Se schimba si ultimul guvern PIIGS. Partidul Popular, procent zdrobitor la alegerile din Spania
Dupa Portugalia, Irlanda, Italia si Grecia, a venit randul Spaniei sa isi schimbe guvernul. Supranumite PIIGS, cele cinci tari sunt principalele responsabile pentru actuala criza din zona euro.
Victorie istorica pentru dreapta din Spania, care a inregistrat cel mai bun rezultat din 1975, de la instaurarea democratiei. Partidul Popular a obtinut la alegerile parlamentare peste 43 la suta din locurile in camera inferioara a Parlamentului, potrivit rezultatelor partiale, dupa numararea a 70 la suta din voturi.
Victoria popularilor, condusi de Mariano Rajoy, viitorul premier al tarii, era asteptata intr-o tara grav afectate de criza economica si cu un somaj record, de 21,5 la suta.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Rajoy a promis duminica seara "un efort solidar pentru a face fata crizei", dar si-a anuntat compatriotii ca nu e cazul sa se astepte la miracole.
Pana acum, el a promis doar scutiri de taxe pentru firmele mici si mijlocii, care insumeaza 90 la suta din toate companiile din Spania. Partidul Socialist, aflat la guvernare de peste sapte ani, a obtinut doar 30 de procente, cel mai prost rezultat de pana acum.
Prin scrutinul din Spania se va incheia un proces nescris de inlocuire a tuturor guvernelor din tarile periferice din zona euro, respectiv din Grecia, Irlanda, Portugalia, Italia si Spania, potrivit analistilor.
Analistii asteapta ca guvernul sa prezinte un proiect de buget pentru 2012 inainte de sfarsitul acestui an, chiar daca nu va fi aprobat inainte de luna februarie, a declarat Jose Abad, analist la UniCredit.
"Prioritatea este sa dea un mesaj de incredere pietelor, un plan de masuri economice care sa dovedeasca faptul ca Spania ia in serios problema datoriilor publice", a spus Abad.
Prima problema este reducerea deficitului bugetar de la 9,3% anul trecut la 6% in acest an, 4,4% in 2012 si 3% in 2013.
Banca Spaniei si Comisia Europeana sa indoiesc de sansele de reusita, in absenta unor masuri suplimentare.
Reforma pietei muncii, angajata in 2010, ar trebui sa fie profunda si sa elimine existenta mai multor tipuri de contracte de munca prin crearea unui contract unic, a aratat Xavier Vives, profesor la IESE Business School.
O alta problema majora este cresterea economiei, care a stagnat in trimestrul al treilea.
Potrivit bancilor Goldman Sachs si Natixis, Spania ar putea intra anul viitor in recesiune.
In sectorul bancar exista credite neperformante in valoare de 176 de miliarde de euro, precum si imobile si terenuri confiscate.
In timpul campaniei electorale a fost evocata posibilitatea infiintarii "unei banci rele" care sa reuneasca activele neperformante.
Datoriile spaniole cu scadenta in 2012 vor fi de 335 miliarde de euro, iar Spania ar putea avea nevoie de un ajutor de 100 de miliarde de euro, a relatat publicatia El Economista.
Potrivit publicatiei, sunt negociate deja cu cancelarul german Angela Merkel conditiile pentru un ajutor financiar din partea Uniunii Europene destinat Spaniei.
Una dintre primele decizii ale noului guvern ar putea fi negocierea cu FMI si/sau cu Fondul European de Stabilitate Finananciara a unei linii de credit, preventiva, considera Abad.
Sursa: Mediafax, Pro TV
Etichete: grecia, Spania, Portugalia, italia, Irlanda,
Dată publicare:
20-11-2011 16:43