Referendum in Grecia. Varoufakis: "Germania voia inca din 2012 un GREXIT". Cum arata sondajele inaintea votului de duminica

×
Codul embed a fost copiat

In mai putin de 12 ore, in Grecia incepe un referendum care ar putea avea consecinte dramatice. Asta intr-un moment in care tara pare mai divizata ca niciodata.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

Ultimele sondaje indica 44 la suta pentru tabara lui "DA" si 43 la suta pentru cei are "NU" mai au incredere in europeni. Doua mari mitinguri rivale, cu zeci de mii de oameni, au avut loc vineri seara, la Atena.

Alexis Tsipras a pledat, cu patos, pentru respingerea masurilor propuse de creditorii internationali. Dar cei care i se opun sunt convinsi ca o atitudine sfidatoare inseamna excluderea Greciei din Zona euro.

Aclamat ca un star rock la mitingul taberei anti-austeritate, Alexis Tsipras a incercat cum stie mai bine sa-si mobilizeze compatriotii. Votati "NU" pentru a trai cu demnitate in Europa - a fost mesajul premierului.

Citește și
Paul Angelescu in Atena
Corespondentul Stirile ProTV Paul Angelescu relateaza din Atena. Care este atmosfera inaintea referendumului de duminica
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Peste 25.000 de mii de oameni au umplut Piata Syntagma, din fata Parlamentului, kilometrul-zero al protestelor din Atena.

In acealasi moment, 22.000 de partizani ai taberei "DA" s-au adunat la cateva sute de metri distanta, in fata stadionului unde s-au desfasurat primele Jocuri olimpice moderne, in 1896. Deasupra unei mari de drapele elene si europene, a rasunat Oda Bucuriei, imnul Uniunii Europene.

CITITI in acest articol:

-► Apelul profesorilor de economie greci: DA pentru Europa
-► Ministrul elen de Finante, Yanis Varoufakis dezminte zvonurile aparute in Financial Times
-► Ministrul german de Finante afirma ca esecul negocierilor cu guvernul grec era "previzibil", pentru ca Atena "nu vrea niciun program de reforme"
-► Grecia, impartita in doua tabere. Zeci de mii de oameni au spus vineri DA si NU in centrul Atenei

 

Λέμε #OXI στην υποταγή! #dimopsifisma

Posted by Vasilis Siriopoulos on Friday, July 3, 2015

Cronologia evenimentelor, sambata, 4 iulie:

ora 21.30 Ministrul de finante elen, Yanis Varoufakis, a declarat pentru editia duminicala a cotidianului german Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), ca Germania urmarea de ceva vreme iesirea Greciei din zona euro, informeaza sambata EFE.

"Inca din 2012, domnul (Wolfgang) Schauble, (ministrul de finante german), a lasat sa se inteleaga in mod clar ca prefera un 'Grexit'", a declarat Varoufakis, potrivit FAZ, care publica în avans fragmente dintre declaratiile facute de ministrul grec care urmeaza sa apara duminica in paginile cotidianului.

Ministrul elen s-a declarat convins ca grecii vor vota in marea lor majoritate "nu" la referendumul de duminica si ca executivul din care face parte va ramane la putere si dupa plebiscit. "Stiu ca guvernul german si-ar dori altceva, insa probabil ca grecii nu. (Grecii) au incredere în noi", a sustinut Varoufakis.

ora 20.00 Grecia risca sa intre in colaps daca nu ajunge la un acord cu creditorii internationali. Presedintele Parlamentului European a dat o prognoza sumbra asupra a ceea ce ii asteapta pe eleni.

"Fara alti bani, salariile nu vor fi platite, sistemul de sanatate va inceta sa functioneze, iar energia electrica si transportul in comun vor fi la pamant si nu vor putea importa bunuri pentru ca nu le vor putea plati", a avertizat sambata Martin Schulz, presedintele Parlamentului European.

ora 15.00 Un articol aparut in Financial Times, care citeaza surse din guverul elen, sustine ca bancile din Grecia ar lucra la un plan de avarie, prin care sa poata sa apeleze la economiile oamenilor sa ia 30 % din depozite. Informatiile i-au panicat pe cei care isi tin economiile de-o viata la banca, insa ministrul elen al Finantelor a negat existenta unui asemenea plan.

ora 14.30 Eurogrupul ar fi incercat sa blocheze prezentarea raportului Fondului Monetar International despre situatia din Grecia, pentru a nu fi folosit ca pretext populist, sustin surse citate de Reuters.

ora 14.00 Analistii politici estimeaza ca situatia din Grecia va deveni si mai instabila dupa referendumul de duminica, indiferent de rezultat si estimeaza ca popularitatea partidelor extremiste va creste.

"Grecia de astazi este furioasa si tematoare, impartita in doua si conflictuala si va continua sa fie si dupa ziua de duminica. Asta inseamna ca Grecia se indreapta spre o perioada si mai tumultoasa. Societatea elena, aflata sub o presiune imensa si cu diviziunea politica accentuata, popularitatea extremismului politic va fi in floare", considera Joan Hoey, editorul Economist Intelligence Unit.

ora 13:00 246 de profesori de economie de la cele mai prestigioase institutii universitare din Grecia au facut un apel public privind referendumul. Ei sustin ca "ruperea tarii noastre de inima Europei va avea consecinte dezastruoase la nivel economic, social, politic si geopolitic". Parasirea Zonei Euro "in acest mod haotic si superficial", avertizeaza economistii, va duce "cu siguranta la iesirea din UE, cu consecinte imprevizibile si dezastruoase pentru securitatea nationala si stabilitatea democratica a tarii". De aceea, expertii greci spun ca din punctul lor de vedere, raspunsul lor la refedum este un DA "fara echivoc"- precizand insa ca este vorba de un "Da pentru Europa"

ora 11.30 Ministrul elen de Finante, Yanis Varoufakis, a acuzat creditorii internationali ai tarii sale de 'terorism' si de intentia de a-i 'umili pe greci', cu o zi inaintea referendumului prin care acestia se vor pronunta asupra ultimelor propuneri de acord ale institutiilor creditoare. "Ceea ce fac cu Grecia are un nume: terorism", a acuzat Varoufakis, intr-un interviu acordat cotidianului spaniol El Mundo.

'De ce ne-au obligat sa inchidem bancile? Pentru a le insufla oamenilor teama. Si cand este vorba despre a raspandi frica, numim acest fenomen terorism', a sustinut ministrul elen, referindu-se la politica dusa de creditori Atenei - Fondul Monetar International, Banca Centrala Europeana si Uniunea Europeana.

Oricare ar fi rezultatul referendumului de duminica, bancile din Grecia se vor redeschide si va exista un acord cu creditorii, a dat asigurari Varoufakis. 'Oricare va fi rezultatul referendumului, luni va exista un acord, sunt pe deplin si absolut convins de aceasta. Europa are nevoie de un acord, Grecia are nevoie de un acord, asa incat vom ajunge la un acord', a insistat el. El a reiterat ca, in cazul victoriei lui 'da' va demisiona, dar a acuzat ca 'ceea ce vor Bruxelles si troica este ca 'da' sa castige pentru a-i putea umili astfel pe greci'.

'Cred ca in toata Europa este nevoie de partide ca Syriza si Podemos, partide in acelasi timp critice fata de sistem, dar si pro-europene si democrate. Cei care ne detesta vor sa ne faca sa trecem drept antieuropeni, dar nu, nu este adevarat, nu suntem asa', a mai spus Yanis Varoufakis in interviul pentru El Mundo.

ora 06.30 Ministrul elen de Finante, Yanis Varoufakis, a calificat vineri seara ca "zvon rauvoitor" un articol din cotidianul britanic Financial Times, potrivit caruia depozitele cetatenilor greci vor fi impozitate cu 30% pentru a asigura fondurile necesare bancilor din tara, transmite AFP, conform Agerpres. Articolul din Financial Times asupra unei eventuale operatiuni de acest gen "este un zvon rauvoitor pe care seful Asociatiei bancilor elene l-a dezmintit in aceasta dimineata", a scris Yanis Varoufakis pe contul sau de Twitter.

Cotidianul economic, citand bancheri si oameni de afaceri a caror identitate nu a fost dezvaluita, a anuntat ca grecii care au peste 8.000 de euro in contul lor bancar ar putea fi taxati cu 30% pentru a stabiliza sectorul financiar al tarii. "Aceasta ar avea loc in cadrul unei restructurari complete a sectorului bancar, odata ce Grecia ar beneficia de un nou program de ajutorare", a declarat una din sursele citate de Financial Times.

Majoritatea bancilor elene sunt inchise de luni pana martea viitoare in cadrul unor actiuni de control al capitalurilor.

ora 06.00 Ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, a afirmat intr-un interviu aparut in editia de sambata a unui cotidian german ca esecul negocierilor cu guvernul grec era "previzibil", pentru ca Atena "nu vrea niciun program de reforme", scrie AFP, conform Agerpres. "Cunosteam datele economice si, daca luam in serios declaratiile facute de Alexis Tsipras inainte si dupa (alegerea sa in ianuarie), atunci puteam sti ca guvernul grec nu vrea niciun program de reforme", a declarat in interviul acordat ziarului de mare tiraj Bild.

"Este motivul pentru care am fost de la inceput foarte sceptic in ce priveste rezultatul discutiilor cu guvernul de la Atena. Ca scepticismul mi-a fost in cele din urma confirmat, intr-adevar nu ma mira", a continuat demnitarul german, adept al unei pozitii ferme in relatia cu Grecia. "Ca vor fi cu (moneda) euro sau pentru moment fara: numai grecii pot raspunde la aceasta intrebare", a atras atentia Wolfgang Schaeuble, cu mai putin de 48 de ore pana la referendumul convocat de guvernul elen, adaugand: "Un lucru este clar, nu ii vom abandona pe oamenii din Grecia".

El a apreciat ca "relativ slab" pentru celelalte banci "pericolul de contagiere" de la institutiile bancare din Grecia. "Pentru moment, bancile sunt inchise", iar sistemul european de supraveghere bancara "observa situatia", a mai afirmat ministrul german de finante. "Pietele au reactionat deja in mod foarte prudent in ultimele zile. Aceasta arata ca problema poate fi tinuta sub control", a mentionat Wolfgang Schaeuble.

Zeci de mii de oameni au spus DA si NU in centrul Atenei

Alexis Tsipras, premierul Greciei: ''Duminica nu decidem doar sa ramanem in Europa, decidem sa traim cu demnitate in Europa, sa muncim si sa prosperam in Europa, sa fim egali printre egali in Europa''.

25.000 de mii de oameni au umplut Piata Syntagma, potrivit politiei, iar atmosfera a semanat pe alocuri cu aceea de la un festival. Din punct de vedere al varstei, tabara NU a fost destul de omogena, fiind prezenti atat studenti, cupluri de varsta mijlocie, cat si pensionari.

La doar cateva sute de metri, deasupra unei mari de drapele elene si europene, rasuna Oda Bucuriei, imnul Uniunii Europene. Si acolo s-au adunat 22.000 de oameni: ''Votam DA ca sa ramanem in Europa. Noi suntem Europa. Europa isi are originile in Grecia.''

Tot DA spune ca va vota si sotul unei doamne care exporta obiecte bisericesti in Romania. Altii spun ca guvernul Tsipras face Grecia de rusine in fata europenilor: "Cand ai bani de dat, nu poti sa ai pretentii si sa faci manevre ca sa nu-i dai inapoi. Intelegeti? E rusinos''.

In timp ce oamenii se adunau pentru mitinguri, a existat si un incident izolat. Cativa protestatari, destul de putini la numar, au inceput sa arunce cu obiecte in fortele de ordine, iar acestea la randul lor au folosit gaze lacrimogene'.

Cu bancile inchise si golite incet de lichiditati, si o criza economica ce se agraveaza de la o ora la alta, Grecia cheltuieste, totusi, bani multi pe referendumul de duminica. 20 de milioane de euro, potrivit guvernului, 120 de milioane, potrivit estimarilor opozitiei. Si in Grecia si in strainatate sunt voci care critica felul cum a fost formulata intrebarea de pe buletinele de vot.

Grecii mai au doar o zi sa-si cantareasca viitorul. Oricare ar fi votul lor, urmarile sunt greu de prevazut. Daca oamenii voteaza pentru masurile de austeritate, guvernul Tsipras ar putea demisiona, ceea ce inseamna alegeri anticipate si prelungirea perioadei de incertitudine. Daca populatia refuza acordul cu creditorii internationali, Grecia si Europa intra pe teritoriu necunoscut, cu o posibila iesire din Zona Euro si poate chiar din Uniunea Europeana.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
SCENARII POST-REFERENDUM. Ce ii asteapta pe greci dupa ce au spus NU masurilor de austeritate
SCENARII POST-REFERENDUM. Ce ii asteapta pe greci dupa ce au spus NU masurilor de austeritate

Ce se va intampla in Grecia dupa referendumul convocat de premierul Alexis Tsipras si cum vor reactiona partenerii europeni ai Greciei, sunt intrebari ce prefigureaza mai multe scenarii, se arata intr-o analiza publicata de AFP.

Corespondentul Stirile ProTV Paul Angelescu relateaza din Atena. Care este atmosfera inaintea referendumului de duminica
Corespondentul Stirile ProTV Paul Angelescu relateaza din Atena. Care este atmosfera inaintea referendumului de duminica

Cu doua zile inaintea unui referendum decisiv pentru viitorul tarii, Grecia se imparte in tabere aproape egale.

Tsipras:
Tsipras: "Spuneti NU la referendum celor care va terorizeaza". Presedintele CE: Grecii voteaza daca raman sau nu in Zona Euro

In timp ce televiziunile elene, primarul Atenei, fotbalistii de la Olympiakos Pireu si chiar Biserica Ortodoxa pledeaza public pentru ramanerea in Europa, guvernantii ii indeamna de zor pe greci sa voteze impotriva acordului cu creditorii.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.