Lecții desprinse din cele mai comune greșeli. Sfaturi pentru investiții mai bune

×
Codul embed a fost copiat

Că omul din greșeli învață știm deja, dar uneori este greu să acceptăm pe pielea noastră când este vorba de bani.

Alteori e bine să facem un pas în spate înainte de a lua decizii importante și să înțelegem din ce motiv greșim. Horia Braun-Erdei, CFA, CEO Erste Asset Management, a fost invitatul Ștefanei Todică la emisiunea iBani, unde a prezentat mai multe situații din viața de zi cu zi, chiar greșeli comune ale investitorilor, din care putem învăța pentru a lua decizii mai înțelepte atunci când investim.

Ștefana Todică
: Prima lecție o primim chiar din copilărie, din basme. De ce are împăratul din povești trei fii?

Horia Braun-Erdei: Deja din povești suntem învățați că avem nevoie de mai multe opțiuni pentru a alege. Când e vorba de o decizie importantă trebuie să avem de unde alege, dar trebuie să fim atenți dintre ce opțiuni alegem. De multe ori, cei care ne pun opțiunile în față tind să manipuleze puțin acele opțiuni. De aceea, și împăratul aduce trei fii. Să zicem că unul e înalt, chipeș și laș, unul e scund, chipeș și laș, și al treilea este scund, chipeș, dar e curajos. Îl distinge această caracteristică de ceilalți fii și, de obicei, fiul curajos este cel ales.

Ștefana Todică: Care e morala pentru investiții aici?

Horia Braun-Erdei: Morala este să avem mai multe opțiuni din care să alegem, dar trebuie ca acele opțiuni să fie comparabile, trebuie să fie tipuri similare de investiții și trebuie să avem în fața noastră opțiunile care ni se potrivesc cel mai bine, iar asta putem să discutăm cu consilierii care se ocupă de investiții, înainte de a lua o decizie de investiții, care e o decizie importantă.

Citește și
pro tv, ibani, ionut stan, viorel stan, viva credit
La ce să fii atent dacă ești nevoit să apelezi la un împrumut rapid
Războiul din Ucraina s-ar încheia în două săptămâni, dacă Occidentul şi-ar înceta sprijinul, susţine Moscova



Cum se fac banii?

Sunt trei surse principale din care se fac banii. Evident, munca este clar cea mai importantă sursă, dar nu trebuie să ignorăm faptul că uneori avem parte și de noroc, dar atunci când vorbim într-o zonă de investiții, de antreprenoriat, asumarea de risc este o sursă importantă de câștig, de a face bani și cred că atunci când vorbim de lumea noastră a investițiilor, ne concentrăm un pic mai mult pe această zonă, de asumare de risc, care e una cotidiană, ne asumăm riscuri în viața noastră de zi cu zi, mai mici sau mai mari, dar trebuie să le și cunoaștem.

De ce percepem pozitiv riscul asociat jocului la loterie sau pariuri, dar percepem negativ riscul unei investiții?

Probabil pentru că evaluăm în mod subiectiv probabilitățile unor evenimente, credem că avem șanse mari să câștigăm la loto, ceea ce nu este adevărat, statistic vorbind. De asemenea, valorizăm diferit câștigurile față de pierderi și atunci, în cazul câștigurilor, ne concentrăm pe sumele mari pe care le putem câștiga. În schimb, în cazul pierderilor ne e frică chiar și de o pierdere mică. E o caracteristică dovedită de studii psihologice.

De ce contează mai mult pierderea decât câștigul?

Horia Braun-Erdei: Pentru că pierderea era evaluată în mod diferit față de câștiguri și studiile psihologice arată că pentru aceeași sumă pe care o câștigi, ai o anumită utilitate. În schimb, pentru o sumă similară pe care o pierzi, durerea este mult mai mare, aproximativ de două ori mai mare.

Ștefana Todică: Ce putem face ca să fim mai pregătiți atunci când investim?

