Inteligența artificială a ajuns în agricultură. Cum pot fi ajutați fermierii să se adapteze unui mediu în plină schimbare

fermieri
Profimedia

Încă de la începuturile agriculturii, acum aproximativ 10.000 de ani, sănătatea acesteia a fost inextricabil legată de sănătatea planetei. În prezent, criza climatică perturbă agricultura pe întreg globul.

Cu toate acestea, pe măsură ce fenomenele meteorologice din ce în ce mai imprevizibile și schimbările de temperatură amenință culturile, un start-up speră că inteligența artificială (AI) poate ajuta fermierii să se adapteze la un mediu aflat în schimbare rapidă.

Avalo, o companie cu sediul în Carolina de Nord, care se ocupă cu dezvoltarea culturilor, utilizează modele de învățare automată pentru a accelera crearea de soiuri de culturi noi și rezistente.

Modul tradițional de selectare a trăsăturilor favorabile în culturi este de a identifica plantele individuale care prezintă trăsătura respectivă - cum ar fi rezistența la secetă - și de a folosi aceste plante pentru a poleniza altele, înainte de a planta aceste semințe pe câmpuri pentru a vedea cum se comportă. Dar acest proces necesită cultivarea unei plante pe parcursul întregului său ciclu de viață pentru a vedea rezultatul, ceea ce poate dura mulți ani.

Avalo utilizează un algoritm pentru a identifica baza genetică a unor trăsături complexe precum rezistența la secetă sau la dăunători în sute de soiuri de culturi. Plantele sunt polenizate încrucișat în mod convențional, dar algoritmul poate prezice performanța unei semințe fără a fi necesară cultivarea acesteia - accelerând procesul cu până la 70%, potrivit directorului tehnologic al Avalo, Mariano Alvarez.

Citește și
inteligența artificială
„Vacanță decizională”. O jurnalistă The New York Times a lăsat inteligența artificială să-i conducă viața. EXPERIMENT

„Ceea ce facem noi, în cele din urmă, este exact același proces care se întâmplă de mii de ani”, a explicat, pentru CNN, Alvarez.

„Aproape în fiecare zi, în serele noatre este cineva care ia două flori și le pune împreună pentru a produce semințe... În procesul nostru, diferența este că un computer îi spune persoanei respective ce flori trebuie să aleagă pentru a le pune împreună.

Noi nu facem altceva decât să efectuăm încrucișări tradiționale și să le accelerăm cu ajutorul informațiilor, mai degrabă decât să încercăm să schimbăm metoda prin care o fac oamenii”, a mai spus acesta.

Reducerea risipei alimentare

Păpădiile care pot fi cultivate pentru a produce cauciuc, roșiile rezistente la căldură și bumbacul rezistent la secetă se află în lucru la Avalo, la fel ca și broccoli complet comestibil, creat pentru a reduce risipa alimentară.

Potrivit directorului general al Avalo, Brendan Collins, doar 20% din biomasa totală a unei întregi culturi de broccoli este consumată de obicei. Broccoli tenderstem, cunoscut și sub denumirea de broccolini, este în întregime comestibil, dar este o legumă diferită - un hibrid de broccoli și varză chinezească (gai lan).

Avalo s-a aprovizionat cu sute de soiuri de broccoli pentru a permite inteligenței artificiale să identifice trăsăturile dorite, producând un broccoli care poate fi consumat cu tot cu crenguțe și frunze. Acesta urmează să fie primul produs comercializat al companiei, în 2026, având nevoie de trei ani pentru a ajunge pe piață – jumătate din timpul necesar unui nou de broccoli obișnuit, potrivit Avalo.

„Frunzele sunt la fel ca varza kale sau ceea ce vedeți în mod tradițional într-o salată”, a spus Collins, care a adăugat: „Apoi, crenguța în sine este la fel ca o crenguță delicioasă, foarte fragedă, de broccoli cu care sunteți familiarizați”.

