Birocratia romaneasca omoara mii de afaceri care se bazeaza pe fonduri europene
Neglijenta, coruptia, lipsa de pregatire, sau pur si simplu nepasarea autoritatilor care se ocupa de gestionarea fondurilor europene risca sa puna pe butuci mii de firme, din intreaga tara.
Oamenii de afaceri care au castigat proiectele asteapta luni sau poate ani sa primeasca banii promisi de stat.
Noul ministru al Fondurilor Europene este la curent cu situatia. Spune ca va lua masuri, insa abia din 2012.
Dorin are o firma de consultanta. In decembrie 2008 si-a luat inima-n dinti si a depus la Ministerul Comunicatiilor un dosar pentru a accesa fonduri europene. L-a costat 5.000 de euro numai depunerea dosarului.
Ministerul a avut nevoie de peste 600 de zile ca sa revina cu un raspuns.
Au mai trecut alte sase luni pana cand l-au chemat sa semneze. In tot acest timp, omul nostru pierdea bani, pentru ca finantarea este in lei, iar moneda nationala o luase la vale.
Dorin trece si peste asta. Semneaza contractul si se apuca sa-si cumpere din banii lui echipamentele de care are nevoie.
Cheltuieste 20.000 de euro, duce facturile la minister, iar potrivit contractului, in 80 de zile ar trebui sa primeasca suma inapoi. Niciun raspuns, desi au trecut 138 de zile.
Omul pune din nou mana pe telefon si suna la minister. Afla cu stupoare ca cererea sa nici macar n-a fost deschisa.
Ironia in toata povestea este ca acest program prost gestionat de Ministerul Comunicatiilor si care risca sa bage zeci de firme in faliment are rolul de a creste competitivitatea economica.
Noul sef al Fondurilor Europene, Leonard Orban, recunoaste ca Dorin nu este un caz unic.
Probleme similare sunt in toate ministerele, nu doar la Comunicatii. Bugetarii care se ocupa cu alocarea fondurilor europene primesc un spor de 75% la salariu luna de luna. Ministrul stie unde sunt cele mai mari probleme, dar alege sa taca.
Intr-un comunicat recent trimis Stirilor ProTV, Ministerul Comunicatiilor sustine ca are doar zece cereri cu intarzieri mai mari de 80 de zile si ca in general platile sunt decalate cu maximum trei luni, din cauza supraincarcarii personalului.