Horia Braun-Erdei: În primul rând să fim conștienți că există această latură emoțională în noi. Practic, jumătate din creierul nostru este afectată de această predilecție. E așa-numita gândire rapidă, reacție emoțională pe care o avem, instinctuală, care lucrează cu scurtături și care ia decizii rapide fără să gândească profund consecințele acestor decizii, dar tocmai pentru că conștientizăm și această latură, e dovada că avem și o latură rațională, putem să analizăm lucrurile. Și în momentul în care facem acest lucru, probabil că vom lua deciziile în cunoștință de cauză. Și, de asemenea, ne vom da seama de faptul că există momente când suntem copleșiți de emoții și acelea sunt cele în care trebuie să facem un pas în spate, să respirăm, să analizăm și abia apoi să luăm o decizie.

De ce trebuie să facem ordine în cămara cu bunătăți?

Horia Braun-Erdei: Asta se referă la ceea ce psihologii numesc “conturi mentale”, la faptul că în mintea noastră avem câte un sertăraș dedicat diverselor obiective și țeluri pe care ni le stabilim în viață și câteodată tindem să și alocăm niște bani pe fiecare obiectiv separat și cumva pierdem din vedere imaginea de ansamblu, faptul că toată această cămară e a noastră, că banii, în general, sunt fungibili și nu ar trebui să alocăm prea mulți bani unor vise extravagante dacă nu ne-am acoperit niște nevoi de bază sau dacă avem credite și nu ne-am rezolvat situația cu datoriile. (...) În investiții trebuie să privim lucrurile din perspectivă de portofoliu, nu câte un cont aici și dincolo și câte o investiție separată. Ele trebuie privite în ansamblu pentru a vedea exact ce potențial de câștig avem, respectiv ce riscuri ne asumăm.

De ce nu contează cât ai investit în casa ta atunci când stabilești la ce preț vrei să o vinzi?

Din același motiv, atunci când conducem mașina trebuie să ne uităm înainte și nu tot timpul în oglinda retrovizoare, doar din când în când. În principal, trebuie să avem ochii în față, să anticipăm ce se va întâmpla în viitor, trecutul e în mare măsură îngropat. De asemenea, percepția pe care o avem noi despre investițiile pe care le-am făcut noi într-un bun pe care l-am deținut, bun imobil, în cazul de față, nu sunt văzute în mod similar de cineva care ar vrea să cumpere, nu are aceeași conștientizare a investițiilor și niciun atașament emoțional față de acele investiții. Din nou, trebuie să realizăm că ne legăm emoțional de bunul respectiv. Dacă e casa în care am trăit avem un atașament față de ea, dar dacă e cineva care vine din afară va privi lucrurile din altă perspectivă.

De ce nu contează cum ai câștigat banii pe care îi investești?

Există această predilecție pe care o vedem în cazul investitorilor noștri care au agonosit o sumă de bani cu eforturi destul de mari în trecut. Această istorie creează un atașament față de sumele respective, care, de obicei, îi îndeamnă să își asume riscuri mai mici atunci când e vorba de investiții. În schimb, alți oameni care poate au câștigat mai ușor sumele pe care le investesc sunt mai deschiși în a-și asuma riscuri, dar câteodată își asumă riscuri excesiv de mari. Noi când privim investițiile din perspectiva profesioniștilor care asta fac, administrează banii, noi trebuie să privim lucrurile obiectiv, fără acest bagaj istoric. Trebuie să cântărim riscul prospectiv și câștigul potențial și să construim un portofoliu în funcție de aceste aspecte.

Cine îți datorează bani, de fapt?