El a subliniat că broccoli poate fi cultivat folosind mai puțină energie și îngrășăminte decât orice alt soi disponibil.

Dr. Shruti Nath este climatolog la Universitatea din Oxford, care nu are vreo legătură cu Avalo. „Performanțele AI pentru descoperirea și extragerea genelor s-au dovedit extrem de promițătoare”, a declarat ea, pentru CNN, într-un e-mail.

„Realizarea legăturii finale pentru a furniza apoi informații privind viitoarea reproducere care ar ajuta să facă față schimbărilor climatice este o idee excelentă”, a subliniat aceasta.

„Acest tip de tehnologie – dacă este realizat corect – reprezintă o schimbare semnificativă și ar permite o planificare mai bună înainte de sezoanele de creștere”, a mai spus Nath.

Cu toate acestea, utilizarea tehnologiilor bazate pe inteligența artificială pentru a ghida deciziile de încrucișare poate avea capcane, a avertizat Nath.

„De exemplu, unele trăsături considerate utile pentru rezistența la secetă – să zicem – ar fi putut fi identificate greșit din cauza numeroaselor proprietăți genetice care determină rezistența la secetă. Testarea acestora este, evident, foarte dificilă, deoarece nu poți crea un ‘candidat de control’ pentru a verifica acest lucru”, a spus ea.

„În plus, modelele de inteligență artificială pentru aceste abordări trebuie să fie restricționate pentru a se asigura că nu ‘suprapun’ proprietăți care nu există, mai ales având în vedere complexitatea acestei probleme de modelare”, a adăugat Nath.

„Deoarece consecințele unei predicții greșite în acest caz pot avea efecte disproporționate, este vital să ne asigurăm de acest lucru”, a mai spus ea.

Eforturi globale

Pe măsură ce criza climatică se agravează, în întreaga lume se depun eforturi pentru găsirea soiuri de culturi mai rezistente. Silal, o companie de tehnologie agricolă cu sediul în Emiratele Arabe Unite, s-a asociat cu parteneri internaționali, precum compania de biotehnologie Bayer, și analizează o varietate de semințe pentru a evalua rezistența lor la secetă, căldură și salinitate, testându-le în ferme din Abu Dhabi.

Silal a petrecut ultimii doi ani dezvoltând două noi varietăți de quinoa, potrivite pentru cultivarea în mediul arid al deșertului din Emiratele Arabe Unite, pe care speră să le transforme într-o cultură alternativă în regiune.

„Până acum, procesul a avut un mare succes”, a declarat, pentru CNN, Shamal Muhammad, directorul de agrotehnică al Silal.

„Vom analiza cum putem dezvolta o rețea de aprovizionare cu quinoa în Emirale Arabe Unite și apoi să oferim acest aliment sănătos națiunii”, a mai spus acesta.

Avalo speră că astfel de inovații pot ajuta la protejarea mijloacelor de subzistență ale agricultorilor în fața condițiilor meteorologice din ce în ce mai neregulate, restabilind în același timp o mai mare diversitate naturală în dezvoltarea culturilor.

„Dacă putem lansa un nou soi doar o dată la 10 ani, vom fi întotdeauna cu 10 ani în urma condițiilor meteorologice, a celei mai noi boli sau a celui mai nou dăunător”, a declarat Alvarez.

„Dar dacă putem lansa soiuri noi la fiecare 4-5 ani, suntem mult mai aproape de a ține pasul cu rata de schimbare a mediului pe care fermierii o văd de fapt pe câmpurile lor”, a precizat el.

„Acest lucru îmi dă multă speranță, deoarece cred că vom avea nevoie de unele rezultate interesante și potențial surprinzătoare dacă vrem să ne menținem sistemul agricol stabil pentru următorii 30-50 de ani”, a încheiat Alvarez.

