La ce să fii atent dacă ești nevoit să apelezi la un împrumut rapid

×
Codul embed a fost copiat

Atunci când rămân fără bani, iar salariul e departe, mulți apelează la rude, prieteni sau bancă, în timp ce alții se uită către instituțiile care oferă credite rapide, pentru perioade scurte, de câteva zile sau săptămâni, până la salariu.

Durează puțin, e nevoie de mai puține documente și se poate accesa și online. Pe de altă parte, costurile pot fi mult mai mari decât la o instituție bancară. Așadar, e recomandat să verifici de la început costul total al împrumutului și rata dobânzii. Nu este un produs recomandat pentru cei care au nevoie de mai mulți bani sau de o perioadă mai lungă de timp pentru a il rambursa. Și nici pentru a acoperi o alta datorie, pentru că sunt șanse mari ca situația financiară să sa agraveze și mai mult.

Viorel Stan și Ionuț Stan, de la Viva Credit, un IFN care a acordat peste un milion de credite online în ultimii 10 ani, au fost invitații Ștefanei Todică la emisiunea iBani și au explicat ce înseamnă un împrumut rapid.

Ștefana Todică: Studiile arată că 7 din 10 români au fost în situația de a rămâne fără bani până la salariu. De unde poți împrumuta dacă ai nevoie repede de câteva sute de lei?

Ionuț Stan: Aș vrea să confirm aceste studii, și noi observăm acest lucru și asta e independent de piața pe care se întâmplă sau contextul economic. Este o nevoie reală. Prima opțiune trebuie să fie natural cea mai apropiată: rude, familie, prieteni, dar când aceasta nu se poate rezolva, există și varianta unui IFN. Există percepția că fiind o instituție e birocrație, timp pierdut, dar în ultima vreme s-a schimbat radical și acum se poate obține un împrumut rapid simplu, online.

Ștefana Todică: Ce este un IFN, mai exact, și cine apelează la o astfel de soluție?

Viorel Stan: E o companie care oferă împrumuturi, o companie reglementată. Orice om obișnuit, diversitatea clienților e un eșantion al societății în întregimea ei. Clienţii care apelează la IFN-uri includ şi persoane care din diverse motive nu pot accesa servicii bancare, deci pot fi persoane care au un istoric de credit ceva mai scurt, poate inexistent. Poate să aibă venituri instabile şi asta în sine poate fi un risc.

Motivul pentru care există IFN-uri atât de diverse e și din cauză că sunt ceva mai libere decât băncile. Riscându-și capitalurile proprii, își permit să facă lucrurile un pic diferit față de bănci. la IFN-uri vom vedea mult mai multă inovație. De exemplu, compania noastră a început de acum 10 ani să ofere împrumuturi pur online.

Ștefana Todică: Cum funcționează şi care sunt costurile? E foarte important pentru oameni să ştie asta.

Ionuţ Stan: Din prisma strictă a costurilor, ca procent, ele sunt mai mari decât la o bancă, dar în spate sunt câteva argumente economice pentru aceste diferenţe. Primul ar fi legat de suma pe care o oferim. Fiind o sumă mică, costul asociat acordării acestui credit e o valoare constată. Această componentă de cost fix, fiind o sumă mică, are o importanţă destul de mare în costul total al creditului.

Ștefana Todică: De exemplu, dacă am rămas fără bani şi salariul meu vine peste trei săptămâni, şi aş vrea să împrumut 500 de lei, cât trebuie să rambursez?

Ionuţ Stan: Omul poate împrumuta pe câte zile are nevoie, are flexibilitatea asta, de a-şi alege numărul de zile. Dacă luăm un exemplu concret, pentru o sumă de 500 de lei, costul pe zi este de 6 lei, deci suma totală rambursată este 626 de lei.

Ștefana Todică: Şi ce se întâmplă dacă am nevoie de mai mulţi bani sau de o perioadă mai mare de timp?

Ionuţ Stan: Pentru o sumă mai mare sau pentru o durată mai mare, poate acest produs nu e potrivit. Trebuie luat în calcul un alt produs, un card de credit, o descoperire de cont la o bancă.

Ştefana Todică: La ce trebuie să fii atent atunci când apelezi la un credit rapid?

Viorel Stan: Primul lucru este costul total al împrumutului. Contează rata dobânzii, dar în primul rând contează suma. Suma respectivă trebuie plătită. La creditele rapide este absolut esenţial să se poată rambursa în întregime această sumă la scadenţă. Dacă nu se rambursează la scadenţă, costul poate să crească foarte mult şi nu e o idee bună. Alt lucru, posibilitatea de a rambursa anticipat, fără penalităţi. E important, pentru că atunci când împrumuţi o sumă de bani care are un cost ridicat, e bine să o dai înapoi cât mai repede cu putinţă.

Ștefana Todică: Şi să ştii care sunt costurile dacă nu poţi plăti la timp.

Viorel Stan: Da, ăsta e următorul lucru. Ce se întâmplă dacă nu plăteşti? Există ceva abuzuri pe piață. Atunci când nu plăteşti, e posibil să crească foarte mult costurile, poţi plăti penalităţi foarte mari. Dacă tu eşti o persoană care frecvent întârzie, atunci trebuie să te gândeşti: ok, îmi trebuie un produs care nu mă penalizează dacă întârzii. Şi trebuie să se mai uite la reputaţia instituţiei de credit.

Ionuț Stan: Avem câteva recomandări: prima este să apelezi la un astfel de produs doar în varianta în care le-ai epuizat pe toate celelalte şi asta a rămas ultima soluţie. Apoi, să împrumuţi fix suma de care ai nevoie şi în condiţiile în care ţi-o poţi permite să rambursezi. Dacă ai posibilitatea să rambursezi anticipat, e recomandat să faci acest lucru, fiindcă se va reduce semnificativ costul total. Ultima recomandare e să nu foloseşti un astfel de produs pe termen scurt pentru a rambursa o datorie pe termen lung. Situaţia financiară se va agrava sigur, nu este recomandat să rostogoleşti aceste credite.

Articol recomandat de sport.ro
Belgienii ironizează un român după tragere: "Bani aruncați pe fereastră! Lukaku îi va face sandvici"
Belgienii ironizează un român după tragere: "Bani aruncați pe fereastră! Lukaku îi va face sandvici"
Citește și...
Un bărbat din Suceava a sunat la 112 pentru că-l zgâria soția. Cum s-a terminat
Un bărbat din Suceava a sunat la 112 pentru că-l zgâria soția. Cum s-a terminat

Un bărbat din Suceava a sunat la 112 pentru a reclama polițiștilor că-l zgârie soția. Oamenii legii i-au întocmit femeii dosar penal pentru violență în familie.

 

Cei trei adolescenţi care ar fi înjunghiat un tânăr în zona unui patinoar din Ploieşti, arestaţi preventiv
Cei trei adolescenţi care ar fi înjunghiat un tânăr în zona unui patinoar din Ploieşti, arestaţi preventiv

Cei trei adolescenţi, între care doi de 17 ani şi unul de 19 ani, acuzaţi de tentativă la omor în cazul înjunghierii unui tânăr în zona unui patinoar din municipiul Ploieşti au fost arestaţi preventiv.

Cum arăta populația României la 1900. La sate, din 100 de locuitori doar doi erau străini
Cum arăta populația României la 1900. La sate, din 100 de locuitori doar doi erau străini

Din punct de vedere etnic diferența dintre rural și urban era una extremă. Satul românesc, omogen etnic nu se regăsea mai deloc, ca structură, în orașele-târguri ale vremii, care atrăgeau foarte mulți străini.

Recomandări
IPS Teodosie este urmărit penal de DNA pentru cumpărare de influență. Surse: Este vorba despre „dosarul mană cerească”
IPS Teodosie este urmărit penal de DNA pentru cumpărare de influență. Surse: Este vorba despre „dosarul mană cerească”

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, este urmărit penal de DNA pentru cumpărare de influență, pentru că ar fi promis suma de 160.000 lei unui om de afaceri. 

„România educată”. Penultimi în UE la testele PISA. Șefa de la Educație: „Nu sunt pierderi semnificative față de 2018”
„România educată”. Penultimi în UE la testele PISA. Șefa de la Educație: „Nu sunt pierderi semnificative față de 2018”

Rezultatele la testele PISA obținute de România s-au menținut la nivelul anului 2018, a spus ministrul Educației, Ligia Deca. Nu s-au înregistrat „pierderi semnificative la performanțele elevilor”, crede ea.

Cele 3 obiective reale ale Israelului în Fâșia Gaza. Pentru ultimul se cere
Cele 3 obiective reale ale Israelului în Fâșia Gaza. Pentru ultimul se cere "implicarea comunității internaționale"

În cea de-a 60-a zi de război, armata israeliană își extinde operațiunile în sudul Gazei. Militarii au masat tancuri și vehicule blindate la periferia orașului Khan Younis.