Benzina și motorina continuă să se scumpească. Un plin costă mai mult cu 50% față de anul trecut. La cât a ajuns litrul
Prețurile carburanților continuă să crească. Doar în ultima săptămână au fost mai multe scumpiri la benzinării, chiar și de pe o zi pe alta, astfel că un litru de motorină a ajuns și la 9 lei și 20 de bani în unele locuri.
Cât de mult ne cresc cheltuielile de transport dacă avem planificată o vacanță cu mașina, dar și ce soluții sunt, aflăm la iBani.
S-ar putea să fiți surprinși dacă nu ați mai făcut plinul în ultimele două săptămâni. Prețurile au crescut doar săptămâna trecută de 5-6 ori și vorbim de un plus de aproximativ 20 de bani. Scumpirile vin pe fondul evoluției barilului de petrol, mai ales după noile sancțiuni impuse Rusiei de Uniunea Europeană.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Astfel că litrul de benzină standard costă în jur de 8,6 lei lei, dacă vorbim de cele mai ieftine sortimente, iar motorina a sărit mult de 9 lei. În jur de 9 lei şi 15 bani, chiar 9 lei şi 20 de bani la unele benzinării.
Cât costă un plin de 50 de litri
Sunt scumpiri care ne cresc mult costurile de vacanță, dacă avem în plan să mergem cu maşina. Deci trebuie să ne facem cu totul alte calcule pentru concediu față de anul trecut.
Dacă vara trecută un plin de benzină de 50 de litri era în jur de 280 de lei, acum un plin de benzină standard este 430 de lei. Iar un plin de motorină s-a scumpit de la aproape 280 de lei, anul trecut, la aproape 460 de lei.
Deci iată cum un drum la mare, de pildă, s-a scumpit cu peste 50% în ultimul an. Dar vă propun să căutăm și alte variante, putem ieși mult mai ieftin dacă suntem dispuși să renunțăm la confortul maşinii.
Un drum de la București la mare, cu o mașină care consumă aproximativ 8 litri de benzină la suta de km , ne costă 310 lei, în condițiile în care vara trecută era cam 200.
Cum putem călători mai ieftin decât cu mașina
Putem să ieșim însă mai ieftin dacă mergem cu trenul. CFR a introdus acum câteva zile trenurile soarelui, iar cel mai ieftin bilet dus-întors este numai 66 de lei.
De la București la munte, la Brașov, cea mai ieftină variantă pe care am găsit-o a fost cu autocarul, 56 de lei de persoană, față de peste 250 de lei cu mașina. Iar durata drumului este la fel. Cu trenul poate fi un pic mai scump.
Pe de altă parte, pentru drumuri mai lungi, merită luată în calcul și varianta cu avionul. Sunt mai multe companii aeriene care au zboruri interne și, de exemplu, pentru un drum de la Cluj-Napoca la Constanța, un bilet de avion dus-întors este 450 de lei. Am ales câteva zile la mare la finalul lunii iunie, de vineri până miercuri, deci prindem și weekend. Iar același drum cu mașina costă 920 de lei. Deci dacă sunt două persoane poate fi chiar mai convenabil cu avionul, mai ales că durează mult mai puțin zborul, și mai putem câștiga o zi de vacanță astfel. Cu trenul este și mai ieftin, dar drumul poate să dureze și 13 ore.
Multe zboruri sunt însă din București. Din Iași până în Capitală, de exemplu, pentru un city break sau poate cu treabă, sunt chiar și două zboruri pe zi. Un bilet de avion în ultimul weekend din iunie costă 300 de lei. În timp ce un drum cu maşina ajunge acum la 540 de lei. Zborul durează doar o oră, față de 6 ore un drum cu mașina, dar mai durează și procedurile de aeroport. Atenţie şi la check în, pot fi costuri suplimentare, și eventuale modificări de zbor.
Să nu uităm că și mașinile electrice au costuri de transport mai mici. Acestea au fost doar câteva exemple. Fiecare decide ce soluţie este mai potrivită, dar cu aceste scumpiri ale carburanților nu strică să facem verificări și comparații înainte de călătorie, ca să vedem ce variante sunt mai ieftine, poate putem să economisim niște bani său timp... tot mai prețios.