Si-au transformat crama intr-un combinat de vinificare, din fonduri UE!
O micuta crama veche de 70 de ani s-a transformat aproape peste noapte intr-un combinat de vinificatie in toata regula.
Si asta pentru ca aderarea Romaniei la Uniunea Europeana a schimbat si regulile pe care trebuie sa la respecte producatorii de vin. Iar daca Uniunea impune reguli noi, atunci Uniunea poate sa si plateasca pentru respectarea lor, s-au gandit proprietarii.
In anii '90, doi frati au inceput sa produca vin in crama veche de 70 de ani de la Jaristea, mostenita din tata in fiu. Au folosit metoda traditionala, iar vinul era pastrat in butoaie de stejar. Dupa 15 ani a venit insa vremea schimbarii.
Asa ca au decis sa construiasca o noua crama. Mai intai si-au convins asociatul, care este chiar unchiul lor si proprietarul a 20 de hectare de vita de vie cu patru soiuri nobile.
Combinatul nou a costat 1 milion de euro - jumatate bani europeni, jumatate credit bancar. Din acesti bani au platit 20.000 de euro firmei de consultanta care le-a facut dosarul. Iar pentru a fi siguri ca vinul va fi ca la carte, au angajat un specialist.
Acum se pregatesc sa isi lanseze vinul sub propria marca.