ZF: Cum se bat Ponta si Basescu pe cifre care nu inseamna nimic. "Au girat catastrofa Fondurilor UE"

Ultima actualizare: 15-03-2013 20:44
Traian Basescu, Victor Ponta

Cristian Hostiuc, directorul editorial al Ziarului Financiar, explica de ce miliardele de euro de pe hartie nu sunt nici o victorie si nici un esec, daca le privim prin prisma dezastrului de la capitolul "Fonduri Europene".

Nici bine nu s-a incheiat imparteala de 18 de ore de la Bruxelles, ca presedintele Basescu si premierul Ponta deja au inceput sa se bata in declaratii pe tema miliardelor de euro pe care le-a obtinut Romania pe hartie din bugetul Uniunii Europene, pentru perioada 2014-2020.

Citeste si: Traian Basescu: "39,887 miliarde de euro pentru Romania in perioada 2014-2020. Cred ca mi-am facut datoria"

Basescu a prezentat rezultatul de la Bruxelles ca fiind o victorie pentru Romania, sustinand ca a obtinut la negocieri 39 de miliarde de euro, plus inca patru miliarde de euro din niste resturi anterioare. In total, in tabelul Excel de la Bruxelles, Romania poate sa obtina in noul exercitiu financiar al Uniunii Europene, 43 miliarde de euro. Pentru presedinte, ceea ce a obtinut a fost ceva istoric.

De la Bucuresti, gelos ca nu a fost el cel care a negociat impartirea si nu a ramas cu cearcane la ochi, premierul Ponta a prezentat negocierea lui Basescu ca fiind un rezultat prost. Romania a obtinut mai putin decat si-a propus atunci cand Basescu a plecat sa negocieze.

Citeste si: Victor Ponta: "Sunt foarte dezamagit de rezultatul de la Bruxelles, nu e niciun euro in plus"

Probabil ca va urma o saptamana in care cele 43 de miliarde de euro, pe hartie, obtinute de Basescu, vor fi tocate de USL.

Ceea ce uita sa vada atat Basescu cat si Ponta este dezastrul pe care il are Romania in atragerea fondurilor europene. Amandoi liderii politici, plus camarilele lor, au administrat si au girat intr-un fel sau altul, atat de la putere cat si din opozitie, catastrofa denumita "Fonduri Europene". Din 30 de miliarde de euro, cat i s-a alocat Romaniei in exercitiul financiar 2007-2013, toate guvernele care fost la putere, plus partidele din spatele lor, au reusit sa atraga si sa aduca in economia Romaneasca numai trei miliarde de euro, adica 10%. Avand in spate aceasta administrare, cei doi lideri politici se bat in declaratii desi adminsitratia romaneasca, girata de actualele partide, nu va reusi sa atraga fonduri europene la nivelul cifrelor pe care se bat acum cei doi.

Cum am putea sa credem ca adminsitratia de la Bucuresti, care acum este condusa de USL, adica de PSD si PNL, va putea sa atraga mai multe fonduri europene? Ce ne face sa credem, avand in vedere istoricul, ca din 43 de miliarde vom obtine mai mult de 7-8 miliarde? Daca am obtine mai mult decat atat, atunci ar trebui ca celor care au girat aceasta infuzie de bani sa le facem statuie.

CITESTE CONTINUAREA PE ZF.RO

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO