SCENARII POST-REFERENDUM. Ce ii asteapta pe greci dupa ce au spus NU masurilor de austeritate

Ultima actualizare: 06-08-2015 07:15
Grexit

Ce se va intampla in Grecia dupa referendumul convocat de premierul Alexis Tsipras si cum vor reactiona partenerii europeni ai Greciei, sunt intrebari ce prefigureaza mai multe scenarii, se arata intr-o analiza publicata de AFP.

O victorie a taberei 'Nu' este considerata de numerosi observatori drept un 'salt in necunoscut', existand riscul unei adevarate furtuni economice al carei deznodamant va depinde de atitudinea partenerilor europeni.

Desi pe plan politic criza interna s-ar incheia si Tsipras ar castiga mai multa legitimitate, el tot va fi nevoit sa discute cu Eurogrupul. Insa nu se stie daca acesta din urma va fi dispus la noi negocieri cu un astfel de premier. Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a lasat sa se inteleaga ca le exclude, intrucat in opinia sa un 'Nu' la referendum ar insemna ca Grecia spune 'Nu' Europei.

Totusi, Tsipras s-a aratat increzator, el apreciind ca un 'Nu' ii va oferi mai multa forta de negociere si va putea astfel sa obtina un acord 'mai bun'. In acest scenariu optimist este foarte important de vazut cat de departe ar fi dispusi creditorii internationali sa mearga cu concesiile facute Greciei.

Ce se intampla daca Grecia se rupe de UE

In ipoteza unei rupturi totale intre Grecia si Eurogrup, BCE ar putea sa opreasca orice finantare pentru bancile grecesti, care ar intra in faliment. Pentru a le recapitaliza, guvernul de la Atena ar avea ca optiune crearea unei monede paralele, care in actualele conditii ar putea conduce la o inflatie galopanta, iar Grecia, iesita astfel de facto din zona euro, s-ar scufunda in haos. O asemenea evolutie va necesita din nou ajutorul partenerilor europeni, care insa ar putea decide sa nu intervina, din cauza riscurilor politice si economice care ar plana asupra intregii zone euro.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO