"Nu puteam sa il tin in brate, dar stiam ca e in siguranta". Cum sunt ajutati parintii sa isi aduca bebelusii cu bine acasa
Pe langa problema spitalelor supraaglomerate si slab dotate, Romania se confrunta si cu o statistica negativa: ne aflam pe primul loc in UE la numarul de nasteri premature. Aici, fiecare al zecelea copil vine pe lume inainte de termen.
Ca sa aiba o sansa la viata si la o dezvoltare normala, incubatoarele performante sunt o necesitate, nu un lux. Doctorita Biber Emilia, medic primar pediatru, sef compartiment Neonatologie al Spitalului Municipal Alexandru Simionescu, din Hunedoara, explica importanta vitala a unor astfel de aparate.
“Prematurul, care este o fiinta firava, necesita un mediu ambiant confortabil pentru a se adapta mai usor la viata. Sigur ca, cu multi ani in urma, incubatoarele nu erau asa de performante. Dupa nastere, nou-nascutii erau incalziti cu sticle calde, in patuturi”, spune dr. Biber Emilia.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Povestile parintilor care, in primele saptamani de dupa nastere, nu isi pot vedea copiii decat prin geamul incubatorului, sunt emotionante.
“Cand am aflat ca voi avea prematuri, la inceput sentimentul a fost de panica si de spaima. Chiar daca nu puteam sa ii tin in brate, eram sigura ca in incubator sunt in siguranta si se vor dezvolta normal”, isi aminteste Petronela Iuga, proaspata mamica, al carei bebelus s-a nascut inainte de termen.
“A fost foarte greu. Cel putin in prima saptamana, pana am stiut ca este totul in regula, am plans. Dar bucuria a fost pe masura, cand am plecat acasa, dupa trei saptamani”, adauga aceasta.
Copiii nascuti prematur au nevoie de grija speciala din prima zi de viata, posibila doar prin dotarea maternitatilor cu echipamente medicale performante. Maternitatea din Hunedoara este una dintre maternitatile din tara dotate cu incubatoare, in cadrul campaniei pentru viata copiilor nascuti prematur initiata de Dorna, cu sprijinul Salvati Copiii.
Ghenea Silvia, manager spital: “Donatia acestui incubator are o deosebita importanta pentru Spitalul Municipal Alexandru Simionescu, din Hunedoara, si l-am asteptat cu multa, multa nerabdare.”
Radu Carollina, director medical al spitalului: “Este o atentie deosebit de importanta pentru spital, care completeaza zestrea de aparatura pe care aceasta sectie o are. Gestul a fost impresionant.”
Asa cum explica si Valeria Popescu, presedinta organizatiei Salvati copiii, filiala Hunedoara, dotarea spitalelor cu echipamente performante, care sa asigure dezvoltarea normala a bebelusilor nascuti prematur, este de o importanta vitala.
“Donatia inseamna viata. Nu a unui copil, ci a multora de acum incolo”, spune Valeria Popescu.
Sursa: Pro TV
Etichete: Salvați Copiii, neonatologie, bebelus, maternitate, copii născuți prematur, incubator, campanie Dorna,
Dată publicare:
06-03-2014 21:35