Românii sunt cei mai nepregătiți din Uniunea Europeană pentru "Doamne ferește".

Cheltuim anual doar 630 de lei, în medie, pe cap de locuitor, ca să ne asigurăm în fața pericolelor, în timp vecinii bulgari, de pilda, aloca dublu, iar media europeană este de 2.000 de euro.

La noi, mare parte sumă se duce către asigurările obligatorii, cum este cea RCA pentru mașină. În ultimul an, în schimb, a crescut interesul pentru asigurarea privată de sănătate, inclusiv cea internațională.

Cât costă aceasta și cum funcționează a explicat Răzvan Rusu, specialist în asigurări, de la Leader Team Broker, invitatul Ștefanei Todică la emisiunea iBani.

Ştefana Todică: Cum arată un top 5 al asigurărilor pe care e bine să le aibă fiecare dintre noi?

Răzvan Rusu: Cred că românii ar trebui prima şi prima dată să aibă o asigurare privată de sănătate. Apoi, asigurările de viaţă şi apoi să trecem la partea de bunuri, de proprietăţi şi nu în ultimul rând asigurările auto şi rca, care sunt din păcate într-o proporţie covârşitoare în tot ce înseamna cheltuielile românilor pe parte de asigurări, pentru că ne obliga legea.

Şi aş mai puncta asigurarea de răspundere civilă generală, care în momentul de faţă există şi la noi în ţară şi o să vă dau un exemplu, ce înseamnă o astfel de asigurare şi de ce ar fi bine să o achiziţionăm, apropo de Doamne fereşte: putem să fim într-un magazin, într-un mall, şi cădem peste o vitrină cu parfumuri, cu băuturi scumpe. Ce facem atunci? Va trebui să plătim daunele respective la magazin

Ștefana Todică: Sau poate copilul nostru, de exemplu?

Răzvan Rusu: Da, sau poate copilul nostru poate să sparga un geam de la o maşină, de la o locuinţă. Şi atunci asigurarea asta de răspundere civilă generală ar trebui să fie în buzunarul nostru, pentru că ne protejează fix de astfel de probleme pe care le putem avea pas de pas. Practic, neintenţionat.

Ștefana Todică: E scump să te protejezi pentru acest drob de sare? Pentru că pare puţin probabil.

Răzvan Rusu: Trebuie să cheltuim maximum 7-10 lei pe lună, deci nu ar fi un cost extraordinar de mare, dar ne-ar scuti de foarte multe belele, între ghilimele.

Ștefana Todică: Mai ales dacă suntem neîndemânatici.

Răzvan Rusu: Da, sau, dacă aţi văzut, e mai nou sportul ăsta cu trotineta, să mergem cu trotineta prin oraş. Eu personal am văzut câteva accidente şi cei care sunt pe trotinete nu sunt de multe ori foarte atenţi. Au intrat în maşini, au căzut peste maşinile respective, au spart parbrizul. Ei, o asigurare de genul ăsta acopera şi astfel de daune.

Ștefana Todică: Fără această asigurare cum se întâmplă?

Răzvan Rusu: Acum îţi ceri scuze şi te înţelegi cu şoferul respectiv, ceea ce nu mi se pare neapărat cea mai bună soluţie pentru a trece peste un astfel de obstacol, mai ales dacă vorbim de o maşină scumpă.

Recent, a apărut și la noi asigurarea privată de sănătate internațională.

Ștefana Todică: Cum functionează asigurarea de sănătate internaţională?

Răzvan Rusu: Ne dă acces la toate clinicile şi spitalele din lume. Este cunoscut faptul că pentru anumite afecţiuni, cum ar fi cancerul, sau anumite boli grave, transplant de organe, sunt anumite clinici sau spitale specializate fix pe zona aia. 11.51.24 Şi atunci pentru salvarea vieţii unui om ne ducem direct la acea clinică care ştie cel mai bine cum se tratează un anumit tip de cancer, să spunem.

Şi nu numai, asigurarea de sănătate privată internaţională nu validează doar pebntru bolile grave, ci pentru orice fel de afecţiuni sau orice fel de controale pe care am putea să le facem. Multe dintre ele intră şi în zona de prevenţie. Pot să mă duc la orice clinică din lume, o aleg eu, şi pot să îmi fac o scanare completă, CT, RMN, ce consideră doctorul, şi văd în ce stare este sănătatea mea la acel moment.

Cât costă asigurarea de sănătate internațională

- 450-650 de euro/an pentru un copil
- 1.500 - 3000 de euro/an pentru un adult