Seful FMI: "Grecia isi va plati datoria catre Fond". Premierul Alexis Tsipras vrea sa semneze un acord economic cu Rusia
Seful FMI Christine Lagarde a anuntat ca Atena a promis ca isi va plati datoria catre institutia pe care o conduce, in aceasta saptamana.
Conform BBC News, ministrul grec de Finante Yanis Varoufakis a declarat duminica faptul ca tara sa intentioneaza sa-si achite "toate datoriile catre creditorii sai, ad infinitum". Declaratiile sale vin dupa o intalnire la Washington cu oficialii Fondului Monetar International.
Intre timp, au trecut 5 ani de la inceputul programului de "bailout" a Greciei. Lagarde a precizat ca, impreuna cu ministrul Varoufakis, au cazut de acord ca mentinerea unei starei de incertitudine in privinta achitarii datoriilor nu este in interesul Greciei. "Am salutat confirmarea de catre ministru a faptului ca plata datorata Fondului va fi facuta pe 9 aprilie", a spus Lagarde.
Aceste precizari vin la scurt timp dupa ce in media au aparut temerile ca Grecia nu va putea sa-si achite datoria de 450 de milioane de dolari catre FMI.
De altfel, in ultimele luni, Grecia a purtat negocieri tensionate cu creditorii sai, in privinta programului de bailout. In februarie, guvernul de la Atena a negociat o prelungire cu 4 luni a achitarii datoriei, in schimbul renuntarii la aplicarea unor masuri anti-austeritate si adoptarii unor programe de reforma aprobate de liderii eurozonei.
Insa liderii FMI si cei ai UE au inghetat ajutorul acordat elenilor pana in momentul in care guvernul va ajunge la un acord final in ceea ce priveste pachetul de masuri. Saptamana trecuta, Grecia a prezentat un nou pachet de reforme, in speranta ca va primi din nou ajutoare financiare, insa acest pachet nu a fost deocamdata aprobat de UE si FMI. Amanarea acordarii sumei de 7,2 miliarde de dolari greciei i-a facut pe liderii acestei tari sa apeleze la rezerve pentru a-si plati obligatiile financiare.
Tsipras vrea sa semneze un acord de colaborare economica pe trei ani intre Grecia si Rusia
Surse guvernamentale elene au declarat pentru Kathimerini ca autoritatile de la Atena sunt hotarate sa faca o politica economica si energetica multilaterala. In acest sens, obiectivul autoritatilor elene este semnarea unui plan comun de actiune cu Rusia, in domeniul economiei, comertului, cercetarii si tehnologiei, pe termen de trei ani. Tsipras nu pare sa fie impresionat de ingrijorarea Occidentului fata de un derapaj geopolitic al Greciei si nu intentioneaza sa ascunda factori de dezacord, cum ar fi anexarea Crimeei de catre Rusia, au aratat sursele.
Pe parcursul weekend-ului, politicieni germani si-au exprimat rezervele puternice avute fata de vizita premierului grec la Moscova.
Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, l-a avertizat pe premierul elen sa nu indeparteze UE. Intr-un interviu acordat publicatiei Hannoversche Allgemeine Zeitung, politicianul german a spus ca "ar fi inacceptabil daca Tsipras ar pune in pericol politica UE fata de Rusia, in schimbul unui ajutor din partea acestui stat". Critici au venit si din partea ministrului german al Economiei, Sigmar Gabriel, care a spus publicatiei Rheinische Post ca nu isi poate imagina ca cineva de la Atena ia in serios ideea de a intoarce spatele Europei pentru a cadea in bratele Moscovei.
Tsipras a declarat la sfarsitul lunii martie, agentiei ruse de presa TASS, ca Grecia nu mai sustine sanctiunile impuse Rusiei de catre Uniunea Europeana din cauza amestecului Moscovei in conflictul din Ucraina, el precizand ca i-a informat deja pe liderii UE in legatura cu pozitia guvernului elen. "Nu suntem de acord cu sanctiunile. Cred ca reprezinta un drum catre nicaieri. Sustin punctul de vedere potrivit caruia sunt necesare dialogul si diplomatia, ar trebui sa ne asezam la masa negocierilor si sa gasim solutii la problemele importante", a afirmat atunci Tsipras.
Premierul a apreciat ca guvernele anterioare din Grecia nu au facut tot ce puteau pentru a evita impunerea unor sanctiuni "fara sens" Rusiei, el aratand ca rezultatul a fost impunerea embargoului inclusiv asupra produselor agricole din Grecia, ceea ce a afectat serios economia tarii sale. In acest sens, premierul grec a declarat ca guvernul de la Atena ar putea sa aiba o cooperare "substantiala" cu Moscova, care sa ii permita sa exporte produse agricole catre Rusia. De asemenea, Tsipras a numit energia si turismul ca domenii in care Rusia si Grecia "ar trebui sa vada cum se pot ajuta una pe cealalta".
Grecia poarta in prezent negocieri cu creditorii sai internationali - UE, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International - pentru a ajunge la un acord privind prelungirea programului de sprijin financiar in valoare de 240 de miliarde de euro incheiat in 2010.
Sursa: BBC NEWS, Mediafax
Etichete: Rusia, grecia, criza, acord, Grexit,
Dată publicare:
06-04-2015 09:09