Corespondentul Stirile ProTV Paul Angelescu relateaza din Atena. Care este atmosfera inaintea referendumului de duminica

×
Codul embed a fost copiat

Cu doua zile inaintea unui referendum decisiv pentru viitorul tarii, Grecia se imparte in tabere aproape egale.

Cel mai recent sondaj arata ca grecii care vor vota impotriva conditiilor propuse de creditorii internationali au un avans de jumatate de procent, fata de cei care sunt de acord cu masurile de austeritate pentru care insista europenii.

Grecii se afla pe ultima suta de metri inainte de referendumul de duminica. Vineri a fost ultima zi de campanie. Cele doua tabere sunt aproape la egalitate, iar balanta va fi inclinata de grecii care sunt indecisi.

Va fi o noapte lunga in Grecia. Taberele au organizat mitinguri in care isi vor exprima punctele de vedere, iar mii de greci sunt asteptati pentru a-i asculta pe vorbitori.

In Piata Syntagma, din Atena, este asteptat premierul Alexis Tsipras, care va tine un discurs. La 500 de metri distanta insa, langa stadionul echipei de fotbal Panatinaikos, va avea loc un miting de sustinere pentru un vot da duminica.

Citește și
pod Giurgiu
Podul Giurgiu-Ruse, blocat de lucrarile de reabilitare. Cate ore stau la coada turistii care merg in Bulgaria sau Grecia
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

La fiecare pas pe care-l faci pe strazile Atenei, intalnesti povesti una mai dramatica decat alta. Un taximetrist a fost lovit in plin de criza: a devenit sofer dupa ce a fost nevoit sa-si inchida agentia de turism. A gasit insa puterea sa mai si zambeasca, facand haz de necaz.

"De o saptamana, si-a pus 500 de drahme pe bord si ii anunta pe clienti ca accepta si drahme. Mesajul este totusi unul serios, probabil ca stie deja cum va vota duminica", relateaza, din Atena, corespondentul Stirile ProTV Paul Angelescu.

Taximetrist: "Spun un mare "NU", deoarece poporul nostru este unul mandru si nu accepta ca doamna Merkel si domnul Schauble sa faca ce vor. Inainte de Euro, cu o bancnota de 10 drahme puteai sa mergi la o cafenea si sa bei o cafea buna, cumparai un pachet de tigari si mai primeai si rest. Acum, asta inseamna cam 1,5 euro, adica mai nimic. Doua bucati de paine."

La piata de peste din Atena, parerile sunt impartite. Si asta, chiar daca unii recunosc ca afacerea a avut de suferit de cand s-au inchis bancile. Un vanzator spune ca are probleme cu furnizorii, care nici nu vor s-auda de plata pe card.

Vanzator: "Cei care ne vand au si ei nevoie de bani. Nu am bani acum, trebuie sa vand tot ce am aici ca sa mai cumpar."

Dimitris ofera consultanta in afaceri si a lucrat cativa an si in Romania, pe care o cunoaste foarte bine. Si el pierde bani in fiecare zi. Trebuia sa aduca 5.000 de turisti in Creta, care platisera pentru excursie de o zi in Creta cate 70 de euro fiecare.

Dimitris Georgalas,consultant: "In cele 5 zile in care au fost inchise bancile, am avut mai mult de 50 de mii de rezervari anulate."

De ce voteaza da?

Dimitris Georgalas,consultant: "Voi vota pentru Europa din trei motive : sunt grec, sunt european si balcanic. Am lucrat in Grecia si Romania in Franta si Anglia si stiu ca viitorul meu, viitoru copiilor mei, este european."

Pentru multi dintre greci, asigurarile guvernantilor nu mai inseamna nimic, atunci cand se uita in portofelul aproape gol. Dupa ce 40 de ani a reconditionat si slefuit lemn in atelierul de tamplarie al familiei, Sakis se simte infrant. Din 10 angajati nu-si mai permite sa tina niciunul.

Sakis Grassos, pensionar: "Astia sunt toti banii din casa! 35 de euro. Cu ei intretin toata familia. 10 euro pentru curentul electric, 5 - pentru benzina, restul pe medicamente si ceva de mancare."

Mai nou, oamenii sunt nevoiti sa accepte mai putin decat cei 60 de euro promisi, intrucat, din cauza penuriei de hartii de 20 de euro, bancomatele au inceput sa elibereze maximum 50 de euro pe zi.

