Este oficial. Grecia a informat creditorii ca va ramane fara lichiditati din 9 aprilie
Guvernul de la Atena a informat creditorii ca va ramane fara lichiditati pentru plata obligatiilor incepand cu data de 9 aprilie si a cerut deblocarea neconditionata a ultimei transe din imprumutul contractat de la UE, FMI si BCE.
Aceasta solicitare insa, a fost respinsa de partenerii internationali, relateaza CNBC.
Secretarii de stat din ministerele de Finante din zona euro au participat miercuri la o teleconferinta pe tema situatiei din Grecia, in care au analizat propunerile de masuri pentru redresarea economiei prezentate de guvernul elen. Grecia mai poate accesa o transa in valoare de 7,2 miliarde de euro din programul de ajutor financiar in suma totala de 240 de miliarde de euro incheiat cu Banca Centrala Europeana, Comisia Europeana si Fondul Monetar International in 2010, insa creditorii au conditionat acordarea acestei transe de adoptarea unor reforme de austeritate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Potrivit unor participanti la teleconferinta, reprezentantul Greciei a anuntat ca tara sa nu se va mai putea sustine financiar dupa 9 aprilie, caracterizand ca nerealist planul creditorilor de a nu debloca noi fonduri din imprumut in absenta unui acord privind reformele. In replica, oficialii din zona euro au declarat ca nu sunt sanse ca Grecia sa primeasca noi fonduri din imprumut pana pe 9 aprilie, reiterand ca Atena va trebui sa ajunga la o intelegere cu creditorii in privinta reformelor.
Potrivit acestora, Grecia ar putea intre timp sa isi suplimenteze lichiditatile accesand fondurile diferitelor institutii ale statului, inclusiv ale companiilor cu capital de stat, chiar cu pretul emiterii de noi legi. Insa reprezentantul Greciei a declarat ca asemenea masuri vor fi insuficiente pentru a efectua la timp urmatoarea plata catre FMI si pentru a plati salariile si pensiile in sectorul public.
Grecia trebuie sa ramburseze FMI o datorie de 450 de milioane de euro pana pe 9 aprilie.
Ministrul de Interne elen, Nikos Voutsis, a declarat miercuri ca daca Grecia va fi pusa in situatia de a alege intre plata datoriilor catre FMI si plata salariilor, va alege a doua varianta. Comentariul lui Voutsis a fost ulterior contrazis de un purtator de cuvant al guvernului de la Atena, care a afirmat ca Grecia nu va depasi termenul limita pentru plata datoriei catre FMI.
Tot miercuri, Grecia a trimis oficialilor din zona euro o noua lista de reforme, dupa ce propunerile anterioare au fost catalogate ca fiind prea vagi, reforme care in opinia guvernului elen vor aduce 6 miliarde euro la bugetul de stat in acest an. Masurile trebuie analizate de creditori, insa mai multi oficiali UE au declarat ca nu se asteapta sa incheie o noua intelegere cu guvernul elen inainte de 24 aprilie, cand are loc urmatoarea intalnire a ministrilor de Finante ai statelor din blocul comunitar.
Sursa: Mediafax
Etichete: grecia, bani, criza, datorii, atena, Grexit,
Dată publicare:
03-04-2015 08:57