Articol recomandat de sport.ro
GALERIE FOTO Madonna s-a împăcat cu iubitul fotbalist, cu 38 de ani mai tânăr decât ea!
GALERIE FOTO Madonna s-a împăcat cu iubitul fotbalist, cu 38 de ani mai tânăr decât ea!
Citește și...
Inteligența artificială revoluționează arta. Cum arată pictura realizată de robotul umanoid Ai-Da. Are o valoare uriașă
Inteligența artificială revoluționează arta. Cum arată pictura realizată de robotul umanoid Ai-Da. Are o valoare uriașă

Inteligența artificială a ajuns să fie utilizată pentru a genera picturi, imagini și chiar sculpturi. 

„Vacanță decizională”. O jurnalistă The New York Times a lăsat inteligența artificială să-i conducă viața. EXPERIMENT
„Vacanță decizională”. O jurnalistă The New York Times a lăsat inteligența artificială să-i conducă viața. EXPERIMENT

Jurnalista americană Kashmir Hill a făcut un experiment inedit. Aceasta a luat o „vacanță decizională” și a lăsat inteligența artificială la conducerea vieții sale. Apoi, ea a relatat în The New York Times ce a ieșit.

Meta pariază pe inteligenţa artificială. Suma uriașă de bani alocată pentru investiții pe termen lung
Meta pariază pe inteligenţa artificială. Suma uriașă de bani alocată pentru investiții pe termen lung

Platforma de social media Meta intenţionează să injecteze sume importante din veniturile sale din reclame în inteligenţa artificială (AI) şi lumi virtuale, conform raportului său financiar publicat miercuri, transmite DPA.

Inteligența artificială, tot mai utilă pentru polițiști. Timpul-record în care a întocmit un raport. „A fost 100% corect”
Inteligența artificială, tot mai utilă pentru polițiști. Timpul-record în care a întocmit un raport. „A fost 100% corect”

Inteligența artificială a pătruns în companii, în școli, iar mai nou îi ajută și pe polițiști. Iată de ce folosesc oamenii legii AI. 

Cumpărătorii din Generația Z vor apela la inteligența artificială în acest sezon de sărbători. Ce îi determină să facă asta
Cumpărătorii din Generația Z vor apela la inteligența artificială în acest sezon de sărbători. Ce îi determină să facă asta

Pe măsură ce sezonul cumpărăturilor de sărbători se apropie, există noi moduri prin care comercianții speră să stimuleze afacerile.

Recomandări
Experți: Rusia a finanţat cu 69 de mil. € o vastă campanie de propagandă şi amestec la scară mare în Bulgaria şi România
Experți: Rusia a finanţat cu 69 de mil. € o vastă campanie de propagandă şi amestec la scară mare în Bulgaria şi România

Rusia a cheltuit 69 de milioane de euro pentru a finanţa o campanie de propagandă şi amestec la scară mare vizând Bulgaria şi România, dezvăluie un grup de experţi bulgari în securitate cibernetică, BG Elves, relatează site-ul bulgar novinite.com.  

Cine sunt românii care au avut cele mai mari creșteri salariale în 2024
Cine sunt românii care au avut cele mai mari creșteri salariale în 2024

Sectorul Hoteluri și Restaurante a înregistrat cele mai mari creşteri salariale din ultimul an, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS). Angajații din acest domeniu au primit în plus 23,7% (615 lei), conform calculelor ȘtirileProTV.ro. 

România şi Bulgaria vor intra deplin în Schengen de la 1 ianuarie 2025. Decizia a fost adoptată de miniștrii de interne
România şi Bulgaria vor intra deplin în Schengen de la 1 ianuarie 2025. Decizia a fost adoptată de miniștrii de interne

Miniştrii de interne din Uniunea Europeană au luat joi decizia aderării depline la spaţiul Schengen a României şi Bulgariei, iar de la 1 ianuarie 2025 se vor desfiinţa controalele la graniţele terestre.