligațiuni guvernamentale și municipale, titluri de stat. (...) De asemenea, sunt unități de fond și produse structurate.
Ștefana Todică: Dacă vrei să cumperi acțiuni cum poți face acest lucru?
Radu Hanga: Sistemul funcționează simplu. Bursa de Valori București este platforma de tranzacționare. Noi asigurăm infrastructura. În jurul Bursei de Valori este o rețea de companii de brokeraj, care realizează interfața dintre noi și piață. Practic, orice client care vrea să investească la bursă trebuie să își deschidă un cont la o companie de brokeraj. În momentul acesta este foarte simplu, se poate fizic sau online, după care circulația banilor este simplă, între o bancă și compania de brokeraj.
Ce trebuie să știm despre indicii bursieri
Ștefana Todică: Pentru un începător, pot fi intimidanți indicii bursieri. Ce ar trebui să știm despre ei?
Radu Hanga: În primul rând, eu m-aş întreba dacă aş fi investitor ce înseamnă indicele BET. Răspunsul este simplu: când te uiţi la o piaţă, să nu vorbim despre BVB, să vorbim despre Piaţa Obor. Când te duci acolo probabil cumperi morcovi, castraveți, roșii. Fiecare produs are un preț, prețul crește sau scade de la o zi la alta. Probabil că prețul castraveților crește, al roșiilor scade. Dacă vrei să ai o imagine de ansamblu legat de cum evoluează prețurile în Piața Obor, o să faci un soi de coș, în care o să pui un kilogram de roșii, un kilogram de castraveți și o să calculezi un indicator care să îți dea imaginea legat de cum evolează în ansamblu prețul produselor în piață, un fel de medie. Exact același lucru fac indicii pe piața de capital. Practic, iei companiile cele mai importante de la bursă. În cazul indicelui BET îți arată cum a evoluat, în medie, prețul acestor acțiuni. Vedem, dacă ne uităm la indicele BET, în 2021, o creștere de 28%.