Decat parloaga, mai bine in arenda. Batranii cedeaza pamantul celor care il pot lucra
Tot mai multi oameni in varsta, proprietari ai unor terenuri pe care nu le pot lucra, cedeaza pamantul unor persoane care pot culege roade bogate.
Si, daca il dau in arenda, pe langa o parte din recolta, primesc si o renta viagera, de cateva zeci de euro.
Numai in judetul Hunedoara, cateva sute de persoane care au peste 62 de ani, locuiesc la oras, dar au teren la tara, si-au depus actele la APIA pentru a beneficia de acesti bani.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Eleonora Bogdea are 74 de ani si locuieste in Deva. Femeia detine peste 3 hectare de teren intr-un sat aflat la 20 de kilometri de oras. Nu se poate ocupa insa de ele.
"M-am gandit sa nu ramana parloaga sa iti bati joc de pamant, totusi sa-l lucreze si oamenii sa profite dupa pamant. Cu APIA am auzit ca poti face daca dai in arenda, 6 milioane si ceva 150 de euro. Buni si aia macar platesc impozitul", a spus Eleonora Bogdea.
La fel a ales sa procedeze si Liviu Heger.
"La 70 si ceva de ani deja nu mai poti cultiva. Stam la bloc. Nu-s animale, nu-i tractor, nu-i nimic. Cu ce sa cultivi. L-am dat in arenda la o societate din Orastie si beneficiem de pe urma 30 la suta, si renta viagera", a spus acesta.
Ca sa primeasca renta viagera, oamenii depun actele la APIA, unde trebuie sa demonstreze ca nu pot lucra terenul, si ca l-au cedat altora.
"Beneficiare sunt persoanele de peste 62 de ani care aredeaza sau vand terenuri, iar beneficii sunt de ambele parti, in sensul ca terenurile sunt cultivate de arendas, iar persoanele in varsta primesc suma de bani pe toata perioada vietii", a spus Mihaela Paraschiv, reprezentanta APIA Hunedoara.
Si arendasii sunt multumiti de aceasta intelegere.
"Lucram 470 de hectare, majoritatea terenurilor in comuna Bacia. Persoane in varsta cu multa vointa dar cu putina putinta de a lucra in agricultura. E o usurinta sa inchei contracte de arenda avand in vedere ca proprietarii de teren. Primesc 50 de euro pe hectar in plus fata de ce iau de la noi", a spus Dragos Visarin, arendas.
Sute de persoane beneficiaza de acesta renta viagera. Daca se hotarasc sa vanda pamantul, suma primita se dubleaza si ajunge la 100 de euro pe hectar.