"Zboară" deasupra orașelor. Cum funcționează Immersive View, funcția de la Google Maps care te ajută să călătorești

Immersive View
Profimedia

Immersive View folosește inteligență artificială pentru a te purta în zbor și la nivelul străzii pe rutele selectate pentru navigare cu Google Maps.

Funcția este bazată pe realitate augmentată care îți permite să urmărești traseul până la destinație ca și cum ai zbura deasupra orașului.

Cu Immersive View vei putea descoperi cu minimum de efort punctele de interes din apropiere, cum ar fi cafenelele, parcurile și locațiile de cazare.

Conform CEO-ului Google, Sundar Pichai, Immersive View folosește viziunea computerizată și inteligența artificială pentru a combina funcția Street View existentă a Maps cu fotografia aeriană, pentru a crea modele de înaltă rezoluție ale diferitelor clădiri și caracteristici urbane ale unei anumite locații.

Cum funcționează funcția Immersive View

În momentul în care, de exemplu, vă propuneți să vizitați un oraș, selectați zona care vă interesează. Pe ecranul telefonului dvs. va apărea modelul digital al acelei zone, cu locațiile randate 3D. Funcția vă va face diverse recomandări. De exemplu, în Londra, zona Westminster, Big Bang.

Citește și
magic editor
Cum funcționează Magic Editor de la Google. Funcția alimentată de AI permite editări complexe de imagini
Anunțul făcut de Mircea Geoană, după ce o dronă rusească a invadat spațiul aerian al țării: „Vreau ca românii să știe”

Activarea opțiunii privind perspectiva în funcție de un anumit interval orar vă va oferi o prezentare a modului în care condițiile meteo influențează locația respectivă. De asemenea, vor fi evidențiate și locurile aglomerate din acea zonă.

Pentru selectarea unei locații în care se poate servi masa, veți glisa până la nivelul străzii, apoi veți obține informații utile despre restaurantul respectiv, precum și despre cât de aglomerate sunt împrejurimile. Apoi, veți putea să vedeți restaurantul în interior.

Astfel, veți putea decide dacă rezervați o masa sau dacă vă veți orienta spre un alt local.

Cum a fost creată Immersive View

Atunci când navigați către o destinație, este util să vă faceți o idee despre traseul dvs., astfel încât să puteți călători cu încredere. Să presupunem că mergeți cu bicicleta în parc pentru a vă întâlni cu prietenii. S-ar putea să vă uitați la vreme, să vedeți dacă există drumuri închise de-a lungul traseului sau să analizați situația parcării pentru biciclete pe Street View.

De aceea, Google a introdus Immersive View pentru rute, o funcție care vă oferă toate informațiile de care aveți nevoie pentru călătoria dvs. - cum ar fi vremea și traficul - într-o singură vizualizare multidimensională, indiferent dacă mergeți pe jos, cu bicicleta sau cu mașina.

Iată o privire din culise asupra modului în care inteligența artificială și imaginile dau viață funcției Immersive View pentru rute în Google Maps.

Alcătuirea unui puzzle de imagini 2D

Pentru început, sunt colectate miliarde de imagini de înaltă rezoluție - acestea pot proveni din avioane, precum și din mașini Street View și Trekkers. Imaginile sunt apoi asamblate într-un proces care seamănă mult cu realizarea celui mai mare puzzle din lume.

În teorie, acest lucru pare relativ simplu, însă mai mulți factori fac acest proces destul de complex. Toate imaginile trebuie să se alinieze cu datele existente din Google Maps, astfel încât fiecare drum, stradă și nume de companie să se potrivească. Acest lucru este posibil numai cu ajutorul tehnicilor avansate de fotogrammetrie, care pot alinia imaginile și datele la câțiva centimetri.

Utilizarea învățării automate pentru a extrage și a eticheta informații utile

Odată ce imaginile sunt aliniate, Google folosește inteligența artificială și viziunea computerizată pentru a înțelege ce este în ele. În câteva secunde, modelele de învățare automată pot înțelege elementele dintr-o fotografie - cum ar fi trotuarele, indicatoarele rutiere, indicatoarele de limitare a vitezei, numele drumurilor, adresele, orele de funcționare afișate și intrările în clădiri. Aceste modele sunt antrenate pe milioane de fotografii din întreaga lume, astfel încât sunt capabile să învețe și să se adapteze la diferite regiuni. De exemplu, ele pot recunoaște un semn “SLOW” în SUA, care este un romb galben sau portocaliu, și în Japonia, care este triunghiular și în mare parte alb și roșu.

Înțelegerea acestor elemente ajută la prezentarea celor mai utile informații în Immersive View pentru trasee. De exemplu, acest lucru permite funcției să vă ghideze direct la intrarea într-o clădire, mai degrabă decât doar în vecinătatea generală, economisindu-vă astfel timpul prețios.

Transformarea imaginilor 2D în 3D

Odată ce toate elementele vizuale și etichetele obiectelor sunt la locul lor, este timpul ca lumea să fie reconstruită în 3D. Una dintre cele mai mari provocări în construirea unei hărți 3D este modelarea terenurilor drumurilor și a înălțimilor clădirilor. Pentru a face acest lucru, funcția folosește sisteme de camere aeriene de ultimă generație, care sunt asemănătoare camerelor 3D folosite pentru filmele de la Hollywood. Aceste sisteme au grupuri de camere îndreptate în direcții ușor diferite, ceea ce le permite să facă fotografii din mai multe puncte de vedere și să înțeleagă cu acuratețe adâncimea. Odată ce este obținut acest set de imagini, tehnicile avansate de fotogrammetrie le plasează peste modelul 2D, transformându-l într-unul 3D.

Crearea unui traseu realist, util

Odată ce modelul este în 3D, iată cum trebuie să navigați. Acesta este elementul care diferențiază Immersive View pentru rute de Immersive View pentru locuri. Una dintre cele mai mari provocări ale suprapunerii liniei traseului în 3D este crearea unei imagini de ansamblu realiste și utile a căii de deplasare, fie că este vorba de un drum, o pistă de biciclete sau un trotuar. Problema a fost rezolvată prin folosirea unor tehnici.

Google a inclus o mulțime de zoom-uri, panoramări și înclinări complexe ale camerei pentru a vă arăta atât o imagine de ansamblu, cât și detalii la nivel de stradă despre traseul dvs. Este folosită o tehnică numită ocluzie pentru a ascunde linia albastră a traseului atunci când aceasta trebuie să treacă prin spatele clădirilor, pe sub poduri sau în jurul copacilor. Pentru a se asigura că toate aceste mișcări dinamice nu sunt bruște sau deranjante pentru dvs., Google folosește o construcție matematică pentru a crea o traiectorie lină a camerei, care are o vedere clară a traseului. Combinând aceste tehnici, sistemul poate calcula rapid ceea ce ar trebui să fie vizibil la fiecare pas și poate genera întotdeauna o cale ușor de urmărit și frumoasă în timp real.

Adăugarea informațiilor reale și de încredere din Google Maps

În cele din urmă, Google a adăugat informațiile de încredere din Google Maps - cum ar fi vremea, calitatea aerului și traficul - astfel încât să puteți vizualiza cum va arăta traseul dvs. pe măsură ce condițiile se schimbă pe parcursul zilei și al săptămânii.

Pentru a simula traficul în timp real - atât în prezent, cât și în viitor – sunt analizate tendințele din trafic, de exemplu. Astfel, dacă se știe că o stradă este aglomerată joi, la ora 17:00, din cauza traficului intens generat de camioane, veți vedea mai multe camioane reflectate în Immersive View. Acest lucru vă permite să vă faceți o idee despre ceea ce ați putea să întâlniți pe drum.

Reunirea tuturor elementelor

Toate acestea se reunesc pentru a vă afișa traseul pe telefon, utilizând redarea în timp real în cloud și pe dispozitiv, astfel încât să puteți vizualiza unde mergeți.

Articol recomandat de sport.ro
Reacția kosovarilor după ce au văzut cum a lăsat România vestiarul de la Priștina
Reacția kosovarilor după ce au văzut cum a lăsat România vestiarul de la Priștina
Citește și...
Două sisteme de AI ale Google excelează în matematică. Problemele pe care le-au rezolvat
Două sisteme de AI ale Google excelează în matematică. Problemele pe care le-au rezolvat

Două sisteme de inteligenţă artificială (AI) aparţinând Google DeepMind, laboratorul de cercetări al grupului californian, au reuşit să rezolve probleme date la Olimpiada Internaţională de Matematică în 2024, informează AFP.

Cum funcționează Magic Editor de la Google. Funcția alimentată de AI permite editări complexe de imagini
Cum funcționează Magic Editor de la Google. Funcția alimentată de AI permite editări complexe de imagini

Una dintre funcțiile cele mai uzitate în suita Google este Magic Editor, care este disponibilă în interiorul aplicației Google Photos de pe telefoanele Google Pixel 8 și Google Pixel 8 Pro, precum și pe alte dispozitive Pixel.

Șefii Google au venit în România și au semnat un memorandum la Guvern. Marcel Ciolacu:
Șefii Google au venit în România și au semnat un memorandum la Guvern. Marcel Ciolacu: "Avem proiecte ambițioase" | VIDEO

Premierul Marcel Ciolacu, a avut, luni, o întrevedere cu reprezentanții Google și a participat la semnarea unui memorandum de înțelegere între Guvernul României și gigantul american.

Ce este Google SGE. Cum sunt transformate căutările asistate de Inteligența Artificială în realitate
Ce este Google SGE. Cum sunt transformate căutările asistate de Inteligența Artificială în realitate

Google este lider in domeniul motoarelor de căutare de peste două decenii. În tot acest timp, compania americană a venit constant cu inovații și a remodelat modul în care oamenii interacționează cu informațiile din mediul online.

Google a lansat NotebookLM la nivel global. Aplicația poate fi accesată gratuit și este disponibilă și în limba română
Google a lansat NotebookLM la nivel global. Aplicația poate fi accesată gratuit și este disponibilă și în limba română

Compania americană Google a lansat NotebookLM la nivel global, implementând Gemini 1.5. Aplicația, care este bazată pe inteligență artificială, poate fi accesată gratuit și este disponibilă și în limba română.

Recomandări
Războiul lui Putin a generat agitație și teamă în Constanța. Ce spun oamenii după ce o dronă rusească a ajuns în România
Războiul lui Putin a generat agitație și teamă în Constanța. Ce spun oamenii după ce o dronă rusească a ajuns în România

A fost alertă în miez de noapte, după ce o dronă a intrat pe teritoriul românesc în urma unui nou atac rusesc petrecut asupra porturilor ucrainene de la Dunăre.

Incendiile de vegetație fac prăpăd în Maramureș. Pompieri răniți, case și mașini în flăcări. Sunt probleme și în alte zone
Incendiile de vegetație fac prăpăd în Maramureș. Pompieri răniți, case și mașini în flăcări. Sunt probleme și în alte zone

Incendiile de vegetație iau proporții. După sud și vest, acum și zona de nord a țării este afectată.

Deschiderea anului școlar 2024-2025. Zone supravegheate de elicoptere și mii de polițiști prezenți în școli
Deschiderea anului școlar 2024-2025. Zone supravegheate de elicoptere și mii de polițiști prezenți în școli

Doar câteva ore au mai rămas din vacanța mare. De luni, gata cu trezitul târziu și culcatul după miezul nopții, cu orele petrecute la calculator ori la o minge cu băieții, pe terenul de fotbal.