Avem impresia că persoana cu care vorbim ia banii și investește ea însăși. În realitate, lucrurile sunt un pic mai complicate. Când mergem și facem o investiție, de exemplu facem un plasament într-un fond mutual și ne ducem la bancă, în fața noastră stă angajatul băncii, el facilitează vânzarea de fond mutual, dar apoi banii nu ajung nici măcar la bancă, ajung la administratorul de fond mutual, care mai departe duce banii în fond, investește în anumite instrumente financiare. Practic, pune banii în mâna cuiva care are nevoie de ei, ca să facă o investiție, acolo trebuie să ne uităm, acolo e riscul nostru de investiții. (...) Ce cumpărăm noi e un produs financiar cu anumite caracteristici și anumite expuneri finale. Ele sunt prezentate în documentele unui fond mutual. Dacă le înțelegem ne dăm seama cine datorează banii, ne dăm seama și ce riscuri implică acest lucru și dacă avem încredere că acea entitate finală, e vorba de firme, de cele mai multe ori, sau chiar state, dacă ei ne vor returna banii și ne vor returna și câștigul la care ne așteptăm.

Articol susținut de Asociația Administratorilor de Fonduri din România

Articol recomandat de sport.ro
OFICIAL Plecare definitivă de la FCSB! A semnat deja cu noua echipă
OFICIAL Plecare definitivă de la FCSB! A semnat deja cu noua echipă
Citește și...
Ce trebuie să știe copiii despre bani. „Dacă vrea cel mai performant telefon, să înceapă să pună bani deoparte”
Ce trebuie să știe copiii despre bani. „Dacă vrea cel mai performant telefon, să înceapă să pună bani deoparte”

Vrem să nu le lipsească nimic și să ducă o viață fără griji. Însă chiar dacă, din dragoste, avem tendința să le cumpărăm copiilor tot ce își doresc, e recomandat ca cei mici să învețe cât mai devreme că banii se câștigă prin muncă grea.

La ce să fii atent dacă ești nevoit să apelezi la un împrumut rapid
La ce să fii atent dacă ești nevoit să apelezi la un împrumut rapid

Atunci când rămân fără bani, iar salariul e departe, mulți apelează la rude, prieteni sau bancă, în timp ce alții se uită către instituțiile care oferă credite rapide, pentru perioade scurte, de câteva zile sau săptămâni, până la salariu.

Cum punem la treabă banii economisiți lunar
Cum punem la treabă banii economisiți lunar

În fiecare lună este recomandat să punem deoparte 20% din veniturile noastre, potrivit specialiștilor în educație financiară. Însă acest „sertar” al economiilor trebuie să fie foarte bine organizat.

10 reguli pentru decizii financiare inteligente
10 reguli pentru decizii financiare inteligente

Dacă nu-ți ajunge salariul de pe o lună pe alta, nu știi pe ce ai cheltuit bani și nu reușești să pui un ban deoparte pentru zile negre, înseamnă ca ai nevoie de o schimbare și de alegeri mai bune pentru bugetul tău.

Recomandări
Analist: Fotografia în care Joe Biden îl ține de braț pe Klaus Iohannis arată că discută ceva important
Analist: Fotografia în care Joe Biden îl ține de braț pe Klaus Iohannis arată că discută ceva important

"Ați depășit toate așteptările!" Asta i-a transmis Joe Biden lui Klaus Iohannis într-o discuție purtată la Casa Albă. Președintele american a lăudat relația bună și de durată cu România, cu atât mai importantă în contextul conflictului din Ucraina.

Starea lui Florin Piersic este stabilă, dar are o infecție generalizată în organism. De ce s-a făcut transferul la București
Starea lui Florin Piersic este stabilă, dar are o infecție generalizată în organism. De ce s-a făcut transferul la București

Adus de la Cluj cu un avion SMURD, îndrăgitul actor Florin Piersic are o infecție generalizată în organism. Potrivit medicilor, de la spitalul Matei Balș care îl îngrijesc acum, este în stare stabilă, iar o echipă multidisciplinară îl evaluează.

Adulții care lovesc sau umilesc copiii în grădinițe și școli vor risca închisoarea. Ce presupune legea intrată în vigoare
Adulții care lovesc sau umilesc copiii în grădinițe și școli vor risca închisoarea. Ce presupune legea intrată în vigoare

În țara în care încă se petrec numeroase abuzuri în grădinițe și școli, apare în sfârșit o completare a legii pentru protecția copilului, care interzice pedepsele corporale și umilirea celor mici.