"O imagine ce a devenit la ordinea zilei in Grecia. Oameni stand la coada asteptand sa isi retraga bani de la bancomat. Este zecea seara si chiar la aceasta ora aproximativ 20 de persoane asteapta la acest colt de strada", relateaza din Atena corespondentul Stirile ProTV Paul Angelescu.

Cu bancile inchise si golite incet de lichiditati si o criza economica ce se agraveaza de la o ora la alta, Grecia cheltuieste, totusi, bani multi pe referendumul de duminica. 20 de milioane de euro, potrivit guvernului, 120 de milioane, potrivit estimarilor opozitiei.

Alexis Tsipras, prim-ministru al Greciei: "Daca oamenii vor vota majoritar NU, va dau asigurari ca a doua zi zbor spre Bruxelles si semnez un acord! Acordul este iminent. Bag mana-n foc pentru asta!"

Ii tine isonul ministrul sau de Finante.

Yanis Varoufakis, ministrul grec de Finante: "Credeti ca Europa nu stie ce este in interesul sau?"

De altfel, acesta recunoaste ca este unul dintre putinii care nu s-au inghesuit la cozile de la bancomate.

Yanis Varoufakis, ministrul grec de Finante: "Stiti ce? Nu am facut asta pana acum. Sotia mea si cu mine probabil suntem singurii greci care nu am facut asta pana acum. In primul rand, pentru ca nu prea avem timp. In al doilea rand, pentru ca simt ca ar fi un lucru nepotrivit pentru mine sa stau la coada langa un bancomat. Asa ca am cinci euro n portofel."

Ce scrie pe buletinul de vot de la referendum?

Intrebarea nu este una simpla si scurta. Este formulata in felul urmator: "Ar trebui acceptat planul de acord formulat de FMI, Comisie si BCE, in intalnirea Eurogrupului din 25 iunie, care este constiuit din 2 parti, care constituie propunerea lor unificata. Primul document se cheama "Reforme pentru incheierea programului in curs si viitor", iar al doilea "Analiza preliminara pentru sustenabilitatea datoriei". DA sau NU". Din acest motiv au aparut si multe voci care spun ca nu toti grecii cunosc documentele propuse de Troika si ca nu vor sti exact ce voteaza.

Ce se va intampla cu bancile grecesti dupa referendum?

In acest moment obloanele sunt trase: exista in continuare limita de 60 de euro pe zi la bancomate. Guvernul a promis ca va redeschide bancile marti, insa la intalnirea bancherilor din Grecia, de vineri, s-a vorbit despre faptul ca mai au lichiditati de doar 1 miliard de euro, care vor ajunge pana luni. Luni, vor afla daca BCE le vor furniza lichiditati suficiente pentru a redeschide bancile.

Pe de alta parte, Tsipras si Varoufakis sustin ca in 48 de ore de la referendum, ei vor obtine o intelegere cu reprezentantii institutiilor europene. Europenii sustin insa ca aceste discutii depinde de rezultatul referendumului. Daca va fi NU, atunci ar fi posibil ca Grecia sa paraseaca Zona euro, situatie complicata, pentru ca nu este prevazuta in niciun tratat european.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Grecia, in bucla. La cat o sa ajunga datoria tarii in 2020, indiferent de masuri
Grecia, in bucla. La cat o sa ajunga datoria tarii in 2020, indiferent de masuri

FMI sustine ca Grecia va avea nevoie de o "prelungire semnificativa" a maturitatii actualelor credite europene precum si de noi finantari, chiar daca va relua reformele.

Podul Giurgiu-Ruse, blocat de lucrarile de reabilitare. Cate ore stau la coada turistii care merg in Bulgaria sau Grecia
Podul Giurgiu-Ruse, blocat de lucrarile de reabilitare. Cate ore stau la coada turistii care merg in Bulgaria sau Grecia

Avem o recomandare pentru cei care pleaca in vacanta in Grecia sau Bulgaria. Ar fi bine sa ocoleasca podul Giurgiu - Ruse, pentru ca este in renovare si se circula pe un singur fir, alternativ.

Haos in Grecia. FMI face estimari sumbre asupra viitorului elenilor. Criza a ajuns pana in spitale:
Haos in Grecia. FMI face estimari sumbre asupra viitorului elenilor. Criza a ajuns pana in spitale: "Folosim manusi ieftine"

FMI sporeste presiunea asupra guvernului grec, inaintea unui referendum care va decide viitorul tarii. Institutia de la Washington a anuntat ca economia greaca va stagna, iar tara va avea neoie de noi imprumuturi. 

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.