Incendiu la Castelul Corvinilor. Din fericire, a fost vorba doar despre un exercitiu al pompierilor din Hunedoara. FOTO

Ultima actualizare: 24-02-2014 07:06
exercitiu incendiu, Castelul Corvinilor

 Un exercitiu pentru salvarea unui monument de importanta istorica a pus in actiune numeroase forte de interventie, la Castelul Corvinilor din Hunedoara.

 Militarii Detasamentului de Pompieri Hunedoara au fost alertati, joi seara, despre faptul ca Turnul pictat al Castelului Corvinilor a fost cuprins de flacari. Incendiul anuntat a fost, din fericire, doar un scenariu pentru cei 15 pompierii care au intervenit de urgenta cu doua autospeciale cu apa si spuma si un echipaj SMURD.

La exercitiu au participat si angajatii castelului care au incercat sa stinga valvataia pana la sosirea fortelor de interventie.

Pompierii au exersat mai multe metode de alimentare cu apa a autospecialelor, folosindu-se inclusiv de apa raului Zlasti, aflat in apropierea castelului. De asemenea, in cadrul scenariului, pompierii au fost nevoiti sa lichideze flacarile care cuprinsesera Turnul pictat al monumentului istoric si sa salveze viata unei persoane intoxicate cu fum.

Viorel Demean, inspector-sef ISU Hunedoara: "A fost un exercitiu de noapte in care am exersat o situatie tactica cobstand intr-un incendiu la acoperisul unui turn, respectiv o persoana care trebuia evacuata si salvata, intoxicata cu monoxid de carbon. Ne-am deplast la fata locului cu doua autospeciale de stins incendiul si un echipaj de prim ajutor. Pe timpul exercitiului am vrut sa atingem un obiectiv si anume acela de a pregati si testa personalul propriu al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, cat si personalul castelului care actioneaza in prima faza, pana la sosirea fortelor".

Ultimul incendiu la Castelul de la Hunedoara a avut loc in 12 Aprilie 1854. Atunci, flacarile au mistuit intreg acoperisul, dar si mobilierul din camerele aflate in partea superioara.

Dan Bera, administrator la Castelul Corvinilor: "Tocmai anul acesta se implinesc 160 de ani de la ultimul incendiu din 1854 la castel, si trebuie sa fie asemena exercitii aici pentru un bun mers al lucrurilor. E un exercitiu benefic pentru castel, sa vedem capacitatea de a actiona in caz de incendiu, de a evacua personalul, ranitii, turistii intr-un caz real, doamne fereste!".

Castelul Corvinilor de la Hunedoara este unul dintre cele mai importante monumente istorice din judetul Hunedoara, iar anul acesta este propus pentru a fi inclus in lista patrimoniului UNESCO. El este considerat unul dintre cele mai frumoase 10 castele ale Europei.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO